Tekstspill - en reise i fantasien

Hva er et tekstspill? Hvordan fungerer det? Og viktigst av alt, hvordan begynner jeg med det? Gamer.no tar en titt på oldtidens spill hvor fantasi og gåter sto i fokus.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Nettbaserte tekstspill
Det var også tekstspill som var først på flerspiller-fronten, og vi kan spore det første spillet helt tilbake til tidlig sytti-tallet hvor smarte universitetstudenter presterte å kjøre sine egne Dungeons & Dragons-spill over skolens interne nett. Senere fulgte BBS – eller ”Bulletin Board System” - noe som også ble populært i Norge. Ved hjelp av et modem koblet til PC-en kunne du ringe opp servere i hele landet ved å slå inn det riktige telefonnummeret, og via et tekstkonsoll kunne du laste ned filer og ta del i diskusjoner med andre. I disse systemene ble tekstspill uhyre populært, og administratorne kunne sette opp det som lignet på vanlige tekstspill hvor andre kunne logge inn, skape sin egen figur og spille sammen med andre mennesker i et tekstmiljø. Det var et slags prateprogram med spillelementer, hvor du kunne reise rundt i en fantasiverden sammen med andre – alt illustrert gjennom tekst.

MUD-er, eller ”multi-user dungeons” er omtrent like populært i dag. Du finner dem i hopetall over hele Internett, og mens noen tilbyr egne programmer du kan laste ned for å logge inn i de ulike tekstspillene, kan du også bruke generelle klienter slik som Z-Mud eller Windows-programmet Telnet. Det aller beste nettstedet du kan besøke for å finne informasjon om MUD-spill er MudConnect.com – et suverent nettsted som lister nesten to tusen slike spill verden over. Noen er større og mer seriøse enn andre selvsagt, og noen virkelige gamle gamper slik som Avalon er dem som trekker mest spillere til seg. MUD-er finnes i alle former og fasonger, og flere er bygd på kjente lisenser slik som Ringenes Herre, Star Wars eller historiske epoker. De fleste av disse lar deg leve ditt eget, virtuelle liv i disse miljøene, slik som å kunne flytte inn i selveste Hobbitun som en hårete hobbitt og gå på ukentlige morsomheter under det store fest-treet. Men husk – alt er i tekst!

Slik ser en MUD ut.

Ofte er det slik at MUD-er kan bli litt avanserte og at de ofte lener tungt på statistikker. De fleste store og kjente MUD-ene, slik som Avalon, har dedikerte spillere som hjelper deg i gang så fort du logger inn. Rollespilling er det absolutt viktigste i disse miljøene, og i motsetning til typiske onlinespill slik som EverQuest og Star Wars Galaxies, er det ofte påbudt å legge ditt virkelige liv igjen ved døren når du logger inn i disse universene. Når du først skaper din figur - ved å skrive inn navn, kjønn, høyde, biografi og så videre – er det ofte slik at en administrator må godkjenne figuren din før du får begynne å spille. For ekte rollespillere er dette himmelen på jord, og her får du endelig mulighet til å leve ut dine drømmer om å snakke gammel-engelsk eller kanskje være en hjerneløs robot som labber rundt på romskipet Enterprise.

Ønsker du å lære mer om MUD-er og hvordan de fungerer, anbefaler vi at du tar en titt på MudConnect.coms egen side for nybegynnere. Her vil du finne absolutt alt du trenger å vite om hvordan det hele henger sammen og hvordan du skal komme i gang med nettbaserte tekstspill.

Å skape sitt eget eventyr
Nå har det seg også slik at det å lage et tekstspill ikke er spesielt krevende hvis du har en viss kunnskap til programmering. Faktisk finnes det hele applikasjoner som lar deg lage tekstspill uten noen annen kunnskap enn dine egne skriveferdigheter. Derfor er Internett den primære ressursen for å finne tekstspill skapt av amatører og andre tekstspill-fantaster. Ønsker du total fleksibilitet er det ofte lurt å begynne å leke litt med diverse programmeringspråk, og jeg kan personlig huske de dagene da jeg lekte rundt med det DOS-baserte Qbasic, hvor jeg skapte små teksteventyr som i stor grad var basert på alternativer i stedet for kommandoer. Likevel, for folk som ønsker å lage tekstspill er det som oftest det kreative som står i fokus, og da er det absolutt like godt å ta i bruk et allerede produsert og brukervennlig Windows-program.

Programmer som M.A.C.K lar deg lage egne teksteventyr.

Lyst til å prøve å lage ditt eget tekstspill? Alt du trenger er et godt program for å gjøre det, samt en mengde kreativ energi og skriveglede. På nettsteder slik som Mozo Media kan du finne lenker til flere ulike programmer som lar deg lage dine egne teksteventyr. De fleste er uhyre enkle å ta i bruk, og innebærer først og fremst å legge inn opplysninger i forskjellige ruter. Du skaper rom ved å skrive inn en beskrivelse, fyller det opp med gjenstander og setter opp enkle situasjoner og hendelser – kun ved knapper eller et enkelt skript-språk. Ønsker du å lære litt om hvordan tekstspill er bygd opp før du setter i gang, kan du ta en titt på såkalte "transcripts" fra diverse Infocom-spill for å se hvordan det henger sammen.

Kanskje du vil lage et spill ut av dine merkelige drømmer? Eller hva med å skape en egen episode av Hotell Cæsar hvor du selv spiller en av gjestene? I tekstspill er mulighetene virkelig uendelige, og kan bli en sann reise i din egen eller andres fantasi.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden