Anmeldelse

Wallace & Gromit in Fright of the Bumblebees

Oppfinnere med problemer

Et sjarmerende og morsomt eventyr fra start til mål.

Jeg har vondt for å forstå hvordan noen ikke kan like Wallace & Gromit. En morsom, flintskallet og oste-elskende engelskmann av en oppfinner med en smart hund med rare ansiktsuttrykk som medhjelper.

Fright of the Bumblebees er første episode i en serie på fire kalt Wallace & Gromit’s Grand Adventures. Dette er ikke første gang utvikler Telltale Games bruker formelen for episodebaserte spill, noe de også for eksempel gjør i serien om Sam & Max. Når du kjøper første episode av denne nye Wallace & Gromit-serien får du også med de tre andre på kjøpet og kan laste de ned når de hver og en blir utgitt med en måneds mellomrom.

Eventyr med stil

Wallace og Gromit har problemer med å betale regningene, vanskeligheter med å få kunder til sitt nye honningfirma og trøbbel med å kontrollere en ostesniffende robot. Et lite håp kan likevel skimtes i enden av tunnelen når de får en bestilling på hundrevis av liter av honning, men problemene tårner seg raskt opp igjen.

Biene deres trenger massevis av blomsterpollen for å kunne lage så mye honning, og Wallace har fullstendig ignorert sin egen hage. Det heter seg at gode råd er dyre, men det virker det ikke som våre to helter bryr seg om når de tar i bruk tvilsomme metoder for å løse sine problemer og trøbbelet virkelig får vinger å fly på.

Dette pek-og-klikk-eventyrspillet byr på alt en kan forvente seg av en historie om Wallace & Gromit. Vi får gjensyn med roterende hagegnomer og vandrende robotbukser, samt myriader av andre overkompliserte og uhjelpsomme oppfinnelser. Og selvfølgelig ost, masse, masse ost.

Fright of the Bumblebees er fylt med rare personligheter og artige dyr. Historien er morsom og interessant, men selv om dette kun er en av fire episoder synes jeg den er noe kort. All handling skjer i god Wallace & Gromit-stil, så de som liker filmene kan føle seg hjemme med en gang.

Spillet starter med en fin opplæringdel som enkelt og greit forklarer deg det meste av hva du trenger å vite på en bedagelig måte. Etter hvert er spillets tempo heller ikke høyt, så du har aldri noe tidspress på å løse gåter eller forsere historien.

Denne rolige pludringen med gåter er underholdene, men var i fare for å bli litt ensformig. Det var rundt dette tidspunktet jeg tenkte hvor morsomt det ville vært om spillet inneholdt et lite mini-spill hvor du skjøt på bier med Wallace' grøtkanon.

Og som mine bønner ble hørt av høyere makter var det nettopp dette neste rekke gåter startet med. Nå var det bare å skyte i vei med den beryktede grøtkanonen, hvis egentlige oppgave er frokostlevering, men som nå fikk rollen som mektig luftvernartilleri.

Historien holder et jevnt og fint tempo hele tiden, men hver gang vanskelighetene løses oppstår det nye. Spillet avsluttes på en morsom måte men det ender også med et stort og/eller lite problem som duoen må løse i neste episode. Jeg må innrømme jeg hadde stor lyst til å kaste meg rett inn i forviklingene på nytt så snart de var over.

Spillsystem uten overraskelser

Spillet har et klassisk eventyrspillopplegg. Du bytter på å spille som Wallace og Gromit og styrer dem rundt med W-, A-, S-, og D-tastene. Muspekeren lyser opp og blir aktiv når du lar den ligge over de interessante punktene på skjermen. Du plukker også opp ting som vanlig og kan bruke dem med dine omgivelser, men kan ikke kombinere dem med hverandre.

Du driver spillets handling fremover ved å løse gåter. Til et eventyrspill å være er ikke disse gåtene særlig vanskelige men de fleste av dem er helt logiske. Hvis du liker eventyrspill hvor du ikke behøver å gruble i timevis over obskure gåter passer nok Fright of the Bumblebees for deg.

Selv om de ikke er veldig kompliserte er flere av gåtene ganske smart uttenkt, som for eksempel når du skal hjelpe ei gammel dame med å finne fornærmelser hun kan bruke på sin mann. De fleste gåtene er også morsomme og mange av dem involverer bruken av Wallace' bisarre oppfinnelser.

Gåtene er varierte nok til å skape en god flyt gjennom hele spillet, selv om det innimellom kan være litt vanskelig å finne ut akkurat hva dine oppgaver til en hver tid er. Spillet lagrer også automatisk når du greier nye oppgaver, og det er samtidig umulig å gjøre noe feil slik at du må begynne på nytt.

Spillets grafikk passer godt med den du får se i filmene, og den er god selv om den ikke er spesielt detaljert. Skuespillerstemmene synes jeg passer godt og den velkjente Wallace & Gromit-melodien spilles høyt og stolt med jevne mellomrom. Spillet har også flere andre fine melodier og biene legger sin elsk på spesielt en av dem.

Konklusjon

Du kan ikke vente deg noe revolusjonerende innen eventyrspillsjangeren i dette spillet, men Fright of the Bumblebees er et godt gjennomført og ganske blankpolert eventyrspill. Gåtene vil nok ikke få ivrige fans av denne sjangeren til å lovprise spillet til de helt store høyder, men de er gode nok til å gi litt hjernetrim samtidig som de lar historien fortelles på en god måte.

Wallace & Gromin in Fright of the Bumblebees er verken særlig dypt eller nyskapende, men det har virkelig sjarmert meg. Spillets største svakhet er mangel på lengde, men når det blir kombinert med de tre kommende episodene du får med på kjøpet, får vi håpe lengden og dybden blir så stor som jeg synes spillet fortjener.

Jeg storkoste meg det meste av tiden jeg spilte Fight of the Bumblebees, og ble aldri sittende fast mer enn noen få minutter av gangen. De som allerede elsker Wallace & Gromit vil finne utrolig mye å like ved dette spillet, og selv personer som aldri har hørt om dem tror jeg også vil bli forført. Spillet er rett og slett et vellaget og underholdende eventyrspill som jeg uten tvil kan anbefale til de fleste som liker sjangeren. Det blir spennende å se om de tre kommende episodene blir like gode, og jeg gleder meg i hvert fall til å finne ut hvordan det går med disse to videre.

Alle fire episodene er i salg på nettbutikken til Telltale Games. Spillet kommer også til Xbox Live Arcade i løpet av våren, men det er kun PC-versjonen vi har testet.

Diskuter artikkelen i forumet

Siste fra forsiden