Skuespillerstreik i spillbransjen

Varsler mulig streik for skuespillere i spillbransjen

Søker bedre lønnsforhold og beskyttelse mot kunstig intelligens.

SAG-AFTRAs skuespillerstreik har preget Hollywood siden midten av juli.
Eden, Janine and Jim/Flickr (CC BY 2.0)

Forhandlinger mellom SAG-AFTRA – en fagforening for skuespillere, underholdere og TV-folk i USA – og flere store spillselskaper skal ha brutt sammen de siste ukene. Nå varsler foreningen en mulig streik for sine medlemmer som jobber i spillbransjen.

Via sine nettsider skriver SAG-AFTRA at forhandlingene har pågått i snart et år, med blant annet utgivere som Activision, EA, Epic Games, Take 2 og WB Games. De har imidlertid ikke kommet til enighet rundt fagforeningens ønske om en lønnsøkning på 11 prosent, samt bedre beskyttelse for skuespillere rundt bruk av kunstig intelligens.

– Stemmeskuespillerne og «motion capture»-artistene som bringer spillfigurer til live fortjener en kontrakt som gjenspeiler verdien de bringer til en spillbransje som omsetter for milliarder av dollar. Kunstig intelligens for stemmeskuespill og motion capture er allerede blant de mest avanserte formene for kunstig intelligens: trusselen er her og den er reell, sa sjefsforhandler for SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland.

Kampen mot kunstig intelligens virker i stor grad å gå på at skuespillerne vil ha kontroll på hva deres arbeid blir brukt til. I et intervju med Eurogamer i sommer etterlyste norske David Menkin – som har hatt en rekke store roller i spill oppgjennom årene – bedre regulering for teknologien.

– Kunstig intelligens er et verktøy, og som ethvert verktøy trenger man regulering. Vi vil ganske enkelt bare vite hva våre stemmer blir brukt til og ønsker å kunne trekke tilbake samtykke dersom bruken faller utenfor rammene til vår opprinnelige kontrakt. Og dersom vårt arbeid genererer inntekt for ditt kunstig intelligens-verktøy, ønsker vi å kompenseres for det, sa Menkin.

SAG-AFTRA har nå godkjent en avstemming blant medlemmer for å bestemme hvorvidt det blir streik eller ikke. Avstemmingen vil skje mellom 5. og 25. september.

Til BBC forteller Audrey Cooling, en talsperson for spillselskapene som er involvert, at målet er å komme frem til en avtale som funker for alle parter.

– Vi forhandler i god tro, og håper å nå en avtale som er gunstig for begge sider så snart som mulig, sa Cooling.

Den mulige spillstreiken følger SAG-AFTRAs tilsvarende aksjon i TV- og filmbransjen. Fagforeningen tok 160 000 medlemmer ut i streik 13. juli, men har så langt ikke kommet frem til en løsning.

LES OGSÅ: Stenger Saints Row-studioet med øyeblikkelig virkning »

Siste fra forsiden