Feature

Ukens nettutgivelser

Nok en innholdsrik nettuke er over, og her er vår oppsummering.

Det er fredag, og som vanlig betyr det en omfattende titt på ukens digitale utgivelser. Siden det også er første april i dag, tør jeg imidlertid ikke garantere at alle spillene i denne artikkelen er ekte.

Wii og DSi

Nintendo har tydeligvis alt fokus på 3DS, for denne uken har vi kun fått to spill. Wii-eiere kan teste slåssespillet det Streets of Rage-aktige Brawl Bros på Virtual Console, mens 3DS-eiere kan laste ned GO Series: Captain Sub. Dette er et spill der du må utforske havbunnen for å finne skatter.

Strania: The Stella Machine (Xbox 360).

Xbox 360

På Xbox 360 har vi fått tre spill denne uken. Først ut er Strania - The Stella Machina, som er et japansk skytespill i klassisk stil. Du får kontroll over en kampdrakt, og må fly gjennom skrollende 3D-miljøer fulle av robotiske fiender. Spillet byr på massevis av klassisk arkadeaction, store sjefskamper og, naturligvis, tonnevis av kuler på skjermen samtidig. I tillegg får vi et erketypisk «japansk arkadespill-lydspor» (bare sjekk traileren).

Rush'n Attack: Ex-Patriot (Xbox 360).

Mer moro fra Japan får vi i Rush'n Attack: Ex-Patriot, et actionspill hvor handlingen sees fra siden. Her trer du på deg støvlene til enmannshæren Sid «Wolf Spider» Morrow. Han blir kommandert på oppdrag for å infiltrere russernes militære anlegg og finne ut hva de pønsker på. Spillet sender deg til et sibirsk fengsel, et våpenlaboratorium og en militærbase med kjernefysiske våpen. Til å begynne med er du kun bevæpnet med en kniv og må sanke nye våpen mens du lusker rundt på anleggene og kverker russiske elitesoldater. Spillet er faktisk en oppfølger til en åttitallsklassiker vi europeere kanskje kjenner best som Green Beret.

Islands of Wakfu (Xbox 360).

Siste spill kommer fra Frankrike, og heter Islands of Wakfu. Dette er et actioneventyr satt til universet fra MMO-spillene Dofus og Wakfu, som er svært populære på PC. Spillet følger søskenparet Nora og Efrim, som sammen med et nebbdyr reiser ut på eventyr i den fargerike verdenen. Hver av figurene har egne evner. Nora er flink på nærkamp, Efrim kan fly og er flink til å angripe fra distanse, mens nebbdyret kan plukke opp ting, manipulere miljøene og finne hemmelige ganger.

Moon Diver (PS3).

PlayStation Network

Først ut på PlayStation 3 er Moon Diver, et todimensjonalt actionspill hvor du skal løpe, hogge og skyte deg gjennom massevis av fiender og nedkjempe store maskiner og uhyrer. Du spiller en av fem ninjakrigere som må gjenerobre jorden, i en fremtid hvor maskinene har gjort opprør mot sine skapere. Det meste av kloden ligger i ruiner, og alt håp hvilker på de fem ninjakrigernes skuldre. Opp til fire spillere kan samarbeide, og man kan når som helst hoppe inn i en annens spill.

Swarm (Xbox 360 og PS3).

Så har vi Swarm, som kom ut på Xbox 360 i forrige uke. Her får du kontroll over femti blå idioter (som kalles swarmitter), som må ledes gjennom en serie miljøer fulle av overdrevne feller. Målet er å redde DNA-en deres ved å sikre at minst én av dem overlever. Spillet beskrives som et action/plattformspill, men husk at du styrer alle swarmittene samtidig.

Ghostbusters: Sanctum of Slime (PC, Xbox 360 og PS3).

Neste spill er Ghostbusters: Sanctum of Slime, som kom til PC og Xbox 360 i forrige uke. Dette er et actionspill hvor handlingen sees ovenfra, og hvor fokus er på samarbeid. Spillet følger fire ferskinger i spøkelsesjaktfaget (altså ikke Venkman og gjengen fra filmene), som må kjempe seg gjennom et spøkelsesinfisert New York og ta knekken på en eller annen spektral drittsekk ved navn Dumazu the Destroyer. Handlingen foregår i kloakksystemer, på kirkegårder og raserte bygater.

Chime Super Deluxe (PS3).

Sist ut av PlayStation 3-spillene er Chime Super Deluxe. Dette er en forbedret versjon av hjernetrimmeren Chime (som ble lansert for Xbox 360 og PC i fjor). Her må du kombinere blokker i takt med musikk, og i tillegg fra originalmusikken (fra artister som Moby, Markus Schulz, Philip Glass, Paul Hartnoll og Fred Deakin) får vi massevis av nye låter. I tillegg har gameplayet fått seg en overhaling, og det samme har grafikken.

3D Twist & Match (mobil, PSP og PS3).

Vi har også fått to «minis»-spill for PSP og PS3. Først ut er Mr. Hat And The Magic Cube, som også er tilgjengelig på iFormatene og Android. Dette er et fargerikt læringsspill hvor man kan lære ordforråd, staving og telling, samt trene minnet og koordinasjonen. 3D Twist & Match (også for iPhone) er en hjernetrimmer der du må rotere 3D-figurer slik at de matcher siluettene på skjermen.

Vi tar også med at PSP-eiere kan laste ned rollespillet Aedis Eclipse: Generation of Chaos og actionrollespillet The 3rd Birthday fra PSN. Hele PSN-oppdateringen finner du på PlayStation-bloggen.

Beep (PC).

PC

PC har nok ikke fått de helt store utgivelsene denne uken, men har i stedet fått mange mindre spill. Vi kan begynne med Beep, et fysikkbasert plattform/hjernetrimspill der du styrer en liten robot gjennom sideskrollende nivåer. Roboten din har en stråle som han kan bruke til å manipulere miljøene med, og denne må du bruke for å overkomme spillets mange utfordringer.

Back to the Future Episode 3 (PC og Mac).

Så har vi neste episode av Back to the Future-serien, nemlig Citizen Brown. Her har tidsreisende Marty vendt tilbake til åttitallet, hvor ting ikke henger helt på greip. Det viser seg nemlig at rotet i de to første episodene har sørget for at Emmet Brown aldri oppfant noen tidsmaskin, men i stedet ble en slags diktatorskikkelse i Hill Valley – som nå er et overvåkningssamfunn uten like. Spillet er ute for både PC og Mac.

Starry (PC og Linux).

Starry er et romskytespill som minner litt om arkadeklassikere som Space Harrier og Panzer Dragoon. Du flyr en fastsatt rute gjennom tredimensjonale miljøer, og målet er å få høyest mulig poengsum ved å skyte romfiendene dine. Spillet skilter med pen retrografikk (uteksturerte polygoner akkurat som de bestefar likte å leke med da han var ung). Spillet er også på Impulse.

A.Typical RPG (PC).

Neste spill ut er A.Typical RPG, som ikke er noe typisk rollespill. Her spiller du nemlig en normal fyr i helt normale situasjoner. Du kan for eksempel prøve å spille en turbasert fotballkamp eller forsøke å få deg kjæreste. Er du ute etter noe litt mer tradisjonelt kan du prøve A House of Champions, et rollespill i japansk stil der du må bekjempe en serie stadig sterkere fiender for å bli Grand Champion.

Guerilla Bob (mobil, PC og Mac).

Så har vi iFormat/Android-spillet Guerilla Bob, som nå er ute på PC og Mac. Dette er et actionspill der handlingen sees skrått ovenfra. Du styrer enmannshæren Bob gjennom miljøer fulle av fiender, som må drepes ved hjelp av ditt store våpenarsenal. Du kan også få hjelp av en venn, og spille i samarbeidsmodus. Versjonene for PC og Mac har blant annet oppgradert grafikk i forhold til de tidligere lanserte mobilversjonene.

Steam Slug (PC).

Så tar vi med noen spill fra russiske Game Factory Interactive som har kommet på GamersGate. They are Alive og MIA: Mission in Asia er begge førstepersons skytespill. Førstnevnte foregår i et Moskva invadert av romvesener, og lover mye humor og action, mens sistnevnte ser ut til å være et typisk militærskytespill. Vi har også fått Steam Slug, et tredjepersons skytespill satt til en steampunk-verden. Her skiltes det blant annet med ødeleggbare miljøer. Så har vi Simajo: The Travel Mystery Game, en blanding av hjernetrim, skjult objekt-spill og brettspill. Sist ut er sanntidsstrategispillet Alexander the Great.

Viriax (PC).

Mens vi snakker om lavbudsjettsspill fra Øst-Europa: Chernobyl Terrorist Attack er et førstepersons skytespill satt til Tsjernobyl-området.

Helt til slutt: Plattformspillet Rayman Forever har funnet veien til Good Old Games.

Gratisutgivelser

Dette har vært en fin uke for gratisutgivelser. Vi begynner med Viriax, et arkadespill der du får rollen som et virus. Du har kommet deg inn i en menneskekropp, og målet er naturligvis å drepe din uheldige vert. Men dette er ikke lett, etter som kroppen er beskyttet av futuristiske nanoroboter. Viriax er et arkadespill med tilfeldig genererte spillområder, fra skaperen av det flotte skytespillet Hydorah.

Broken Dimensions (PC og Mac).

Neste spill er et grøssereventyr/hernetrimspill som heter Broken Dimensions. Her må du utforske tredimensjonale miljøer hvor ting ikke er helt som de skal. Spillet kan lastes ned for PC og Mac, eller du kan spille det i nettleseren din (hvis du har Unity-plugin).

The Iconoclasts (PC).

The Iconoclasts er et uferdig plattformspill fra Noitu Love-utvikler Konjak. Her får vi herlig retrografikk i 2D og massevis av utfordringer (inkludert litt hjernetrim og noen farlige fiendesjefer). Forhåpentligvis klarer den svenske hobbyutvikleren å ferdigstille spillet, men innen den tid kan du lese hvorfor du bør teste den uferdige utgaven.

GIRP (web).

Så er det konkurransetid igjen. Java4K utfordret folk til å lage spillbare spill på under fire kilobytes (0,004 MB), med overraskende gode resultater. Nå er stemmene talt opp, og du kan teste både vinneren og alle de andre spillene i konkurransen.

Så har vi Gravital Rescue, et flash-spill utviklet av et lite selskap fra Colombia. Her må du styre et romskip fra planet til planet, og redde folk strandet i romkapsler på veien. Mer flash-moro får vi i GIRP, et klatrespill laget av de onde geniene bak løpespillet QWOP.

Det var det vi hadde å by på denne uken, men sjekk forrige artikkel for flere nettutgivelser.

Siste fra forsiden