«Faken» tatt for juks

Tidligere 1. divisjonsspiller tatt for juks under direktesending

Kristoffer «Faken» Andersson i Fjord Esports tatt for juks. – Vi skammer oss, sier klubbens eier Nick «9kflair» Malte.

Her blir «Faken» tatt på fersken.
Skjermbilde: YouTube/OfficialScruul

Counter-Strike-spiller Kristoffer «Faken» Andersson ble fersket for juks midt under en direktesending fredag kveld.

Liga- og turneringsansvarlig i Telenorligaen Erling Rostvåg forteller at de har notert seg hendelsen fredag kveld og vil undersøke saken ytterligere. Han understreker at en slik sak er svært omfattende, avhengig av hvilke kamper som er blitt påvirket eller ei.

Denne sesongen har Andersson spilt i 2. divisjon for Fjord Esports, helt til han lørdag kveld ble fjernet fra lagoppstillingen. Eier av Fjord Esports Nick «9kflair» Malte forteller til Gamer.no at klippet stammer fra en av gatherene klubben arrangerer ukentlig og sier følgende om situasjonen.

– Jeg syns det er trist for alle i laget, alle vi har spilt mot, og ikke minst alle som har deltatt i gatherne vi har hatt på fredagene. Det var der klippet stammer fra. Vi i Fjord Esports er relative ferske spillere, så vi har hatt mistanker, men aldri fått noe bekreftet. Jeg har ikke heller nok erfaring til å kunne skille mellom juks og ferdigheter på det høyeste nivået, forteller Malte og legger til.

– Men jeg hater juks, og jeg er oppriktig skuffet. Vi har ofret alt av sosial liv for å spille i 2. divisjon, og selv om det ikke har gått vår vei i ligaen, kjennes det surt ut. Skikkelig surt.

Avslørt av brillene

Andersson ble fersket gjennom refleksjonene i brillene han brukte under direktesendingen på Twitch, hvor en rød figur dukker opp i det Andersson sikter inn. Situasjonen på Twitch ble fanget opp og klippet, og har i skrivende stund over 600 000 visninger. Twitch-kanalen er nå slettet, og klippet er også lastet opp på YouTube.

Se klippet i videovinduet under.

– Vi ber om unnskyldning til alle som har spilt mot «Faken»

Nick «9kflair» Malte er lei seg for skadene skandalen har påført.
Privat

Malte har også tatt til Twitter og hevder at hverken klubben eller spillerne hadde noe kjennskap til Anderssons juksing.

– Ja det er riktig at vi ikke hadde kjennskap til juksingen. I etterkant er det vel enklere å dra trådene sammen, men det er noe annet når man spiller sammen hver dag. Vi mottok videoen fra en tidligere lagkamerat av «Faken», og vi så gjennom klippet for å være sikre. Etter dette fjernet vi han fra alt som kan assosieres med Fjord. Jeg har også prøvd å få et svar eller kommentar fra «Faken», men har ikke lykkes med dette så langt.

Han mener selv klubben ikke står på noe ansvar for å forhindre juks.

Les også
Nordavind tok poeng mot 777 - Foxed snublet mot Bifrost

– Jeg har ikke noen strategi for å unngå juks i Counter-Strike. Jeg føler det ansvaret må ligge hos administratorer i ligaer og spillutvikleren selv. Jeg kan ikke stå til noe mer ansvar for juks, enn konsekvensen det påfører meg, sier Malte før han legger til.

– Men det er viktig for meg å presisere at vi har ingenting med dette å gjøre, og vi ber om unnskyldning til alle som har spilt mot «Faken». Vi skammer oss.

Andersson var selv en del av dGamers-laget som rykket ned forrige sesong. Gamer.no har fått overlevert en samtale av dGamers-eier Øyvind «KF3» Magnestad hvor Andersson benekter å ha benyttet seg av juks i dGamers til en øvrig samtalepartner.

Magnestad har også selv kommentert hendelsen på Twitter og fremmer blant annet at en tidligere lagkamerat av Andersson hadde sine mistanker under tiden hans i dGamers. Det stiller Malte seg utenforstående til.

– «KF3» har aldri nevnt noe om jukseanklager til meg, og det har heller aldri vært et tema i min nærmeste sirkel. Utenom noen typiske utsagn som «han cheater jo». Når det kommer til dGamers, spilte jeg aldri i det laget, og syns det blir helt feil av han og blande seg inn i det her, når det er han som brakte spilleren til Telenorligaen. Det er for seint å komme med nå, avslutter Malte.

Tiltak internt

Øyvind «KF3» Magnestad og dGamers gjorde tiltak internt for å komme til bunns i jukseanklagene.
Privat

Magnestad selv er svært skuffet over hendelsen.

– Jeg synes det er utrolig trist og sjokkerende at en spiller med 20 års erfaring velger å gjøre noe så ødeleggende for seg selv og de rundt seg.

Magnestad forteller at det var en lagkamerat under fjorårets sesong som først fikk mistanker om juks.

– Ble det gjort noe internt i klubben for å renvaske spilleren?

– På dette tidspunktet satt vi å vurderte om vi skulle droppe treningsleir ettersom vi vet at ni av ti lag løses opp innen seks måneder slik at det koster mer enn det smaker. Vi valgte å avholde en treningsleir for å se om vi så en svikt i prestasjonen. Han var dessverre god da også, noe vi visste fra før. I tillegg følte vi at han var en bedre lagspiller på treningsleiren enn på nett i tillegg så vi var like langt. Spilleren som ytret dette snudde selv i løpet av sesongen ettersom «Faken» fikk tvilen til gode med tanke på sin erfaring og historie, forteller Mangestad før han legger til.

– Etter å ha konfrontert spilleren, som nektet selvfølgelig, ble laget oppløst to uker etter treningsleiren. I tillegg var Telenorligaen sitt vindu for å bytte spillere stengt og vi måtte vente til etter sesongen var over før vi kunne kvitte oss med spilleren, selv om han ønsket å være med videre. Han var også ønsket som lagkamerat av de som fortsatte og ble med etter endt sesong.

– Ble det opprettet et samarbeid med turneringsansvarlige for å komme til bunns i anklagene?

Vi har ikke videreformidlet anklagene ettersom vi fikk vite når vi tipset sist angående Entelechy at for at det skal tas til etterretning så må vi ha fellende bevis som gir null tvil eventuelt at spilleren står fram selv. Anklagene rant inn igjen etter Fjord spilte mot Blue Revision på Nuke, så regner med de satt med samme problemstilling som vi gjorde, avslutter Magnestad.

Det lykkes ikke Gamer.no å komme i kontakt med Kristoffer «Faken» Andersson.

Andersson er foreløpig ikke dømt for noen form for juks. Vi oppfordrer til et sivilisert kommentarfelt.

Siste fra forsiden