To australske butikkjeder fjerner Grand Theft Auto V fra hyllene

45 000 ønsker spillet vekk på grunn av seksuell vold mot kvinner.

Kvinnerollen i Grand Theft Auto-serien har lenge vært i rameplyset.
Rockstar

Den store elektronikkjeden Target har bestemt seg for å fjerne Grand Theft Auto V fra butikkhyllene. Kjeden bekrefter dette i en pressemelding onsdag.

Fjerningen skyldes ifølge pressemeldingen et vell av tilbakemeldinger fra kunder som mener at spillet behandler vold mot kvinner på en usmakelig måte. Det skal være en majoritet som ønsker å få spillet vekk fra kjeden, sier Target-sjef Jim Cooper.

Når Grand Theft Auto V er fredlig er det fredlig.

– Selv om disse produktene ofte har innhold som noen kunder kan synes er støtende, mener vi at de i de feste tilfeller er produkter som er passende å selge til voksne kunder. Men, når det gjelder GTA5 har vi hørt på den store tilbakemeldingen fra kunder om at dette er et produkt de ønsker at vi ikke selger, forteller han i pressemeldingen.

Også Kmarts australske avdeling har besluttet å stoppe salget av spillet. Dette forteller Kotaku Australia som har hatt kontakt med forhandlerleddet. Det er verdt å merke at dette er beslutninger tatt av de lokale leddene i butikkjedene.

Over 45 000 signaturer

Tilbaketrekningen kommer etter en stor underskriftskampanje på Change.org, rettet mot kvinner som har opplevd voldshandlinger. Så langt har kampanjen nådd over 45 000 signaturer, og er rettet direkte mot nettopp Target.

... men vold er en stor del av spillet.

Kampanjen mener spillet oppfordrer spilleren til å drepe kvinner for egen lyst, og hevder at dette er en sentral del av spillet som «gir helsepoeng, eller gjør at man kan komme videre».

– Vi har førstehåndserfaring med denne typen seksuell vold. Det hjemsøker oss, og vi har prøvd å bygge opp våre liv igjen siden det skjedde. Bare det å vite at det fremstilles som om det er rett at kvinner brukes seksuelt av men, og potensielt myrdet for underholdning – å se denne volden som vi levde gjennom bli en form for underholdning er kvalmende, og gjør oss vond, står det i teksten.

Vel og merke er det mulig å gjennomføre grusomme handlinger mot kvinner i spillet, og at spillet sliter med en mangfoldig representasjon av kvinner er det vanskelig å komme bort fra.

Språket i underskriftskampanjen fremstiller likevel situasjonen på en noe overdrevet måte. Faktisk er det ikke mulig å få spill inn i Australias innholdsvurderingssystem om de inneholder seksuell vold eller hentyder til seksuell vold som belønner adferden. Slike spill får ikke innpass i butikkene i utgangspunktet.

Utgiverleddet er skuffet

Ikke overraskende er utgiver Take Two Interactive Software skuffet over beslutningene.

Les også
Anmeldelse: Grand Theft Auto V

– Grand Theft Auto V utforsker voksne tema og innhold likt det som finnes i mange andre populære og grensesprengende underholdningsprodukter. Interaktiv underholdning er i dag den mest engasjerende kunstformen, og deler mange av de samme kreative frihetene som bøker, TV og film. Jeg står bak våre produkter, folkene som skaper dem og kundene som spiller dem, forteller Take-Two-sjef Strauss Zelnick i en uttalelse til Polygon.

Australia har lenge hatt svært strenge regler for hva som er tillatt og ikke i videospill. Reglene myknet opp litt i 2012, da det ble skapt en 18-årskategori. Før dette ble spill som Fallout 3 og The Witcher 2: Assassin's of Kings kappet fra markedet på grunn av narkotika og sex. Begge disse slipper gjennom med de nye reglene.

I Norge ble enkelte spill trukket tilbake fra kjedene Coop og Platekompaniet i 2011. Det var da særlig Call of Duty-serien og World of Warcraft som ikke ble solgt i en liten periode, etter at det ble kjent at massemorderen Anders Behring Breivik spilte de to før han gjennomførte massakren på Utøya samme år.

Vi snakket med en modder, en spillforsker og en spilldesigner om vokseninnhold i spill tidligere i år »

Siste fra forsiden