Blogg

Tidenes beste fotballspill?

Sensible Soccer til Xbox Live

I dag ble Sensible World of Soccer lansert på Xbox Live Marketplace. Gamle minner blir med det duggferske.

I min glade ungdom spilte jeg mye fotball. Mest på det grønne gress, men det bli også tid til litt ballsparking på gutterommet. Da gikk det i Championship Manager (Football Manager i dag), Kick-Off, Player Manager og ikke minst Sensible World of Soccer.

Trailer: Sensible World of Soccer

Vis større

Trailer: Sensible World of Soccer

Stikkord:
  • spill
  • xbox 360
  • sport
  • sportsspill
  • fotball
  • sensible world of soccer


Tidenes beste?

Alle de nevnte spillene har sine egne styrker og svakheter, men det var noe helt spesielt med Senible Soccer. Noe så spesielt at det fortsatt er et av tidenes aller beste fotballspill. Det var nemlig like morsomt alene som sammen med en haug med kompiser – og det var ikke noe som smakte bedre enn å knuse gode venner på en gammel billledrørsskjerm.

Nå har skjermen blitt 42 tommer og flat, men Sensible Soccer er fortsatt like morsomt. I dag lanserte nemlig Codemasters spillet på Xbox Live. For skarve 800 Microsoft-poeng kan du laste ned herligheten i all sin prakt.

Spillet føles umiddelbart som den originale versjonene. Menyene er de samme, lagene er fortsatt i de samme divisjonene men spillerne på topp for Norge heter Strandlu og Silskjaer – lisensene har dessverre Codemasters ikke fått kloa i. Minnene strømmer likevel på helt ukontrollert. Her kan du fyre opp treningskamper og ligaer, samt gjøre karriere som manager. I tillegg har du flerspiller både lokalt og over LIVE.

Mitbanekrig like før halvtimen passeres.

Jeg hadde forventet en litt rar spillefølelse, i mangelen av en skikkelig joystick. Derfor ble jeg overrasket over at bevegelsene, skuddene og ikke minst skrufunksjonen. Skruen er selve sjelen i Sensible Soccer, og den analoge stikka på 360-kontrolleren fungerer faktisk utmerket – selv om du ikke kan legge samme trykk på stikka som man gjorde på joysticken i gamle dager.

Du kan også velge mellom den gamle grafikken og lyden eller en oppusset versjon av det visuelle. Gammelgrafikken kjører i 4:3, og egner seg slik sett dårlig for meg – nostalgien til tross. Derfor ble det ny grafikk med gammel lyd. Retrofølelsen er der fortsatt, samtidig som flyten er himmelsk.

Du trenger bare én knapp for å lykkes i dette spillet. Her takler, skyter og sentrer du med samme knappen. Bytting mellom spillere trenger du ikke tenke på, det tar den kunstige intelligensen seg av. Det høres kanskje simpelt og rotete ut, men nok en gang viser det seg at de gamle er eldst. Jeg storkoser meg med å finspusse skuddteknikken og frisparkvariantene, selv om jeg bare bruker venstre stikke og A-knappen.

Detaljnivået på spillerne er skremmende fotorealistisk.
Microsoft

Videre kan du utfordre venner og ukjenter over Live. Enten til kjappe kamper der bare æren står på spill, eller rangerte kamper der du kjemper om å klatre på den globale rangstigen. Live-spillingen er enkelt og uavansert og flyter er meget god. Dette aspektet gjør denne nyutgaven enda bedre enn originalen.

Alt i alt er nemlig dette er drømmeprodukt, og i mine øyne den klart beste Live-lanseringen i Xbox-historien. Til tross for at FIFA og Pro Evolution Soccer blir bedre og bedre, er det ingenting som kan knuse den sømløse og enkle underholdningen Sensible Soccer leverer. Alle fotballfans bør kjenne sin besøkelsestid og laste dette ned snarest! Jeg ser frem til å knuse nettopp deg.

Nå får dere unnskylde meg. Wolverhampton skal nemlig spille mot Manchester Red. For et oppgjør, dere!

Les også
Anmeldelse: Lara Croft and the Guardian of Light

Siste fra forsiden