Anmeldelse

UEFA Euro 2004

Norge er ikke med når EM i Portugal braker løs til sommeren, men EA Sports nye fotballspill UEFA Euro 2004 gir deg muligheten til å forandre på dette. Evner det offisielle EM-spillet å ta opp konkurransen med de mange gode fotballspillene som florerer ute på markedet nå?

Side 1
Side 2
Side 3

Sommeren 2004 står for døren, og for de fotballfrelste av oss er denne sommeren synonymt med en ting: fotball-EM i Portugal. Det er vel neppe noen stor overraskelse for noen at det er EA Sports som har fått rettighetene til å lage det offisielle fotballspillet basert på dette mesterskapet, da nevnte spillselskap tross alt har gitt ut de offisielle fotballspillene til alt som har vært av VM- og EM-sluttspill de siste årene. EA Sports høstet gode kritikker for spillet FIFA 2004 som ble gitt ut i fjor høst, og spørsmålet er om deres nye tilvekst til fotballspillmarkedet - UEFA Euro 2004 - er i stand til å tilby en like god og dyp fotballopplevelse som FIFA 2004.

I tynneste laget
Førsteinntrykket man får av det nye EM-spillet er ikke særlig godt. På spillcoverets bakside fremheves det blant annet at spillet gir deg muligheten til å spille under forskjellige værforhold, noe som knapt kan kalles verken oppsiktsvekkende eller revolusjonerende, da dette tross alt har vært mulig i de aller fleste fotballspill som har kommet ut de ti siste årene. Det meste av det som fremheves som nytt og revolusjonerende på spillets cover er funksjoner man kjenner godt til fra før. Det danner seg fort en mistanke i undertegnedes hode om at dette spillet ikke har hatt førsteprioritet hos de høye herrer i EA. I stedet har UEFA Euro 2004 antageligvis blitt utviklet og utgitt i hui og hast i håp om at spillets offisielle EM-lisens alene skulle være nok til å sikre fete salgstall og penger inn på konto.

Spillet inneholder alle de 51 UEFA-registrerte fotballandslagene i Europa. Dette er logisk nok, med tanke på at UEFA Euro 2004 er et fotballspill basert på EM i fotball. I konkurranse med de fleste andre nyere fotballspill blir 51 fotballag likevel fryktelig lite å basere et helt eget spill på, og det er nok nettopp her UEFA Euro 2004 i alt for stor grad taper terreng i forhold til de andre fotballspillutgivelsene av nyere dato. Spillet inneholder rett og slett ikke nok å legge fingrene i for bortskjemte og kvalitetsbevisste fotballspillentusiaster, som i tillegg til å forlange mange lag også krever at spillet inneholder nok moduser til at man kan holde det gående i lang tid. UEFA Euro 2004 feiler til en viss grad på begge områder.

Det er nemlig ikke mye å glede seg over rent modusmessig heller. Et par unntak finnes det heldigvis, og spillets hovedmodus er et av disse. Denne modusen heter logisk nok UEFA Euro 2004, og lar deg reise bakover i tid, til EM-kvalifiseringene, slik at du kan ta kontroll over hvilket som helst av de 51 europeiske landslagene i jakten på kvalifisere deg for EM. I denne modusen spiller du både kvalifiseringskamper og vennskapskamper, og resultatene du oppnår i kampene bidrar i stor grad til å styrke eller svekke spillernes moral, noe som gir seg utslag i hvor mye de tåler før de blir skadet, samt hvor mye innsats de orker å bidra med i en kamp. Modusen inneholder i tillegg en speiderfunksjon, som gir deg informasjon om din kommende motstander, noe som er nyttig med tanke på å forberede de taktiske valgene. Det ligger noen timer med solid fotballsimulasjon og god underholdning i denne modusen, og det er denne spillmodusen som i stor grad evner å holde spillet oppe på et respektabelt nivå.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden