Anmeldelse

Xpand Rally

I dette rallyspillet fra utvikleren Techland behøves mer enn bare kunnskaper om hvordan en skal ratte en rallybil. Skal du komme noen vei, er det en fordel om du har stor interesse for bilens indre, eller bakgrunn som bilmekaniker.

Side 1
Side 2

Konkurrer om best tid
I hvert løp har du tre konkurrenter. Disse ser du bare som navn på startlisten og resultatlisten. Nivået på konkurrentene er langt ifra lavt, noe som gjør at du blir nødt til å kjøre de samme banene om og om igjen til du kjenner hver sving og hvert tre så godt at du omsider klarer å karre deg over målstreken som nummer en eller to. Når du så har slått motstanderne ned i rallystøvlene, er det altfor tidlig å juble. På neste bane er nemlig nivået enda høyere, noe som gjør at du er pent nødt til å luske tilbake til garasjen – og trimme bilen din. Hvordan få råd til dette? Jo, gå tilbake og kjør de gamle banene om og om igjen til du har tjent deg opp en liten formue. Dette medfører at det tar ganske lang tid å komme seg videre i karrieren, et faktum som bidrar til å trekke spillegleden noen centimeter ned i gjørma.

Er du ikke så interessert i å bruke dager og uker på å gjøre karriere i Xpand Rally, kan du heller velge å kjøre enkeltløp. Du kan velge mellom rallybiler i flere forskjellige klasser, alt fra Tiny Hooper 1.1 liter til Center Cord 2.0 AWD med 456 hestekrefter. Her kan du også velge fritt blant alle de deilige trimdelene spillet har å tilby, og du trenger ikke bekymre deg over om du har råd til det. Alt er gratis! Spillet gir deg også muligheten til å lagre et speilbilde av løpet ditt, eller du kan lagre en reprise du kan studere fra alle tenkelige kameravinkler. Reprisen lagres som en AVI-fil. Denne kan du publisere på Internett hvis du mener du har noe å skryte av.

Å klikke seg inn på en server og finne noen å kjøre mot går raskt og smertefritt. Her kan du konkurrere med inntil tre motstandere samtidig. Flerspiller skiller seg ut ved at du faktisk kan se motstanderne dine kjøre sammen med deg, og ikke bare oppleve dem som navn på startlisten. Dette stimulerer konkurranseånden og vil garantert skape endel farlige kjøresituasjoner.

Adrenalin i 200 km/t
Xpand Rally har overhodet ingen problemer med å fremkalle kraftige adrenalinrush hos undertegnede. Det føles helt rått å håndtere de lekreste, mest brutale villdyrene. Det er fort gjort å miste kontrollen når bilen gjør 200 km/t, og dette spillet er så til de grader i stand til å frembringe følelser av frykt og spenning når du er centimetere fra stupene ved Grand Canyon, eller så vidt klarer å manøvrere gjennom en vanskelig sving i høy hastighet. Kartleseren propper deg full med livsviktig informasjon vedrørende hvorvidt neste sving går til høyre eller venstre, men det er fort gjort å reagere ørlite grann for sent. Motoren brøler, du tråkker inn bremsen (ja, for det er en skam å ikke bruke ratt og pedaler til Xpand Rally) og den 1300 kilo tunge fartsmaskinen suser av veien og inn i en lang rekke reklameskilter og gjerdestolper. Oisann, der fløy panseret av!

Konklusjon
Xpand Rally er et ganske fengende rallyspill, hvor realismen er gjennomført til fingerspissene. Ikke bare må du stille inn bilen slik at den presterer best mulig etter forholdene, du må også belage deg på en kraftig verkstedregning hvis du har grisekjørt, eller hvis du har tatt en Ayrton Senna inn i et tre eller en kraftstolpe. Grafikken er pen, og lyden fra bilmotorer, kollisjoner og kjøring på forskjellige typer underlag er realistisk og vel gjennomført. Konkurrentene dine er dyktige, og du må være en dreven rallyfører for å hamle opp med dem. Eventuelt spille i timesvis med prøving og feiling. Uansett er dette spillet vanskelig å legge fra seg når man først har kommet i gang. Mulighetene for å bestemme hvordan bilen din skal oppføre seg, at du kan komme deg opp og frem og gjøre karriere, og at man kan kjøpe og selge biler og deler, gjør at Xpand Rally igjen og igjen vil nagle deg fast i kontor ... unnskyld, kjørestolen.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden