Test

Nvidia Shield TV Pro (2019)

Vi har testet strålesporing i skyen

Nvidias strømmeboks er rask i bruk, og fungerer til både filmtitting og spilling.

Nvidia Shield TV Pro (2019) er Nvidias dedikerte strømmeboks til film, tv og spill.
Jørgen Bordal Andersen/Gamer.no

Selv om de nye konsollene er ute og begynner å dukke opp hjemme hos stadig flere, er det også mange som ser med interesse på de nye spillstrømmemulighetene som er tilgjengelig. Både Google og Xbox har nylig lansert strømmeplattformer med sine egne bibliotek og abonnementsløsninger. En strømmetjeneste som skiller seg ut fra disse er Geforce Now.

Geforce Now er tilgjengelig på PC, Mac og mobiltelefoner. Den har en litt annen tilnærming når det kommer til spillbiblioteket. I stedet for å tilby et fast bibliotek, lar Geforce Now deg strømme spillene du allerede eier på digitale plattformer som Steam rett fra skyen. Det betyr at hvis du for eksempel ikke har en kraftig spillmaskin tilgjengelig, kan du likevel spille spill med høye grafikkinnstillinger, gitt du har en rask internettilkobling. Abonnementet gir deg med andre ord ikke tilgang til mange nye spill, det gir heller muligheten til å spille ditt eksisterende bibliotek på en ny måte.

På baksiden finner vi 2 USB-kontakter, i tillegg til strøm, Ethernet og HDMI.
Jørgen Bordal Andersen/Gamer.no

Geforce Now er også tilgjengelig på Nvidias egne strømmeboks, med navn Nvidia Shield TV. Vi har tatt en titt på den nyeste varianten av Nvidia Shield TV Pro som fungerer som både mediestrømmeboks og spillmaskin.

Les også: Førsteinntrykk: Google Stadia

Brukervennlig og rask

Førsteinntrykket er positivt. Ut av boksen får man selve Shield-enheten, et strømadapter og en fjernkontroll. Det er også støtte for tredjepartskontrollere gjennom USB eller Bluetooth. Oppsett og klargjøring av applikasjoner tar kort tid, og det er veldig lite som skal til før boksen er klar til bruk. Så fort man har logget inn på kontoene på de forskjellige strømmetjenestene, er man klar.

På spesifikasjonsfronten kan Shield TV Pro skilte med en Tegra X1 prosessor fra Nvidia og 3 GB RAM. HDMI-utgangen er av typen 2.0, som betyr at den kan sende ut opp til 4K oppløsning, med en oppdateringsfrekvens på 60 hertz. Den støtter også Dolby Vision og HDR10. Lydformater som Dolby Atmos (ikke testet) er støttet for dem som har investert i et skikkelig lydoppsett. De fleste formatene man kan ønske seg fra en filmstrømmeboks er med andre ord representert. Fjernkontrollen har en enkel og grei utforming, som nøyer seg med kun de mest nødvendige knappene for avspilling. I tillegg har man Google Assistant tilgjengelig med et knappetrykk om man foretrekker stemmestyring.

Fjernkontrollen til Nvidia Shield TV Pro.
Jørgen Bordal Andersen/Gamer.no

God til film og TV

Filmstrømming gjennom Disney+ og Netflix fungerer uten problemer. Med den innebygde Chromecast-funksjonaliteten kan man bruke mobilen som fjernkontroll. Om man foretrekker en vanlig fjernkontroll, er også Nvidias egen kontroll veldig god. Den har en dedikert Netflix-knapp, som gjør at man slipper å navigere i Nvidia-menyene i det hele tatt for å starte applikasjonen. Jeg skulle gjerne sett at det var tilsvarende knapper for Youtube og Disney+, men menyene er ikke så knotete at det er noe stort problem.

Filmer og serier laster raskt inn i 4K oppløsning, så det er rett og slett veldig lite å utsette på Shield TV Pro som en mediestrømmeboks. Det er også et bredt utvalg av applikasjoner som kan installeres gjennom Google Play Store, hvor man kan strømme medieinnhold fra medieservere og liknende for dem som har digitalisert blu-ray-samlingen sin.

Shield TV kan også skilte med sin egen oppskaleringsteknologi, som er utviklet med hjelp av maskinlæring. Dette er i praksis mest nyttig om man ser mye på lavoppløst innhold, men etter en kort testrunde kan vi konkludere med at det fungerer og kan være nyttig. Til innhold som allerede er i Full HD eller 4K har det kanskje ikke så mye for seg, men kan være verdt å teste ut.

Brukergrensesnitt er oversiktlig og laster raskt.
Jørgen Bordal Andersen/Gamer.no

Spillstrømming med strålesporing

Når det kommer til strømming av spill, er det en litt mer blandet opplevelse. Etter å ha satt opp en Geforce Now-konto, står man fritt til å starte opp spillene man eier på Steam og Epic Store, mens andre aktører, som Blizzard, er fraværende. Ideen om å kunne strømme alle de digitale spillene man eier er forlokkende i seg selv, men det er altså ikke alt som er tilgjengelig her.

Nettlinjekrav for Geforce Now:

Vis mer
    • 10 Mbit/s (minstekrav)
    • 20 Mbit/s for 720p 60 FPS
    • 50 Mbit/s for 1080p 60 FPS
    • < 60ms responstid til ett av Nvidias datasentre

Noen utviklere har også valgt å trekke spillene sine fra tjenesten etter den kom ut, som gjør at det kan være litt vanskelig å vite hvilke spill som faktisk er tilgjengelig. Men det gikk relativt smertefritt å logge inn og fyre opp spill fra skyen. Til tross for at Nvidia Shield i seg selv støtter opp til 4K og 60 bilder i sekundet, er Geforce Now-applikasjonen begrenset til 1080p. Ellers har man tilgang til grafikkinnstillinger på samme måte som man har når man spiller spill på egen maskin. Dermed står manfritt til å eksperimentere med kantutjevning og andre innstillinger, som absolutt er et pluss.

Etter å ha testet Shadow of the Tomb Raider og Rocket League gjennom Steam, og Control gjennom Epic Store, er det et par ting som utmerker seg. Som med de konkurrerende strømmetjenestene, er det merkbar forsinkelse kontra å spille på en lokal maskin. Dette kommer nok ikke som noen overraskelse, og vil nok realistisk sett alltid være en del av strømming som spillplattform. Det er imidlertid ikke så ille at det vil være et problem for de fleste. I mange spill vil det nesten ikke ha noe å si i det hele tatt.

Tomb Raider fungerte for eksempel veldig bra. Spillet kjørte stabilt i 60 bilder i sekundet med høye innstillinger. Hvis jeg ikke hadde visst at spillet ble rendret på en server et eller annet sted kunne jeg fort ha blitt lurt til å tro at det jeg så på kjørte på en lokal maskin (med en litt treg 1080p-skjerm). Shield har også muligheten til å tilpasse oppløsningen på strømmen automatisk, men med en rask internettilkoblingen vil kvaliteten ligge i toppsjiktet mesteparten av tiden.

Rocket League Rocket League
Rocket League. (Geforce Now til høyre, lokal PC til venstre)

Rocket League kjørte også stabilt, men var betraktelig mer utfordrende å spille med ekstra forsinkelse. For proffspillerne vil med andre ord ikke strømming være det beste alternativet. Så lenge man står stille er det faktisk veldig sammenliknbart med å spille på egen PC i 1080p. Bildekvaliteten føles ikke like bra når hele bildet er i rask bevegelse (altså mesteparten av tiden i Rocket League sitt tilfelle).

Jeg var også veldig nysgjerrig på å teste ut Control, siden dette er et spill som har implementert strålesporing med Nvidias skjermkort. Dette er nå tilgjengelig gjennom Geforce Now. For dem som ikke har en PC med et nyere skjermkort, kan dette være en måte å teste ut strålesporingsteknologi uten å ha maskinvaren tilgjengelig hjemme.

Med tanke på at skjermkortmarkedet er i en krise om dagen, er det jo fint at strålesporing er tilgjengelig på andre måter. Jeg er likevel litt skuffet over bildekvaliteten man ender opp med til slutt. Høyere oppløsninger enn 1080p begynner å bli nokså utbredt på både PC og konsoll, og når Shield i utgangspunktet er myntet på brukere som har en 4K TV, blir det litt snaut. Strålesporing har absolutt en effekt på hvordan Control ser ut, men denne effekten hadde vært mer imponerende hvis strømmekvaliteten i utgangspunktet hadde vært litt bedre.

Geforce Now er en tjeneste som i utgangspunktet koster en slant i måneden, så det er litt synd at den ikke leverer helt på toppnivå her. Det blir ikke like appellerende å bruke Geforce Now for strålesporingen sin del så lenge sluttresultatet ikke gir bedre bildekvalitet enn den gjør. Men for det det er verdt, så fungerte det, og spillet kjørte også som det skulle med alle strålesporingseffektene aktivert.

Med oppløsningen og etterslep tatt i betraktning, er det ikke til å stikke under stol at alle disse spillene er tilgjengelig på andre måter, som på forskjellige måter vil være å foretrekke over strømming. Om man teoretisk sett ikke hadde tilgang til noe annet, ville det allikevel være godt nok til å gi en god opplevelse med de fleste spill.

Refleksjonene i Control er imponerende selv om bildekvaliteten er begrenset til 1080p.
Jørgen Bordal Andersen/Gamer.no

I tillegg til Geforce Now, har man også muligheten til å strømme spill over det lokale nettverket med Nvidia Gamestream. For å gjøre dette må man ha tilgang til en PC som kan kjøre spillet. Dette fungerer i praksis som at man speiler bildet fra PC-skjermen, og sender det til Shield TV. Her kan man få opp til 4K, 60 hertz så lenge maskinen som kjører spillet er kraftig nok. Dette fungerte også bra i vår testing. Siden man også får tilgang til høyere oppløsninger på denne måten, er dette en bedre opplevelse enn Geforce Now. På samme måte som Geforce Now, er det merkbar forsinkelse i forhold til å spille med en kontroller koblet direkte til PC. Merkelig nok virker det til å være omtrent like mye forsinkelse om man strømmer fra skyen eller lokalt.

Med tanke på at man må ha en kraftig datamaskin tilgjengelig for å bruke Gamestream, vil nok denne løsningen først og fremst være aktuell for dem som er ute etter å kunne spille i stua når de har maskinen i et annet rom.

Konklusjon

Det er ikke helt uten forbehold at vi kan anbefale Nvidia Shield, men det er mye som imponerer til syvende og sist. Det er litt vanskelig å vite akkurat hvem man skal anbefale Nvidia Shield til, da den har flere bruksområder og definitivt er bedre til noen enn andre.

Jeg tror Geforce Now som en tjeneste har sin plass. Det er en god ide å tilby strømming av eget bibliotek, selv om det kan bli litt ullent når det kommer til spillstøtte. Og det burde vært mulig å strømme spill i høyere oppløsning enn 1080p så lenge videoutgangen til Nvidia Shield støtter dette. Som med de andre spillstrømmeleverandørene er det et forbedringspotensial, men teknologien fungerer.

Hvis man bare er ute etter en strømmeboks til film og tv-titting, er Nvidia Shield Pro et av de beste alternativene man kan få tak i. Det er sømløst og enkelt å sette den opp, og den leverer høy bilde- og lydkvalitet på tvers av videotjenestene. Det er ikke like lett å anbefale den som en ren spillmaskin, men for dem som vil ha en mulighet til å spille på andre steder enn på egen PC fungerer dette også fint. Jeg ville nok ikke sett på det som en fullverdig erstatning for en lokal spillmaskin enda, men det er likevel imponerende at Nvidias løsning er så brukbar som den er.

6.5
/10
Nvidia Shield TV Pro (2019)
Shield sliter litt med å finne sin plass som spillplattform.
Brukervennlig og enkelt oppsett
God bildekvalitet til film og TV-titting
Applikasjoner starter opp raskt, og fungerer som de skal
Dolby Vision og HDR10-støtte
Strålesporing gjennom Geforce Now
God fjernkontroll
Innebygget Chromecast og støtte for Alexa og Google Assistant
Spillstrømming er begrenset til 1080p
Biblioteket er avhengig av hvor mange spill du eier fra før
Knotete å overføre skjermbilder til PC
Få spill inkludert i betalt abonnement
Litt i dyreste laget

Siste fra forsiden