League of Legends

Turbulente overganger mellom norske lag

– Barnehagetendenser, mener grunnleggeren av landets største e-sportarrangement.

Jørgen «Hatriixx» Elgåen (t.v) og Preben «Prebz» Gulbrandsen bytter sannsynligvis lag denne vinteren.
Benedichte Breistøl/Gamer.no

Disse står nå uten lag i Norge:

 • Preben «Prebz» Gulbrandsen
 • Kristian «Lifting» Næsgaard
 • Omid «Touch» Rosander

Prebz og Lifting var blant annet på BX3 sitt lag da de kvalifiserte seg til Gamer.no-ligaen i våres, men forlot klubben mot slutten av sommeren 2014.

League of Legends-laget til BX3 består av:

 • Adrian «Dipzey» H. Kjellevik (Top)
 • Sondre «Biffen» Nygård (Jungle)
 • Sander «Zhandia» Skogstad (Mid)
 • Ukjent (ADC)
 • Dennis «Denden» Bui (Support)

League of Legends-laget til Aria består nå av:

 • Morten «Speed» Kjelsrud (Top)
 • Sondre «Tivity» Afdal (Jungle)
 • Jørgen «Hatriixx» Elgåen (Mid)
 • Jon Olav «BigFatAndBlack» Holland
 • Ukjent (Support)

League of Legends-lagene til Aria eSports og BX3 Elektroniske Sportsklubb forsøker nok en gang å hente spillere fra hverandres lag, men denne gangen er det litt mer uryddig enn tidligere. Dette har skapt mye debatt i det norske miljøet.

Jørgen «Hatriixx» Elgåen (17) spilte for BX3 inntil nylig, og er en av de mest omtalte spillerne i den norske ligaen. Nå hopper han over til finalemotstander Aria eSports. Aria ente opp med å vinne ligaen, og i følge Hatriixx er kvaliteten på deres lag hovedårsaken til at han velger å bytte over.

– Dårlig gjort av meg

Hatriixx skal kun ha hatt en muntlig avtale med BX3 om å spille fast for dem. Han mottok flere tusen kroner i utstyr og en drakt fra dem under SpillExpo og den endelige kontrakten skulle signeres denne uken.

– Jeg innser at dette er dårlig gjort av meg, men jeg ønsker å bli profesjonell og må derfor velge laget som har størst potensiale til å gjøre meg til en bedre spiller, forteller Hatriixx til Gamer.no.

Nå føler syttenåringen seg truet av BX3 og deres leder Stein Willmann.

– Han sier jeg må sende tilbake utstyret jeg fikk fra dem og betale 1299 kroner til deres konto for tastaturet de ga meg. Jeg vet ikke om de kommer til å ta meg til retten på grunn av dette og er usikker på hva jeg skal gjøre, sier en bekymret Hatriixx og fortsetter:

– Jeg hadde ikke signert noe kontrakt med dem og har aldri fått noe beskjed om at dette var betaling for at jeg skulle spille for dem.

BX3 skal ifølge Hatriixx ha truet med «å ta betalt» for utstyret ved å ta premiesummen på 1000 kroner som han vant under SpillExpo for å dekke deler av verdien til sponsorutstyret.

– Betalingen blir kompensasjon for utstyr BX3 har gitt til ham under den muntlige avtalen fremsatt på Skype, og senere under SpillExpo, med den intensjon om at spilleren skulle signere kontrakten etter messen. Vi kan ikke lengre bruke dette utstyret, forklarer Willmann til Gamer.no.

– Må holde konkurransen i spillet

Hatrixx har selv kritisert norsk e-sport for å mangle gode ledere og struktur. Dette stemmer også i stor grad for e-sporten i andre land, men er kanskje ekstra tydelig her til lands. Miljøet er lite, men utbytting av spillere, hopping mellom organisasjoner og drama på flere hold er vanlig. Det er likevel første gangen man ser dette så tydelige som nå.

Renato Mahmutagic, grunnlegger av Gigacon, Norges største e-sport arrangement, mener at e-sportorganisasjonene i Norge er årsaken til at spillere hopper så mye mellom forskjellige lag. Han peker på at ledelsen i klubbene har en personlige agenda som står i veien for utviklingen i norsk e-sport.

Renato Mahmutagic står bak Gigacon. (Bilde: Sørlanet/Stian Klausen)

– Det sitter mennesker i ledelsen for norske organisasjoner som føler at de eier e-sporten i Norge og forsøker å la egne lag vokse på bekostning av andre. De fryser ut andre organisasjoner basert på et såret ego og personlig agenda. Det blir litt barnehagetendenser, mener Mahmutagic.

– Folk må holde konkurransen i spillet og være profesjonelle som lag, så kan kanskje trenden snu for e-sport i Norge også.

Dårlig håndtert av begge parter

BX3-spillerne virker ikke direkte rystet av dramatikken, men stiller spørsmålstegn ved hvilken versjon av Hatriixx som kommer til å spille for Aria. De har nemlig sett flere varianter av ham. Syttenåringen har også blitt kjent under det lite flatterende aliaset «Tiltrix» etter flere episoder med såkalt dårlig stresshåndtering og oppførsel.

– Det kunne blitt håndtert bedre av ham, men vi får jo håpe at han lykkes for hans del. Hatriixx kan jo ikke gå andre veier nå ettersom at han har brent broene til de andre store lagene, sier Adrian «Dipzey» H. Kjellesvik, top laner for BX3, og fortsetter:

– Det gjenstår å se om det er «Tiltrix» de må håndtere på Aria nå, eller om han er blitt en bedre lagspiller de siste ukene.

For å fylle mid lane, har BX3 nå valgt å flytte Sander «Zhandia» Skogstad dit. Han var ADC for laget i første sesong av ligaen og ble også nominert til mest verdifulle spiller i denne posisjonen.

Store endringer i Aria

Endringene hos Aria stopper ikke med ny mid laner. De har også hentet inn igjen de to spillerne som forlot laget kort tid før ligafinalen: Sondre «Tivity» Afdal og Jon Olav «BigFatAndBlack» Holland. Sistnevnte vant prisen for mest verdifulle spiller i ADC-rollen sist sesong, mens førstnevnte var nominert til samme pris for sin innsats i mid lane. For at kabalen skal gå opp, har Tivity nå likevel valgt å bytte rolle i spillet og gått over til jungle.

– Vi er ikke helt sikre på om vi kommer til å fortsette som Aria eSports enda, eller om vi kommer til å gi bort plassen i Gamer.no-ligaen til de tre spillerne som nå blir fjernet fra laget vårt. Vi har ikke lyst å ødelegge helt for dem, men samtidig ønsker vi jo å spille ligaen selv, innrømmer lagkaptein for Aria , Morten «Speed» Kjelsrud.

Aria bytter ut både Kristian «Lifting» Næsgaard, som vant mest verdifulle spiller i jungle og Omid «Touch» Rosander som tidligere i år deltok i verdensmesterskapet i League of Legends. I tillegg må Preben «Prebz» Gulbrandsen belage seg på å enten bytte rolle, eller forlate laget han kom inn på for en knapp måned siden. Hvis han ikke ønsker å gjøre dette, kan han alltids bytte over til BX3. Etter det Gamer.no erfarer skal BX3 ha kontaktet ham om å ADC-rollen.

Artikkelforfatter er leder for Celestial Gaming. Stein Wilmann er leder for BX3 Elektroniske Sportsklubb, styreleder i Norges E-sportforbund og e-sportansvarlig på Gamer.no.

Siste fra forsiden