Tekstspill - en reise i fantasien

Hva er et tekstspill? Hvordan fungerer det? Og viktigst av alt, hvordan begynner jeg med det? Gamer.no tar en titt på oldtidens spill hvor fantasi og gåter sto i fokus.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Hvordan begynner jeg?
Kan du søke på Internett kan du også finne tekstspill. Internett bugner over av utallige nettsteder dedikert fenomenet, noen mer lovlige enn andre naturligvis. Et søk på ”text games”, ”text adventures” eller ”interactive fiction” vil åpne for en mengde slike nettsteder hvor du kan laste ned tekstspill i forskjellige kategorier. Det finnes bokstavligtalt tusenvis av ulike tekstspill i verden, og noen er lettere å få tak i enn andre. Noen kan lastes ned fra Internett, mens andre kan kun skaffes ved å legge ut tusenvis av kroner i diverse online-auksjoner. Eksempelvis vil du finne diverse Infocom-samlinger som går til over fem tusen kroner på nettsteder slik som Amazon, ganske enkelt fordi de er vanskelig å få tak i.

Et fint sted å begynne er på nettstedet Icemark. Her kan du finne de to første spillene i Lords of Midnight-serien skapt av Mike Singleton, en serie rollespill som har brent seg inn i de fleste rollespilleres kollektive hukommelse. Disse er ikke helt typiske tekstspill, men tar i bruk enkle grafiske presentasjoner. I stedet for kommandoer benytter du valg, men det meste er fortalt gjennom tekst og et fåtall statiske bilder. På Icemark kan du også laste ned Midnight-motoren som ganske enkelt klar deg skape dine egne Lords of Midnight-aktige spill. Disse rollespillene, som egentlig ikke er annet enn eventyrspill forkledd i enkle rollespill-klisjéer, tar for seg en mystisk verden hvor figuren Luxor the Moonprince er handlingens midpunkt. I de senere år fulgte en 3D-utgave til PC-en som gikk under navnet ”The Citadel”, men denne ble en relativt lunken suksess. Lords of Midnight-skaperen Mike Singleton er også kjent for å skrive hele bøker og noveller basert på fantasiuniverset.

Lords of Midnight er et tekstspill med litt grafikk.

Er du tilhenger av Douglas Adams og hans bok Hitchiker’s Guide to the Galaxy, kan du prøve deg på dette nettstedet som gir deg muligheten til å spille det originale Infocom-tekstspillet direkte via nettsiden. Spillet er en svært humorfylt fortelling om en mann som opplever at huset hans skal rives for å gjøre plass for en ny motorvei. Litt senere finner han ut at jorden selv skal ødelegges for å gjøre plass til en intergalaktisk motorvei, og dermed starter et merkelig eventyr som skal føre vedkommende rundt i universets mysterier. Dette er et helt typisk, klassisk tekstspill bygd opp av kommandoer.

Til og med det globale nettstedet Yahoo har sin egen seksjon dedikert til ”interaktiv fiksjon” – eller tekstspill som vi andre ville kalt det. Her kan du finne utallige lenker som bringer deg ut på verdensveven og er en god kilde for deg som ønsker å finne tekstspill du kan more deg med. Det anbefales også å skjekke ut nettstedet til Scott Adams, enda en av guruene innenfor tekstspill-sjangeren. Her kan du laste ned flere forskjellige tekstspill eller spille dem direkte via nettstedet, takket være Java. Scott Adams er fortsatt aktiv i tekstspill-miljøet og holder stadig på med nye prosjekter. Sist, men ikke minst finner vi World of Interactive Fiction som er et glimrende nettsted for all informasjon om tekstspill, hvor du også finner lenker til hvor du kan laste dem ned.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden