Feature

Ukens nettutgivelser

Her er spillene som kjemper om oppmerksomheten din denne uken.

Våren er på vei med sine mange fristelser, men ikke la deg lokke ut. Hold deg heller innendørs, sammen med noen av de mange spennende nye spillene som har kommet ut på nettet denne uken.

Wii og DSi

Nintendo ser ut til å være opptatt med 3DS, for nok en gang er det en litt tam uke på Wii (i alle fall hvis du er ute etter tradisjonelle spill). Physiofun Pelvic Floor Training beskrives som «det perfekte trimprogrammet for kvinner som er på utkikk etter litt trimming etter fødsel», med øvelser som skal hjelpe dem å trene bekkenmusklene. En litt smal målgruppe, med andre ord. Utgivelse nummer to er Successfully Learning Mathematics Year 5, hvor barna får løse matteproblemer sammen med en motiverende liten vampyr ved navn Freddy.

Physiofun Pelvic Floor Training (Wii).

DSi har også fått to utgivelser denne uken. 3D Twist & Match (også for iPhone og PSN Minis) er en hjernetrimmer der du må rotere 3D-figurer slik at de matcher siluettene på skjermen. Trollboarder er et snowboardspill som dropper «kule» ekstremsportsutøvere til fordel for nisser, troll og drager. Nisser har stjålet dragenes skatter, og du må – som skattenes vokter – få dem tilbake samtidig som du unngår dragenes vrede.

Red Faction: Battlegrounds (PS3 og Xbox 360).

Xbox 360

Microsofts konsoll har fått to nye utgivelser denne uken. Den første er Red Faction: Battlegrounds, som er et kjøretøybasert actionspill hvor du får sette deg bak spakene på en stridsvogn eller mech og skyte motspillerne i fillebiter. Spillet skal støtte både enspiller og flere typer flerspiller, og handlingen foregår selvsagt i universet vi kjenner fra Red Faction-spillene. Spillet har også blitt lansert for PS3 denne uken.

The Dishwasher: Vampire Smile (Xbox 360).

Så har vi The Dishwasher: Vampire Smile, hvor oppvaskeren fortsetter sin jakt på hevn. Spillet er et sideskrollende arkadeslåssespill med masse blod, og som vanlig i denne typen slåssespill kan du spille alene eller i samarbeid med en venn. Det skrytes også av 50 arkadeutfordringer og noe som kalles «dish challenge».

PlayStation Network

Dungeon Hunter: Alliance (PS3).

PS3-spill nummer én er Red Faction: Battlegrounds, som du kan lese om i Xbox 360-delen.

Franske GameLoft har aldri vært noen store tilhengere av originalitet, men til gjengjeld har de mange klonene deres tradisjonelt holdt en høy kvalitet. Med Dungeon Hunter: Alliance kloner de Diablo. Vi loves en omfattende hovedhistorie hvor du må kjempe mot en ond dronning, samt en mengde sideoppdrag. Etter som det er et actionrollespill vi snakker om her, er det nok ingen som blir overrasket over at Gameloft også lover at du skal få samle opp tonnevis av gjenstander, skatter og våpen på din vei gjennom den gotiske verdenen. Opp til fire spillere kan samarbeide i spillet.

Karoshi (PS3, PSP og iPhone).

Ukens «minis»-utgivelse heter Karoshi, og hadde nok blitt rimelig kontroversiell om den var et butikkspill. Her spiller du nemlig en japansk kontorarbeider ved navn Mr. Karoshi, som er lei av livet. Du må hjelpe han å få slutt på det, men det er lettere sagt enn gjort. Dette hjernetrimspillet har femti forskjellige nivåer der du må finne stadig mer avanserte måter å ta knekken på Karoshi på. Spillet er basert på et eldre gratisspill for PC, og finnes på iPhone.

Hele ukens PSN-ladning kan du lese om på PlayStation-bloggen.

Hoard (PC og Mac).

PC og Mac

Vi begynner med Hoard, som har kommet til PC og Mac. Her spiller du en drage, og som drager flest er du stort sett opptatt med å kidnappe prinsesser, brenne slott, skremme landsbyboere og steike riddere – samtidig som du bygger opp din egen personlige gullhaug, selvsagt. Spillet er en blanding av strategi og arkade, hvor du og tre andre drager må kjempe om å bli rikest. Du må hele tiden vurdere om du skal la kongerikene vokse slik at de blir rike og kan plyndres, eller om de må holdes nede slik at de ikke blir så mektige at de får tatt knekken på deg.

Anomaly: Warzone Earth (PC og Mac).

Så har vi Anomaly: Warzone Earth, som også er ute for PC og Mac. Dette spillet er en slags omvendt versjon av et «tower defense»-spill, blandet med action og strategi. Du må lede en gruppe soldater gjennom omgivelser fulle av forsvarsverker og fiender, og må velge soldater, rute og taktikk med omhu om du skal komme levende gjennom. Underveis kan du også samle ressurser, som du kan bruke til å oppgradere soldatene dine. Spillet skilter med en kampanjemodus og to «assault»-moduser. Det er ute på GamersGate, og kommer på Steam i løpet av dagen.

Shattered Origins (PC).

Neste spill sender oss på en tur ut i verdensrommet. Shattered Origins: Guardians of Unity (ute på GamersGate) er et romstrategispill med rollespillelementer, hvor du må lede en flåte romskip på jakt etter et nytt hjem (heisann, Homeworld). Du kan kontrollere hvert skip manuelt om du vil, og i tillegg får du kontroll over forskning og produksjon. I tillegg til en kampanjemodus med over 30 oppdrag inkluderes en overlevelsesmodus og «skirmish»-kart.

3.2.1. Kick it! (Drop that beat like an ugly baby) (PC).

I forbindelse med indie-pakken The Potato Sack dukket 3.2.1. Kick it! (Drop that beat like an ugly baby) opp på Steam. Dette spillet er egentlig ikke helt ferdig enda, så du kjøper en beta litt som med Minecraft. Det er et actionspill der du flyr gjennom omgivelser fulle av fargerik geometri, som skapes dynamisk avhengig av hva slags musikk du velger å spille laste inn.

Cliffs of Dover (PC).

Vi kan også ta med et par butikkspill som ikke ser ut til å være tilgjengelig i fysisk form enda. Flysimulatoren Cliffs of Dover er arvtakeren til den kritikerroste sjangerlederen IL2-Sturmovik, og omhandler slaget om Storbritannia under den andre verdenskrigen. Adam's Venture: Solomon's Secret er et ikke-voldelig actioneventyr med fokus på gåteløsning, hvor du må jakte på kong Salomos eldgamle hemmelighet. Begge spillene skal være å kjøpe i vanlige spillbutikker innen måneden er omme, men er altså tilgjengelig på nettet nå.

Sulter du etter litt god, gammeldags romaction? Bio Guardian er et intenst skytespill der handlingen sees ovenfra. Du kan skreddersy kontrollsystemet og romskipet ditt slik at det passer din spillestil best mulig.

Raxx: The Painted Dog (PC).

Noen småspill til slutt. Ladybugs Lines skal være basert på et klassisk konsept (Lines), men leverer fargerik og oppdatert grafikk. Samme spill finner vi i Pugovki, en samling hjernetrimspill som inkluderer Lines, Corners, Reverses, Click-mania, Four in a row og Three buttons. Raxx: The Painted Dog er et todimensjonalt, sideskrollende hjernetrimspill der du må tegne på spillbrettet for å beskytte en vandrende hund.

The Fool (PC).

The Witch and the Warrior er et rollespill i tradisjonell, japansk stil. Immortal Lovers er et eventyrspill der du må lete etter skjulte objekter og løse mysterier, og temaet er vampyrer og kjærlighet. Skjulte objekter finner vi også i The Fool, Act of Murder: Deadly Secrets, Gravely Silent og Empress of the Deep 2. Hvem lager alle disse spillene?

Realms of the Haunting (PC).

Som vanlig avslutter vi PC-delen med et par nostalgiske utgivelser. Good Old Games har nemlig relansert to svært ulike klassikere. Den ene er Realms of the Haunting, et førstepersons actioneventyr hvor du må kjempe for livet i kamp mot overnaturlige kryp. Spillet skilter blant annet med ekte videosekvenser. Den andre er det absurde japanske slåssespillet Guilty Gear X2 # Reload. Her får vi 2D-slåssing i Street Fighter-stil, med noen av de merkeligste hovedpersonene noensinne.

Battlefield: Play4Free (PC).

Gratisutgivelser

Jeg er alltid litt usikker på hvordan jeg skal kategorisere spill som Battlefield Play4Free. På den ene siden er de gratis å spille, men på den andre siden inneholder de et marked der spillerne kan kjøpe ekstrainnhold for ekte penger, inkludert innhold som gir dem bonuser gratisspillerne ikke har. Uansett, sulter du etter et nytt Battlefield-spill, kan du ta en titt på Play4Free. Det tilbyr massevis av førstepersons action uten at du behøver å betale for det.

ACTUV Tactics Simulator (PC).

Har du sansen for USA? Vil du hjelpe den amerikanske marinen, samtidig som du har det moro? Da bør du teste ACTUV Tactics Simulator, en simulator der du får styre et ACTUV-fartøy. Dette er et ubemannet fartøy som har til hensikt å finne og følge fiendens ubåter. Nå er marinen på jakt etter de mest effektive måtene å gjøre dette på, og her kommer du inn i bildet. Etter hvert fullførte oppdrag kan du laste opp en logg, som forteller dem hvordan du løste oppdraget. Loggene skal så analyseres, og forhåpentligvis legge grunnlaget for dataprogrammet som styrer fremtidens ACTUV-fartøyer. Spennende (og litt skummelt).

Osada (web).

Så, tidenes største sjanger- og temabyks. Osada er en interaktiv musikkvideo fra de tsjekkiske galningene bak Samorost og Machinarium, og det er en merkelig affære. Tenk deg et interaktivt leketøy laget av Terry Gilliam (mannen bak de absurde tegnefilmsnuttene i Monty Python), så har du en viss idé om hva du har i vente.

Don't take it personally, babe, it just ain't your story (PC).

Så noe helt annet igjen. Don't take it personally, babe, it just ain't your story er en visuell novelle fra Christine Love (som skapte det unike eventyret Digital). Spillet tar for seg temaer som kjærlighet og homoseksualitet, og er ikke redd for å sette spilleren i følelsesmessig vanskelige situasjoner.

1916: Der Unbekannte Krieg (PC, Mac og web).

1916: Der Unbekannte Krieg er også rimelig voksent. Spillet (som kan lastes ned for PC og Mac eller spilles i nettleseren) foregår under første verdenskrig, og poenget er rett og slett å overleve. Det skal forsøke å skildre krigens skrekk og meningsløshet, og gjør det (merkelig nok) ved å inkludere en gjeng blodtørstige dinosaurer som jakter på deg i skyttergravene. Spillet er overraskende skummelt.

Det var alt vi hadde i dag. Hvis du ikke fant noe av interesse kan du jo sjekke forrige ukes artikkel.

Siste fra forsiden