Sniktitt

NHL 11

Tilfeldighetenes teater

I dette spillet skal nesten alt kunne skje.

VANCOUVER (Gamer.no): De to siste NHL-spillene fra EA Sports har vært fundamentale, ja nærmest spirituelle spillopplevelser for de som elsker sporten. Jeg hyllet selv fjorårets utgave opp i skyene, og kalte det et av tidenes sportsspill – om ikke det aller beste. Da sier det seg selv at det er vanskelig å toppe den kransekaka, selv om man spruter enda mer glasur på ringene. Gamer.no besøkte utviklerne i Vancouver for en eksklusiv titt på NHL 11.

Boarding?

Stadig evolusjon

NHL-serien er kanskje den som makter å fange sporten den er basert på med aller størst realisme. Nå er det også slik at det autentiske er én av tre pilarer utviklerne i EA Sports bygger NHL 11 på. De to andre er at man skal innovere og gi total brukerkontroll. Dette har kommet som en konsekvens av de siste årenes utgaver av spillet. I 08-versjonen fikk vi den geniale ”skillstick” offensivt, mens man i 09 ga akkurat den større makt defensivt. I NHL 10 var det tøffhet som var i fokus, med flere og saftigere taklinger.

Det har på mange måter vært kontrollsystemet som har definert de siste års NHL-spill, man føler at man har hockeykølla i hånda – nærmere bestemt under høyre tommel. Bruken av de analoge spakene er i det hele tatt fullkommen i NHL-spillene. Slik vil det også være i NHL 11, kontrollene er presise og svært responsive.

Den største nyheten er imidlertid at man kaster det meste av ferdiglagde animasjoner ut av vinduet i årets utgave. Utviklerne lover oss en fysikkmotor som legger til rette for at absolutt alt kan skje. Da vi testet var det først og fremst når spillerne braket sammen at dette åpenbarte seg. Ingen sammenstøt eller fall er like, og hvor spillere og utstyr havner har naturlig nok en effekt på banespillet rundt situasjonen.

Nå er det imidlertid flere parametere å ta hensyn til i NHL 11. Vi ble vist en filmsnutt med bisarre og fantastiske hendelser fra ishockey-verdenen under presentasjonen av tittelen, og etterpå demonstrerte man hvordan slike ting også kan skje i spillet. Et eksempel her er hvordan man kan fyre av skudd mens man ligger, gjerne på ryggen, og det er faktisk en mulighet for at de finner veien til nettmaskene.

Videre er det fullt mulig å brekke kølla der det er naturlig. Vrakrestene blir en naturlig del av banespillet, og pucken vil skifte retning om den treffer den ødelagte kølla. Selv om en spiller er kølleløs, er han ikke sjanseløs. Spilleren kan fortsatt brukes til å slenge seg foran skudd i forsvar, samt bruke skøytene til å føre og passe pucken i offensive situasjoner. Videre er det mulig for spilleren å få kølla til andre spillere. I powerplay er det meget nyttig for en offensiv spiller uten kølle å hente en fra en back – som igjen tar turen til benken for nytt utstyr.

Scoringer fra alle vinkler.

Store mot små

Vi vil også få levert et fysisk gameplay der størrelse faktisk teller. Hvis en liten spiller forsøker å takle en gigant vil han som regel feile, mens de store spillerne feier isen med de fleste de støter på. Dette gjør deg mer bevisst på dine taklingsvalg, og er nok et steg videre mot herlig hockeysimulasjon. Skulle du møte på en spiller som ligger langflat, frykt ikke. I år er det nemlig mulig å hoppe over motstandere i horisontalen, noe som bør åpne for mange interessante situasjoner.

Den delen av spillet som har fått mest kritikk de siste årene er nok keeperens innsats. EA Sports bedyrer at de har gjort en jobb for å gjøre burvokteren mer realistisk og dynamisk. Det vi la merke til i vår test var hvordan keeperen virket mer «med» og aggressiv. Han har et lavere tyngdepunkt og er raskt nede med beinputene når det kommer skudd. Dermed må du bruke enda mer kløkt og smarte køllebevegelser for å snike pucken inn i nettet.

Det er også lett å glede seg over et helt nytt faceoff-system i NHL 11. Dette er langt mer naturlig og intuitivt enn i tidligere utgaver, og er helt klart i tråd med kontrollmulighetene i spillet for øvrig. Nå kan du velge å holde kølla på to ulike måter, både overhånds og underhånds. Dessuten har du flere retningsmuligheter for køllebevegelsen inn i droppen. Ved å gå opp og ned med høyre analogspake «henter» du pucken ut til deg selv, noe som føles særs naturlig. Hvis du har dårlig tid er det også mulig å skyte rett fra offensiv dropp, men du skal ha store porsjoner flaks om slike skudd skal gå inn.

Som dere vet har NHL-spillene et fintesystem, men det er ikke alltid like enkelt å bruke. Derfor har EA Sports også tatt med såkalte raske finter i NHL 11. Det vil si at man kan gjøre mindre avanserte finter ved hjelp av enkle knappetrykk. De er kanskje ikke like effektive som de vanskelige fintene, men det er fullt mulig å komme ut av pressede situasjoner med en slik kjappfinte. Dessuten åpner det for at også nybegynnere kan briljere, i hvert fall en gang i blant.

Les også
Anmeldelse: NHL 11
Hopping over spillere er nytt.

Siden vi fikk en begrenset test, vet vi ikke så mye om rammene rundt selve spillet – det vil si hva slags nye moduser vi får, og så videre. Vi får i hvert fall tilgang på CHL (Canadian Hockey League), og det betyr rundt 60 nye lag å kose seg meg. Dette er en liga der mange NHL-stjerner blir fostret opp og gjøres klar til den store scenen. Andre detaljer jeg bet meg merke i under testen var at banespillet virker enda litt raskere og smidigere i år, samt at spillere faktisk feirer målene de scorer. Forvent deg enda mer show på arenaene i NHL 11!

Konklusjon

Det skal uhyre mye til for å toppe den totale sportsspillopplevelsen NHL 10 ga oss. EA Sports vil selvsagt forsøke med NHL 11 i seriens 20 årsjubileum, men det er fortsatt alt for tidlig å konkludere med noe som helst basert på vår testing. Nyhetene er imidlertid svært velkomne. Fysikkmotoren gir spillet en helt ny dimensjon, og tilfører tilfeldigheter som faktisk ikke føles som gimmicker. Her skal alt kunne skje, og du sitter hele tiden på kanten av stolen når det spilles kamper. Så får vi håper vi får et par spillbare nordmenn i den endelige versjonen til høsten. Mads Zucarello Aasen som stjerne i New York Rangers blir i hvert fall veldig spennende.

PS. Som en attest til mine glitrende egenskaper i spillet må jeg for øvrig melde at jeg slo produsenten på NHL 11 under testing. San Jose Sharks – Vancouver Canucks 2-1, Norges ære ble dermed holdt i hevd!

Siste fra forsiden