Feature

Slik er PlayStation Move

Vi har testet

Revolusjon eller pengepresse? Vi har prøvekjørt Sonys nye kjæledegge.

SAN FRANCISCO (Gamer.no): Så er det endelig offisielt. På onsdagens pressekonferanse i San Francisco kunne Sony offentliggjøre navnet på sin nye bevegelsesfølsomme kontroll. Japanernes nye frelser heter PlayStation Move, og skal omfavne nye så vel som gamle spillere – og dermed gjøre PlayStation 3 til en folkekonsoll på lik linje som Nintendos Wii. Det er i hvert fall ambisjonen.

– Det har aldri eksistert noe som har vært så presist, så responsivt og ultrasensetivt, åpnet sjefen for Sony Worldwide Studios, Shuhei Yoshida fra scenegulvet.

Move med den ekstra styrekontrollen.

Og han får, ikke uventet, støtte for markedstopp i Sony America, Peter Dille:

– Kontrollen vil øke plattformens moment ytterligere. Fjoråret var et avgjørende år for oss med suksesser som Killzone 2 og Uncharted 2, og oppturen skal fortsette.

Ny vår?

For dette er mer enn en evolusjon for Sony, de mener kontrollen rett og slett er en revolusjon.

– Det er en revolusjon, og kontrollen er et steg foran noe annet på markedet i øyeblikket. Dette er neste generasjons bevegelsesfølsomme spillutstyr, sier Dille.

Men vent litt, har ikke Nintendo levert dette for lenge siden, spesielt nå som Wii MotionPlus er på markedet? En liten honnør er i hvert fall på sin plass.

Virker dette kjent? (Foto: Mikael H. Groven/Gamer.no)

– Nintendo gjorde en fantastisk jobb ved å introdusere ”bevegelsesspilling” til massene. Nå føler vi disse massene bør gjøre den naturlige oppgraderingen til PS3.

Så det er ingen tvil om at Sony ønsker og nå et enda bredere publikum, fra bestemor til lillesøster. Likevel akter man seg vel, slik at den litt mer hardbarka spilleren ikke glemmes.

– Vi vil selvsagt levere sosiale og lettbente spill til dette publikummet, men vi har også helt nye opplevelser til våre kjernespillere, forsikrer Dille.

Et av eksemplene her er Socom 4, der man kan bruke en ny ekstrakontroll med analog stikke sammen med PlayStation Move for en frisk og engasjerende opplevelse.

– Teknologien vil aldri gå foran gameplay, ble det slått fast fra scenen.

Socom 4 ble vist frem. (Foto: Mikael H. Groven/Gamer.no)

Sikre kort

Likevel har man satset på ganske sikre kort i det som virker å være lanseringsporteføljen. Sports Champions Table Tennis sier seg selv, det samme gjør vel Move Party. Det handler om å samle familien og ha det hyggelig med enkle og underholdende minispill. Sport Champions Gladiator Duels er hakket mer snevert, der skal man kjempe med sverd og skjold – to kontroller sørger for at begge styres med god presisjon.

Andre kompatible spill som ble presentert fra scenen var nevnte Socom 4 og Motion Fighters. Sistnevnte tar for seg nevekamper i mørke bakgater, og her må du slå som en gal med to kontroller for å ha noe som helst håp om overlevelse.

Kontrollen vil også støtte enkelte spill som allerede er ute, og vi fikk se hvordan samarbeid i LittleBigPlanet ble enda morsommere ved at den ene spilleren kunne bevege rundt på objekter i miljøene. Dette vil nok også gjøre det å lage brett for suksesstittelen enda mer interessant.

Tidsforsinkelsen er før øvrig den samme som med DualShock og Sixaxis, under én frame. Responstiden bør dermed være mer enn god nok.

Hvor mye vil herligheten koste? Vel, i USA blir pakken veldig billig. Du får én kontroll, et spill og mottakerenheten PlayStation Eye (med kamera) for under 100 dollar. Man vil også lansere pakker der du får konsollen og overnevnte tilbehør når herligheten lanseres i høst, men prisen her ble ikke annonsert.

Kontrollen i Lasses hånd. (Foto: Mikael H. Groven/Gamer.no)

Prøvekjørt

Etter presentasjonen var det selvsagt klart for at vi kunne teste PlayStation Move med egne hender, og kollega Lasse Lervik var klar i sin dom etter et par spillrunder.

– Kontrollen var på mange måter som forventet. Følsomheten var god, men gjorde ingenting nytt i forhold til Nintendos bevegelseskontroll. Jeg er litt usikker på hvor stor innovasjonen er, sier Lasse etter testingen.

– Tror du spillene du fikk se i kveld, og grafikkkvaliteten på PS3, vil ha noe å si for kontrollens eventuelle suksess?

– Ja, og man vil garantert slå et slag for barnevennligheten til konsollen. Ambisjonen er utvilsomt å få en del av demografikaken til Wii, som har hatt så stor suksess på denne arenaen.

– Du har jo tidligere testet Project Natal, hvordan vil du sammenligne Move med Microsofts nye kontrollsystem?

Trønder i dyp konsentrasjon. (Foto: Mikael H. Groven/Gamer.no)

– Jeg synes nok Natal er et mer spennende prosjekt, som har større potensielle kvaliteter. Men det er nok lettere å lage flere brukbare spill basert på Move, så det blir spennende å se hvordan begge disse kontrollsystemene utvikler seg, avslutter Lervik.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Sony vil sette alle kluter til og satse hardt på sin PlayStation Move. Dette er tross alt en døråpner til et helt nytt marked, og det er nok ikke tilfeldig at kontrollen ligner veldig mye på Wii-mote – tenk på massene som allerede har lært seg å bruke den kontrollen. Til syvende og sist avhenger imidlertid kontrollens suksess av at vi får servert gode spill i alle sjangere. Selv etter testing er det for tidlig å si noe om kvaliteten så langt. PlayStation Move er bunnsolid, så gjenstår det å se hvilke titler som til syvende og sist har potensialet til å skape nok en opptur for den japanske giganten.

PS. Sonys Peter Dille forsikret de oppmøtte om at Gran Turismo 5 garantert kommer i 2010, og at spillet ville bli verdt den evinnelige ventetiden.

Siste fra forsiden