Sir Clive Sinclair - ZX Spectrum

ZX Spectrum-skaper Sir Clive Sinclair har gått bort

Sinclair ble 81 år gammel.

Sir Clive Sinclair og hans mest kjente oppfinnelse, ZX Spectrum.
Public domain og Bill Bertram CC BY-SA 2.5

Britiske Sir Clive Sinclair, som i spillbransjen er mest kjent som mannen bak hjemmedatamaskinen ZX Spectrum, har gått bort etter en lang kamp mot kreft. Sinclair ble 81 år gammel. Det melder blant annet The Guardian.

Som en av de tidlige pionerene på hjemmedatamaskinmarkedet på 1970-tallet har Sinclair satt dype spor i både PC- og spillindustrien. På 70-tallet begynte oppfinneren med å lage kalkulatorer, men ble for alvor en profil da han i 1980 lanserte den første masseproduserte budsjettvennlige hjemmedatamaskinen – ZX80.

Grobunn for det britiske spillmarkedet

Hans mest populære maskin kom i 1982 – ZX Spectrum. Hjemmedatamaskinen regnes som en av pådriverne for en mer robust britisk spillindustri, blant annet på grunn av fargeskjermen som var ypperlig for spill. Det hjalp også at maskinen ble den mestselgende 8-bitsmaskinen i Storbritannia, og dermed muliggjorde et marked for slike opplevelser.

Utenfor hjemmedatamaskiner og kalkulatorer prøvde Sinclair seg også på andre områder, som dessverre ikke slo like godt an. Det elektriske kjøretøyet Sinclair C5 ble et feilskjær, både markedsmessig og økonomisk, og la en demper på flere planer om lignende kjøretøy.

Til The Guardian forteller Brenda Sinclair at hennes far alltid så etter nye utfordringer.

– Det var idéene, utfordringene, som han synes det var spennende å utforske. Han kunne finne en idé og si «Det er ikke noe poeng å spørre om noen vil ha det, fordi de klarer ikke å forestille seg det», forteller hun til avisen.

Clive Sinclair etterlater seg datteren Belinda, og hennes to brødre Crisping og Bartholomew. Han var også bestefar til fem, og oldefar til to.

Siste fra forsiden