Altibox Eserien

Torsdag går startskuddet for andre sesong av Eserien - vi har oversikten

Flere lag, «Folkets Lag» og FUT er blant nyvinningene denne sesongen.

Vålerenga ble vinnerne av første sesong. Nå braker en ny i gang.
Sindre Stien/Eserien

20 lag skal kjempe om tittelen som norges beste FIFA-lag når sesong to av Eserien starter 7. november. Nytt fra i fjor er at sørlandsklubben Jerv og «Folkets lag» også skal være med å kjempe om premiepotten på 250 000 kroner, og Global series-poeng.

Slik fordeles premiepengene:

  1. plass: 120 000 kroner
  2. plass: 70 000 kroner
  3. plass: 40 000 kroner
  4. plass: 20 000 kroner

Denne sesongen skjer alt i spillmodusen FUT, og det er nå kun fire spilledager, én dag for hver gruppe. De to beste lagene fra hver gruppe går videre, samt at de beste tredjeplassene også kan nå sluttspillet. Førsteplassene i gruppene kommer direkte til sluttspillet, mens andreplassene og de beste tredjeplassene spiller playoff om hvem som skal til kvartfinalene.

I oppkjøringen til sesongen har vi sett på alle lagene. Ved hjelp av ekspertkommentator Yngve Gjerde og forrige sesongs studioekspert Mats Theie Bretvik forsøker vi å spå hvem som går videre fra gruppene.

Kampene kan ses digitalt på Dplay, eller lineært på Eurosport Norge.

Gruppe A spiller torsdag 7.november »

LES OGSÅ: – Det å kunne representere «Folkets Lag» i Eserien hadde betydd utrolig mye

Gruppe A

Jerv

Anders Rasmussen.
Ali Zara, NFF

Grimstad-klubben Jerv entrer Eserien med et brak, de har hentet landslagsspiller og fjorårs-finalist Anders Rasmussen, i tillegg til talentet Håvard Paulsrud som representerte Sarpsborg i første sesong. Spennende i denne gruppen er at Rasmussen møter gamleklubben Brann, som han var med på å ta til sølv i første sesong. På Jerv sin egen nettside sa daglig leder, Trond Christoffersen, dette om satsingen:

For FK Jerv er dette en ny, spennende arena som vi gleder oss til å bli kjent med. E-sport er enormt og vi er spent på hvordan dette blir. Samtidig er vi offensive i tilnærmingen til hvem vi har signert på laget vårt, og viser at vi mener alvor med to profiler fra Eserien som skal spille i gult og blått nå i sesong 2.

Allerede i seedingturneringen som tok plass på Spillexpo i Lillestrøm kunne man se hva man kan forvente seg av Jerv kommende sesong, da de tapte mot Ranheim i finalen. Lagkaptein Anders Rasmussen hadde dette å si om hva Jerv skal få til i sesong to:

Målet vårt er å gå helt til topps i Eserien. Jeg tror det skal være mulig dersom Paulsrud og jeg presterer på vårt toppnivå, som vi gjorde i seedingturneringen. Der vi blant annet slo forhåndsfavoritt Vålerenga.

Les også
Anmeldelse: FIFA 20

Brann

Andreplassen fra første sesong har mistet lagkapteinen til grupperival Jerv, men har hentet inn en spennende spiller i Espen Haugland, samt fått med seg en tredje spiller i Åsmund Røed. Erland Lie Bjørneberg, som var med i første sesong, var uten tvil den spilleren som overrasket mest ut i fra hva man visste om han på forhånd. Bjørneberg kan bli en viktig brikke hvis Brann skal gå langt også denne gangen. Brann skal nok slite med å gjenta bedriften fra forrige sesong, men de er en outsider til å ta seg langt.

Nysigneringen Espen Haugland hadde dette å si om outsider-stempelet og deres sjanser i Eserien.

Espen Haugland.
Janne Kathrin Håland

Det blir veldig spennende. Det er utrolig mange gode FIFA-spillere i landet nå. Erland har et års erfaring med Eserien, og Brann gjorde det veldig bra i fjor. Både Erland og jeg er gode FIFA-spillere, hvor vi også er veldig gode i FUT. I seedingturneringen, var vi svekket av vesentlig svakere lag enn våre motstandere, men slo folkets lag, og var uheldig mot Start, der skuddstatistikken endte 7-1 i favør meg i siste match mot Jusup. Målet vårt er å få spille et sluttspill på hjemmebane, hvor vi helst gjør det bedre enn i fjor. Gullet ska hem!

Haugland er på død og liv Brann-supporter og sier at han har blitt tatt godt i mot av klubben.

Det har vært magisk å komme inn i Brann-laget. Det har vært en måned med så mange gratulasjoner, så mye som har skjedd. Jeg har jobbet utrolig hardt for dette. Jeg ble «benket» på Nest-Sotra i runde en og to forrige sesong, før jeg skulle spille runde tre, men ikke fikk fri fra jobb. Det er en utrolig fin gjeng rundt laget vårt. Både Camilla og Åsmund er herlige, og Erland har tatt meg godt i mot. Vi er et utrolig bra team, så jeg gleder meg til å spille for klubben i mitt hjerte, på torsdag!

BDP United

Nyvinningen «Folkets Lag» havner i en tøff gruppe når de skal opp mot Jerv og Brann. De selvutnevnte underdogene overrasket nok også seg selv da de vant «Folkets Lag»-turneringen. Peter Thøgersen og Lasse Nilsen er spillerne som representerer «Folkets Lag». Noe som er verdt å merke seg i denne gruppen er at brødrene Thøgersen spiller mot hverandre når «Folkets Lag» møter Stabæk. Brødrene har spilt utallige timer mot hverandre, så det oppgjøret er helt åpent.

Lasse Nilsen.
Goosebumps.gg

«Folkets Lag» blir spennende å følge denne sesongen, og Lasse Nilsen som var tydelig på at de ikke var en walkover etter seieren i «Folkets Lag»-turneringen viser til noe av det samme når han blir spurt om deres muligheter i gruppen.

Som sagt, vi kommer inn som underdogs, men motstanderen skal ikke få en walkover av den grunn. Vi vet at vi har en mulighet dersom vi er på vårt beste, det viste vi i seedingturneringen, forklarte Nilsen.

Gruppe A er absolutt en av de tøffeste gruppene i Eserien sesong to. Med Jerv sin storsatsing er de klare favoritter her, men Nilsen mener at det kan bli en tøff kamp for sørlendingene.

Jeg tror oppgjørene mot Jerv blir veldig tøffe, selv om de er nye i Eserien de også, så har de hentet to av landets beste FIFA-spillere, der en av dem er på landslaget. Jeg vet ikke hva resultatet blir, men det skal bli kamp om resultatene.

Stabæk

Det må kunne sies at Stabæk skuffet stort i første sesong av Eserien. Andreas «Prinsen» Høyden gikk hardt ut og meldte mye, uten at det hjalp dem nevneverdig. Stabæk har fått inn en tredje spiller i Simon Korsberg Berntzen. Korsberg har hatt en sterk start på FIFA 20, men det er uvisst hvor mye han skal bidra i Eserien. Brødre-oppgjøret mellom Stabæk og «Folkets Lag», Elias mot Peter Thøgersen, kan vise seg å være avgjørende for hvordan det går med Stabæk. Mulighetene for å ta seg til sluttspillet er absolutt der, men Stabæk må starte like bra som forrige sesong, og avslutte mye bedre.

Andreas Høyden ble fort en godt likt spiller forrige sesong med hans væremåte og karakter. Han ser på 85-rating som noe som hindret dem sist.

Andreas Høyden.
NTF/Eserien

Vi la aldri skjul på at både undertegnede og Thøgersen Senior er mye sterkere på Ultimate Team enn vi er på 85-rating. Nå er alt lagt til rette for oss siden hele turneringen spilles i FUT, og vi gleder oss bare til å vise Norge hva vi er god for. Vi vet hva vi kan utrette, men nå gjelder det å levere når det gjelder, forklarte Høyden.

Høyden, eller Prinsen som han kaller seg, mener på at det å «showe» er viktig når man er på TV.

Det var en klok mann som en gang sa; «the show must go on». Prinsen støtter selvfølgelig denne mentaliteten. Det skjer ikke at jeg møter opp på et TV-show uten å faktisk gjøre mitt ytterste for at det blir et «heidundranes» show. Samtidig vil jeg legge aller størst vekt på fokuset under våre kamper, og kan dermed ikke love at showet alltid blir under kampens hete. Prinsen skal lage show i sesong to også, sa en oppspilt Høyden, før han avsluttet:

En liten beskjed til mine kjære bergensere også; det er bare en topp 100-spiller i Bergen, og han spiller for Stabæk Momentum. Brann - Prinsen kommer for å ta dere.

Odd

Utvalgte oppgjør - Gruppe A (7. november)

Vis mer

Stabæk - Jerv 14:00

Odd - Brann 14:45

Jerv - Brann 18:05

Stabæk - Folkets Lag 18:05

Odd har den klart største profilen på laget sitt i Youtuber Sander «Randulle» Austad Dale. Dale fikk vist at han kan spille FIFA forrige sesong, men han skal slite med å slå de aller beste spillerne også i år. Thomas Henningsen var et totalt ubeskrevet blad før forrige sesong. Han fikk derimot vist at han var en veldig habil spiller, og det blir spennende å se hva han kan få til denne sesongen. I denne gruppa må Odd sies å være en skikkelig underdog til å gå videre, men hvis begge spillerne når toppnivået sitt er alt mulig.

Sander Austad Dale var klar på hvordan Odd skulle spille:

Thomas Henningsen og Sander Austad Dale.
Altibox Eserien

Vi går inn med samme mentalitet som i fjor; offensiv fotball. Mye marginer som gikk i mot forrige sesong som vi satser på går riktig vei kommende sesong.

Videre forteller han hva han tenker om den tøffe gruppetrekningen.

– Vi er i en gruppe med veldig gode spillere. Jerv med deres toppsigneringer og Folkets Lag er ekstra spennende. Vi er nok en gang underdogs.

Før forrige sesong var Dale full av lovord om lagkamerat Thomas Henningsen, nå snakker Dale om at et gjennombrudd kommer.

– Nå som Thomas har fått tilgang på nøyaktig de spillerne han ønsker, finnes det ikke noe som helst tak for hva han kan få til. Det er denne sesongen han virkelig kommer til å ta steget, avsluttet Dale.

Høyden må fokusere litt mer på å skaffe resultater fremfor å være showman

Eseriens ekspertkommentator Yngve Gjerde hadde dette å si om gruppe A:

Yngve Gjerde.
Privat

Jerv satser knallhardt, og imponerte under seedingturneringen. Alle vet hva Anders Rasmussen er kapabel til å gjøre, og med Håvard Paulsrud ved sin side utgjør de en skremmende duo som er store favoritter i denne gruppen - i tillegg til at de er en av favorittene til å gå hele veien.

Brann, Rasmussens gamle klubb, har en Erland Lie Bjørneberg som viste strålende utvikling gjennom forrige sesong, og han forventes det enda mer av med Rasmussen borte.

Stabæk er en outsider til å gå videre fra denne gruppen. Høyden og Thøgersen har utvilsomt massevis av kvalitet, men spesielt Høyden må fokusere litt mer på å skaffe resultater fremfor å være showman. Klarer han begge, kan han bli vond å møte.

LES OGSÅ: BDP United ble «Folkets Lag» i Eserien

Gruppe B

Start

Start viste fine tendenser I seedingturneringen da de tok seg til semifinalen. Fra forrige sesong har Georg Sautoglu gått inn som trener, mens Jusup Shakhbiev Raufoss’ løse kanon har kommet inn som spiller. Etter en del kjemping med Lillestrøm i forrige sesong, var det Start som kapret sluttspillplassen bak overraskelsen Mjøndalen. Denne sesongen har de en stødig spiller i det unge talentet Kasper Hornnes, og en selvtillits-spiller i Jusup Shakhbiev, som varierte voldsomt for Raufoss, men som har et skyhøyt toppnivå. Start er storfavoritt i denne gruppen og skal gå videre.

Georg Sautoglu har gått i fra stjernespiller i laget til en mer tilbaketrukken rolle som trener, men han er fortsatt offensiv når han forteller om mulighetene i sesong to.

– I seedingturneringen slo vi ut Viking og Brann som er to tøffe motstandere. Vi viser at vi er i stand til å slå hvem som helst på en god dag, så vi har absolutt mulighet til å nå lenger enn forrige sesong.

Sautoglu, som har spilt FIFA siden 2006, har vunnet NM to ganger og blitt tatt ut på e-landslaget. Rollen som trener er noe han mente falt naturlig. På spørsmål om hva han kunne tilføye i sin trenerrolle svarte Sautoglu:

Georg Sautoglu, Start.
Eserien/Dplay

Jeg tar med erfaringene fra forrige sesong, ser på hva som gikk galt da vi tapte og jobber videre med dette denne sesongen. Nå har jeg lagt opp noen treningskamper for guttene. Jeg sitter og observerer hvordan de spiller og gir dem tilbakemeldinger på hva dem kan forbedre seg på.

Vi har også hatt taktikk-trening og har hatt treningskamper med ulike scenarioer hvor spilleren leder kampen og skal forsvare ledelsen. Til slutt har vi hatt fokus på tankesett, noe jeg mener er den viktigste ferdigheten når man skal spille viktige kamper og det kan være det som skiller to gode spillere. Det ble til slutt naturlig for meg å gå over til en rolle som trener, jeg vil bruke all min erfaring til å få talenter som Jusup og Kasper til å nå sitt fulle potensiale.

Lillestrøm

Lillestrøm er i samme gruppe som Start også denne sesongen, og håper nok på å kunne ta følge med dem til sluttspillet, slik alle tenkte det skulle gå forrige sesong. Martin Larsen er fortsatt i Lillestrøm, mens navnebror Martin Thuve har tatt turen til Kongsvinger. Streamer Stian Myhre skal prøve å hjelpe Lillestrøm til sluttspill denne sesongen. Gruppe B er veldig åpen bak Start, fordi Tromsø og Raufoss er litt ukjente foran sesongen, men Lillestrøm skal tørre å håpe på avansement.

Tromsø

«Gutan» går inn i sesongen som et lag som kan gjøre det bra, men ingen vet helt hva man kan forvente. De har fått inn to nye spillere etter å ha avholdt en kvalifisering kort tid før sesongstart. Eemeli Simpanen er ikke å se i Tromsø-drakta denne sesongen, noe som kan vise seg å være tøft. Fra Tromsø har vi lite informasjon, men som man vet kan alt skje i FIFA.

Kristiansund

Kristiansund suste ut av startblokkene i første sesong, men det holdt ikke til sluttspill. Sindre Ohrstrand sto for bra FIFA-spilling, mens Magnus Hendseth skapte liv med mange gode kommentarer og fine skåringer. I denne gruppen seiler Kristiansund opp som en av kandidatene til å ta seg videre. Oppgjørene mot Lillestrøm er fort de som blir nøkkelen for Kristiansund.

Raufoss

Raufoss har mistet sin beste spiller til gruppefavoritten Start, men har hentet inn unge Jonas Kvål som erstatter. Raufoss varierte i prestasjonene i forrige sesong, og Jusup Shakhbiev var den eneste som spilte alle kampene. Lars Olsen og Mats Bergstrøm byttet på hvem som var med den nye Start-spilleren, så det blir spennende å se hvordan Raufoss stiller og hvordan de klarer seg i denne utfordrende gruppen.

Mats Bergstrøm.
Raufoss E-sport

Oppgjøret mellom Raufoss og Start blir morsomt å følge, og Mats Bergstrøm forteller at Shakhbiev kanskje ikke kommer til å være storfavoritt i deres oppgjør.

Det blir veldig moro å møte Start som har signert Jusup. Jusup og jeg hadde over 50 kamper mot hverandre på FIFA 19 så vi kjenner spillestilen til hverandre veldig godt, så det er et oppgjør jeg gleder meg veldig til, fortalte Bergstrøm.

Bergstrøm spiller også opp den nye lagkameraten Jonas Kvål som en spiller man må se opp for i sesong to.

Jonas har kommet inn og vist at han er en veldig god spiller som takler å møte de beste. Han er en spiller man bør se opp for i den andre sesongen av Eserien.

På spørsmål om hvilke av de tre spillerne de kommer til å stille med er han litt forsiktig med å fortelle.

Hvordan laget blir får vi se på, men vi kommer til å slå fra oss i gruppe B.

– Start har kanskje gjort årets signering ved å hente Jusup fra Raufoss

Yngve Gjerde om gruppe B:

Start har kanskje gjort årets signering ved å hente Jusup fra Raufoss. Han har et enormt toppnivå, og kan - når han er påskrudd - konkurrere med de aller beste i Eserien. I tillegg viste lagkamerat Kasper mye potensiale i sesong 1, og med rolige, sindige George nå i en trenerrolle, er det en trio det lukter svidd av. Kristiansund hadde marginene litt imot seg forrige sesong, og de virker svært revansjelystne, og dersom de får luket bort noen småfeil og gjør noen justeringer, kan de fort snike til seg 2. plassen i gruppa.

Lillestrøm er outsideren. De har også gjort endringer på laget fra sesong 1 og har et spennende lag med svært ambisiøse spillere, som kommer til å bite godt fra seg. Hvem som tar seg videre fra gruppe B - bak Start - er litt bingo, ettersom det er en ganske jevn gruppe.

LES OGSÅ: Alle FUT-spillere blir tilgjengelige for Eserien-deltakerne

Gruppe C

Vålerenga

Storfavoritten Vålerenga innfridde i første sesong av Eserien da de slo Brann knepent i finalen. Arkan Resul var totalt uslåelig i sluttspillet, mens Magnus Myhrhaug viste at han kunne bekjempes. Vålerenga må sies å være favoritter også denne sesongen, men ikke like soleklare som i forrige. I seedingturneringen ble de slått 8-4 av Jerv, som har store ting på gang med Anders Rasmussen i spissen. Når det kommer til modusen FUT er Resul og Myhrhaug Kristiansen udiskutable enere, så det at hele Eserien spilles i FUT kan virkelig få turneringen i deres favør.

Strømsgodset

Strømsgodset klarte ikke å ta seg til sluttspillet forrige sesong til tross for storspilling av lagkaptein Andreas Bakken. Sandnes Ulf tok andreplassen bak Vålerenga, i siste runde. Siden den gang har Andreas Bakken vunnet Goosebumps - Nordic E-sport Championship i Kristiansand, og spilt seg inn på landslaget. FIFA 20-formen til Bakken virker også å være på plass. Han var den eneste norske spilleren som nådde knockout-rundene i FUT Champions kvalifiseringen i slutten av oktober.

Andreas Bakken, Lasse Ulriksen og Jørgen Haugeland.
Fahil Anweri/Apeks

I oppbyggingen til sesongen i fjor var Jørgen Haugeland med i Strømsgodset sin tropp, men noen årsaker førte til at han ikke kunne delta, og Dennis Sjaavaag steppet inn. Denne sesongen er Haugeland på plass, og Strømsgodset seiler opp som en virkelig farlig motstander for så og si alle lag.

Jørgen Haugeland, som ikke spilte forrige sesong, har en drøm om å nå sluttspill.

Sluttspill er noe jeg er veldig sulten på. Jeg vil få vist meg fram sammen med Andreas og tror vi kan bli veldig farlige!

Strømsgodset mot Mjøndalen er et flott lokaloppgjør i Eliteserien, og vi fikk også et par kommentarer i Eserien når de to møttes forrige sesong. Haugeland kommer også med et stikk i retning bruntrøyene når han bli spurt om lokaloppgjøret:

Kampen mot Mjøndalen blir gøy, jeg gleder meg veldig til å slå dem. Så får tiden vise om de er heldige nok til en topp tre.

Sandnes Ulf

Sandnes Ulf overrasket alle da de tok seg til sluttspillet på bekostning av Strømsgodset forrige sesong. Aleksander Klubben var i fyr og flamme ved flere anledninger og viste hvorfor han var sett på som en veldig god spiller. I oppkjøringen til denne sesongen har Mathias Tollefsen kommet inn på laget, og erstatter mest sannsynlig Runar Eide, selv om de kan rotere litt. Aleksander Klubben deltok ikke i seedingturneringen, men er på plass når gruppespillet startet. I denne tøffe gruppen kan ingen forvente at Sandnes Ulf skal gå videre, men hvis noen av de antatt bedre lagene skuffet, slik som i forrige sesong, har Ulf vist at de kan overraske.

Aleksander Klubben, Sandnes Ulf.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Aleksander Klubben sier at Sandnes Ulf ikke skal være noe kasteball i gruppe C, når han blir spurt om lagene de møter.

Det er en veldig tøff gruppe og alle kampene blir vanskelig så vi er nødt for å ta en kamp om gangen så tror jeg at det skal gå veien, vi har troen på avansement. Vi er ikke her bare for å delta, utdyper han.

Lagkamerat, Mathias Tollefsen, er et relativt ukjent navn for mange, noe Klubben tror kan endre seg.

– Mathias er en uslepen diamant, god til å holde på ballen og bra fremover. Det er bare til å glede seg! Han vant også en Elkjøp-turnering i juni da det var kvalifisering til NM-sluttspillet.

Mjøndalen

Bruntrøyene gikk fra å være en outsider i fjorårets gruppe D med Start og Lillestrøm, til å faktisk komme seg helt til semifinalen der de tapte mot vinnerne, Vålerenga. De har nå havnet i en utfordrende gruppe, men er også her en outsider. Basert på hvordan det gikk sist, kan Mjøndalen absolutt være et lag man ser i sluttspillet. Mjøndalen har hentet inn Hans Christian Fostervoll, men det er ikke sikkert han blir å se i Eserien. Derimot får vi se Martin Landstad Pedersen, som var én av de beste spillerne i Eseriens første sesong. Alexander Hildre er også en solid spiller, så man må se opp for Mjøndalen.

Alexander Hildre.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Hildre mener Mjøndalen skal vise at forrige sesong ikke bare var et blaff.

– Vi fikk en nokså tøff gruppe, så først handler det om å nå sluttspillet, før vi så har lyst til å vise at det ikke var flaks det vi presterte forrige sesong.

Han legger heller ikke skjul på at den nye signeringen har skapt litt konkurranse innad i laget,

– Etter at Hans Christian kom inn har det blitt kniving om plassene. Hvem som spiller er enda usikkert, så vi tar folkene som er i best form når tiden kommer. Ingenting er avgjort, forklarer han.

Hamarkameratene

Jørgen Fallet Brobakken og Sindre Løseth.
Altibox Eserien

Ham-Kam var i en fryktelig vanskelig gruppe forrige sesong, og det ser ikke veldig mye enklere ut denne sesongen. Jørgen Fallet Brobakken og Sindre Løseth viste at de kunne spille bra og skåre mange mål, dessverre slapp de også inn voldsomt mye. Guttene fra Ham-Kam sørger nok for underholdende kamper, men skal slite med å ikke havne sist i denne gruppa.

Antall innslupne mål var svært negativt for HamKam sist sesong, men Brobakken mener de har blitt bedre.

– Første sesong slapp vi inn mye mål, og det går ikke hvis man vil vinne kamper. Før denne sesongen så føler jeg at både Sindre og jeg har løftet spillet vårt betraktelig, og rett og slett er bedre rustet til denne sesongen enn det vi var til forrige sesong, forteller han.

Selv med den tøffe gruppen ser Brobakken på det som en morsom utfordring

– Gruppen vi havnet i er definitivt tøff, men det blir kjempegøy, for da får vi matching mot de beste av de beste. Vi gleder oss begge to, og vi håper begge at vi klarer å slå godt i fra oss, og gi et par gode resultater.

– Det eneste som står i hodet på dem er å vinne

Yngve Gjerde hadde dette å si om gruppe C:

– Man kommer ikke utenom å trekke frem Vålerenga. Ikke bare som gruppefavoritt - men også som en av favorittene til å gå helt til topps og forsvare tittelen. «Arko» og «Hyper» viste forrige sesong hvor høyt nivå de er på, og det eneste som står i hodet på dem er å vinne, sier Gjerde før han legger til.

– Godsets Andreas Bakken er på sin side blant de beste i Norge, han oser av selvtillit etter seier i Copenhagen Games og landslagsdebut, så han er en å se opp for, men Strømsgodset er en naturlig toer i gruppa, bak Vålerenga.

Han ser også på Mjøndalen som en outsider.

– Mjøndalen er outsider. Tok seg helt til bronsefinale forrige sesong, og spesielt Martin Landstad Pedersen er en tøff spiller å møte. Det viste han forrige sesong, og det vil han vise igjen. Forrige sesong var det ofte opp til ham å få eller snu et resultat, så om Mjøndalen skal hevde seg, trenger han mer hjelp fra lagkameratene.

LES OGSÅ: Amalie Snøløs blir programleder for Eserien

Gruppe D

Ranheim

Johan Færaas uttalte i forkant av forrige sesong at sluttspill var målet, og at de var fornøyde hvis de klarte det. Ranheim-spillerne tok bronse etter å ha nedsablet Tromsø i kvartfinalen. De tapte semifinalen for Brann, i en temperamentfull kamp, men kronet sesongen med å slå Mjøndalen i bronsefinalen. I bronsefinalen måtte Johan Færaas spille begge kampene siden Sondre Voktor tidligere hadde spilt maks antall kamper, i følge reglene.

I seedingturneringen som ble spilt på Spillexpo i Lillestrøm var det Ranheim som gikk av med seieren, etter å ha spilt forrykende bra. Med seieren i seedingturneringen er plutselig flere øyner rettet mot Ranheim, som én av de kanskje tre største favorittene til å vinne sesong to.

Sarpsborg 08

Når Håvard Paulsrud har gått til Jerv sier det seg selv at denne sesongen blir litt vanskeligere for Sarpsborg. De nådde sluttspill forrige sesong, men tapte knepent mot Vålerenga i kvartfinalen. Tobias Testad, som var én av to som roterte ved siden av Eemeli Simpanen i Tromsø, har kommet inn. Testad er ingen dårlig spiller, men foreløpig har man ikke sett om han har det samme toppnivået som vi vet Håvard Paulsrud har. Cato Jenssen er også med i år, han viste seg å være en solid spiller. som spilte jevnt med de fleste. Sarpsborg kan komme seg til sluttspill også denne sesongen, men når du har havnet i kanskje den vanskeligste gruppen, er det vanskelig å ta noe på forskudd.

Viking

Det er ikke bare cup-trofeet i fotball, Viking skal kjempe om denne sesongen. Eserien-pokalen er også noe siddisene vil vinne. Etter et veldig skuffende gruppespill i første sesong, vil nok Viking vise seg fram fra en litt bedre side i sesong to. Gruppen de har havnet i er vanskeligere enn sist, så Chris-André Skogland og Henrik Bjørøen må opp et par hakk fra forrige sesong om de skal ta seg videre. Begge har startet FIFA 20 sterkt, og blir nok farlige for Sarpsborg og Kongsvinger i kampen om andreplass.

Henrik Bjørøen på Viking.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Selv om de skuffet forrige sesong virker det som om Viking og Henrik Bjørøen fortsatt har en forsiktig tilnærming til ting, når han kaller dem underdogs.

– Vi håper og tror at vi skal komme oss til sluttspillet, men vi ser på oss selv som underdogs i denne gruppen, siden Ranheim er sterke for tiden. Det blir tøft, men både Chris-André og jeg har mye å komme med, som vi ikke fikk vist sist sesong. Denne gangen satser vi på at vi får vist hva som bor i oss.

Overganger fra 85-rating til FUT er noe Viking virkelig kan dra nytte av, ettersom begge er veldig habile FUT-spillere.

– Å gå fra 85 til FUT er bare positivt. Det er en spillmodus som passer oss bedre enn 85. Når det er sagt er FIFA 20 et spill med lavere tempo enn 19, noe vi ikke er så fan av. Men dette er jo likt for alle, avslutter Bjørøen.

Kongsvinger

Kongsvinger var et nesten-lag i Eserien forrige sesong. De spilte bra og viste tendenser, men det ble aldri det helt store. Foran denne sesongen har de hentet inn Behar Kovaci, som er en veldig habil spiller, samt tidligere Lillestrøm-spiller Martin Ottinsen Thuve. Kongsvinger er med det plutselig outsidere til å gå videre. Det er kanskje den verste gruppen å havne i med to helt nye spillere, men Thuve har vist før at han er god til å holde hodet kaldt i pressede situasjoner. Lagkamerat Kovaci blir mer en spiller man ikke vet så mye om, men som kan imponere voldsomt.

Martin Ottinsen Thuve.
Norsk Toppfotball/Eserien

Gruppetrekningen er noe Martin Ottinsen Thuve trekker fram når han snakker om han og sin nye makker Behar Kovaci.

– Det er ingen tvil om at vi har havnet i en fryktelig vanskelig gruppe, og vi er én av to nykomponerte duoer i gruppen. Jeg føler at Behar og jeg utfyller hverandre godt og jeg tror ikke det at vi er ganske ferske som lag blir en synlig svakhet. Vi er målbevisste begge to og vi ønsker å overraske!

Videre snakker Thuve om hva han tenker om å være outsider i en slik gruppe

På papiret så skjønner jeg at vi er outsidere. Uten å avskrive Nest-Sotra, så er de tre som forventes å ligge i toppen Ranheim, Viking og Sarpsborg, men jeg tror absolutt at vi kan bruke outsiderstempelet til vår fordel. Det er bare én kampdag denne sesongen per gruppe, som vil si at det i større grad kommer til å handle om marginer. Av det jeg har sett så vet jeg at Behar kan matche hvem som helst på nivået, og spille jevnt med de beste. Selv så føler jeg at jeg muligens er litt ujevn i prestasjonene, men på dagen tror jeg at jeg kan slå hvem som helst. Seerne bør se opp for Kongsvinger i denne sesongen, avslutter han.

Nest-Sotra

Ingen visste helt hva de kunne forvente av Nest-Sotra, som hadde ni spillere på laget sitt. De endte opp med å bruke Jørgen Andre Thorsen og Joachim Berntsen, og det var ikke noe dumt valg. Thorsen slet litt mot de beste, mens Berntsen faktisk klarte seg veldig bra. I denne gruppen skal Nest-Sotra få det tøft. På papiret er vel alle de fire andre lagene bedre, men så kom jo faktisk Nest-Sotra over Stabæk forrige sesong.

Joachim Berntsen.
Altibox Eserien

Joachim Berntsen er selvsikker når han forteller om deres muligheter den kommende sesongen. Han peker på fokus som en nøkkel til suksess.

– Denne sesongen er målet sluttspill på hjemmebane i Bergen. Nøkkelen til suksess for å prestere enda bedre enn forrige sesong blir å jobbe enda mer med detaljer ved spillet, og jobbe med oss selv spesielt rettet mot å holde fokus i motgang og medgang.

Nest-Sotra spilleren ser ikke så mørkt på gruppetrekningen som man kanskje hadde trodd. Berntsen hadde en klar beskjed når han fortalte om gruppen:

– Vi ble plassert i en jevn gruppe der enkeltkamper virkelig kan prege hvem som går videre til sluttspill. Vi har stor sjanse for sluttspill og skal sette vårt preg på gruppen!

Berntsen legger til tre ting han mener man får se fra dem denne sesongen:

– Denne sesongen kan man forvente mer rutine, sterkere fokus og ikke minst mer kynisme.

– Sondre Voktor var en av Eseriens beste forrige sesong, og trenger ingen introduksjon

Yngve Gjerde avsluttet spådommen med å ta for seg gruppe D:

– Ranheim ser fryktelig sterke ut. Sondre Voktor var en av Eseriens beste forrige sesong, og trenger ingen introduksjon. Men nå har hans lagkamerat, Johan Færaas, tatt enorme steg som FIFA-spiller og dermed har Ranheim en av de sterkeste duoene i hele ligaen. I tillegg har de begge kynismen som trengs dersom de er i en situasjon hvor de må kverne ut et resultat. Viking underpresterte litt i fjor, og har slitt litt med å få det til når det gjelder, men spillerne er individuelt svært gode, så gjenstår det å se om de klarer å få det ut når det virkelig gjelder. Klarer de det, tar de seg videre denne gangen, forteller Gjerde før han legger til.

– Sarpsborg 08 imponerte forrige sesong, og det blir spennende å se hvor de ligger an nå som de har mistet Paulsrud til Jerv, men de er en outsider i denne gruppa, og spesielt Cato har masse FIFA i seg, og om han får det ut kan det bli bra for sarpingene.

LES OGSÅ: Vålerenga vinner debutsesongen av Eserien

Ekspertenes dom

Tidligere studioeskpert Mats Theie Bretvik og Yngve Gjerde fra Eserien ble spurt om de kunne spå hvem som går videre fra de ulike gruppene, samt peke på en outsider. Her er resultatet:

GruppeYngve GjerdeMats Theie Bretvik
AJerv og Brann videre. Outsider: StabækJerv og Stabæk videre. Outsider: Brann
BStart og Kristiansund videre. Outsider: LillestrømStart og Kristiansund videre. Outsider: Raufoss
CVålerenga og Strømsgodset videre. Outsider: MjøndalenVålerenga og Strømsgodset videre. Outsider: Mjøndalen
DRanheim og Viking videre. Outsider: Sarpsborg 08Ranheim og Viking videre. Outsider: Kongsvinger

Theie Bretvik mener at nivået i sesong to burde være mye høyere enn det vi fikk se i første sesong:

Mats Theie Bretvik - Tidligere studioekspert i Eserien.
Bildbyrån

Det er gøy å se at vi allerede nå har mange flere spillere med i internasjonale kvalifiseringer sammenlignet med FIFA 19. Det betyr at nivået i denne sesongen av Eserien er mye høyere enn første sesong. Jeg håper at spillerne viser seg frem for publikum og jeg er ganske sikker på at vi får mange spennende kamper.

Videre forteller han om sine favoritter før sesongstart:

– Jeg holder Vålerenga som en av de største favorittene, foran Jerv og Ranheim. Strømsgodset og Mjøndalen er to potensielle outsidere som kan yppe seg mot de fleste. Ellers så er det flere nye spillere med denne sesongen som jeg gleder meg til å se nærmere.

Siste fra forsiden