Feature

Ukens nettutgivelser (uke 12)

Arkadeklassikere og mye mer

Denne uken får vi alt fra arkadeklassikere til unike MMO-spill.

Ukens største nyhet er sannsynligvis den virtuelle spillehallen Game Room på Xbox 360 og PC, men som vanlig finner vi mengder av annet spillsnadder på nettet.

Manic Monkey Mayhem (PSP, PS3 og Wii).

PSN

Manic Monkey Mayhem dukket opp på Wii i fjor, og er nå ute som en "minis"-spill for PSP og PS3. Dette er et spill hvor åtte maniske (tydeligvis) apekatter slåss ved å kaste bananer på hverandre. Apene står på små podier, og må prøve å få rivalene til å falle ned.

Pinball Heroes (PSP).

PSP-eiere kan laste ned flipperspillet Pinball Heroes, som selges i én full pakke eller som fire separate brett (alle basert på ulike PlayStation-spill). Alle brettene skal være unike, og kan spilles i både vertikal og horisontal modus. På PS3 har vi forresten også fått et nytt brett til Zen Pinball, nemlig Earth Defense. Hele ukens oppdatering finner du hos PlayStation-bloggen.

Art of Balance (Wii).

Wii og DSi

WiiWare-spillet Art of Balance er akkurat det tittelen tilsier. I dette fargerike hjernetrimspillet er målet å bygge tårn med ulike objekter som du får utdelt. Dette hadde vært en enkel affære, hadde det ikke vært for tyngdekraften, som stadig vil ødelegge. Derfor må du forsøke å bygge tårnet ditt slik at det ikke faller sammen som et korthus. Art of Balance har fått en svært god mottakelse på WiiWare, og ser ut som et spill man bør teste.

Diner Dash (Wii, PS3, PC og 360).

Så har vi Diner Dash, som allerede har fått tusenvis av tilhengere på PC og diverse andre formater. Her må du hjelpe Flo å drive sin egen restaurant, noe som ikke er så veldig lett etter som kundene er kravstore og tiden er knapp. Spillet støtter blant annet nettbasert flerspiller, og du kan blant annet slå deg sammen med en venn og møte seks andre spillere på nettet.

Virtual Console har også fått et par utgivelser denne uken. Fatal Fury Special er et Street Figher-aktig slåssespill, mens Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber (eh?) er et unikt strategispill som opprinnelig kom til Nintendo 64.

Mario's Cement Factory (DSi).

På DSiWare er det nostalgitid for alle pengene. Husker du Game & Watch-konsollene fra Nintendo? Det var deres første håndholdte spillemaskiner, og hver av dem hadde ett enkelt spill. Nå har tre klassiske Game & Watch-spill funnet veien til DSi, og selv om disse spillene er så simple at det nesten gjør vondt å se på dem, er de også overraskende vanedannende. De aktuelle utgivelsene er kokkespillet Chef, det merkelige duellspillet Judge og det enkle plattformspillet Mario's Cement Factory.

Les også
Anmeldelse: Distant Worlds
Gangstar 2 (DSi).

Sa jeg det var nostalgi for alle pengene? Det ble feil. Hvis du har penger til overs kan du nemlig kjøpe to andre spill. Først ut er Gangstar 2: Kings of LA. Dette spillet handler overraskende nok ikke om innføring av monarki i Los Angeles, men gangstere som dreper hverandre i god, gammel Grand Theft Auto-stil. Kjør rundt i en åpen utgave av den verdenskjente storbyen, og skap trøbbel.

Sist ut er Super Yum Yum Puzzle Adventures (hvem finner egentlig på disse navnene, og hvorfor har de fortsatt jobb?). Dette er et hjernetrimspill hvor du som kameleonen Leon må navigere deg gjennom 48 nivåer fulle av utfordringer.

Game Room (PC og Xbox 360).

Xbox 360 og PC

Game Room har debutert både på Xbox Liveog PC. Dette er en virtuell spillehall hvor avataren din kan labbe rundt sammen med andre, og spille kjente (og i noen tilfeller også kjære) spill fra gamle dager. De kan også utfordre andre spillere og modifisere sine egne spillerom. Individuelle spill kan kjøpes på en eller begge plattformer (dessverre koster sistnevnte mer), eller spilles én gang for en litt billigere penge - omtrent som med ekte arkadespill, altså.

Game Room (PC og Xbox 360).

Utvalget ved lansering inkluderer følgende arkadespill: Asteroids, Battlantis, Centipede, Crystal Castles, Finalizer, Gravitar, Jungler, Lunar Lander, Red Baron, Road Fighter, Scramble, Shao-Lin's Road, Tempest og Tutankham. Følgende Intellivision-spill er også med: Armor Battle, Astrosmash Mountain Madness Super Pro Skiing, Sea Battle, Space Armada, Space Hawk, Sub Hunt. Og til sist, følgende spill for Atari 2600: Combat Football, Millipede, Outlaw, RealSports Tennis, River Raid, Star Raiders, Yar's Revenge.

I forbrukerjournalistikkens navn må jeg påpeke at noen av spillene er tilgjengelig helt gratis hos Atari .

Future Wars (PC).

Så, til resten av ukens PC-utvalg. Først ut er Future Wars, et turbasert strategispill i samme gate som Advance Wars, Battle Isle og Massive Assault. Utviklerne bruker enkle regler (med stein, saks og papir-prinsippet for styrkeforhold mellom enheter) for på den måten å åpne sjangeren for et bredt publikum. Ellers loves vi moderne 3D-grafikk, omfattende modifiseringsmuligheter og flerspiller over e-post. Spillet finnes kan kjøpes hos GamersGate (det kommer nok til flere kanaler senere).

Star Legion (PC).

Star Legion er en original blanding av action og strategi (med litt handel i tillegg), hvor du utforsker en fremmed planet som futuristisk leiesoldat. Du må bygge en base og høste inn ressurser som i strategispill, men får også direkte kontroll over en høyteknologisk farkost som kan fly rundt på planeten og kjempe mot fiender. Underveis kan du løse sideoppdrag, utvikle figuren din og oppgradere farkosten din med nye våpen. Spillet er å finne på den relativt ferske YuPlay-portalen.

Black Eagle (PC).

Den samme portalen har også fått Black Eagle, et actionspill av den gamle skolen. Her kjører du avansert stridsvogn (jeg synes det er litt rart å oppkalle en stridsvogn etter en fugl, men hva vet jeg?) og må sprenge bort all motstand i fargerike slagmarker fordelt på fire land. Menneskehetens fremtid avhenger av deg, så her er det bare å gå i gang med å ødelegge alt du kommer over av kamproboter og festninger. Til å hjelpe deg har du luft- og artilleristøtte.

Love (PC).

Så til noe helt annet. Det unike MMO-spillet Love er nemlig ferdigutviklet. På tross av navnet har dette spillet fint lite med romantikk å gjøre. Spillerne befinner seg i en datagenerert verden som de kan manipulere som de vil, og et av nøkkelelementene i spillet er spillerskapte landsbyer. Her kan spillerne bygge hva de vil, men de må også være med på å forsvare dem mot datastyrte fiender. Spillets fokus er på samarbeid, og det er ingen kamp mellom fraksjoner eller spillere. I stedet er de datastyrte motstanderne intelligente og organiserte, og gjør sitt beste for å ødelegge for spillerne.

Ikaro (PC).

Det blir litt dumt å starte to avsnitt etter hverandre med "så over til noe helt annet", men Ikaro (som finnes på GamersGate og Direct2Drive) har så lite til felles med Love at det er fristende. Dette er nemlig et racingspill der du kan sette deg bak spakene på ti ultralette fly, og prøve deg på 20 utfordrende kappløp. Spillet skilter også med en omfattende karrieremodus, dynamisk vær, to ulike realismeinnstillinger og flerspiller for opp til seks mennesker.

Distant Worlds (PC).

Strategispill som foregår i verdensrommet har vi en god del av på PC, og nå har vi fått ett til. Distant Worlds forsøker seg imidlertid på en litt annen vri enn den vi er vant med. Her slipper du nemlig å detaljstyre gruvedrift, industri og folkevandringer; slikt klarer innbyggerne og det private initiativ selv å ordne opp i. Din jobb er å forsvare innbyggerne dine, legge til rette for utvikling og drive diplomati. Spillet foregår i gigantiske universer med opp til 50 000 planeter, så det høres egentlig veldig greit ut at du slipper å bestemme hvor mange gruver de individuelle planetene skal ha.

Heartwild Solitaire 2 (PC).

Vi tar kjapt med Heileen 2, nok et romantisk eventyr i japansk stil fra Tycoon Games. Her foregår handlingen på en tropisk øy i sjørøvertiden, og vi loves hele 20 forskjellige avslutninger basert på valgene som tas i spillet. Mer romantikk får vi i Heartwild Solitaire 2, et spill som er noe så merkelig som en blanding av kabal og en kjærlighetshistorie.

For mange flere PC-utgivelser kan du blant annet stikke innom PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Gobliiins-trilogien (PC).

Litt nostalgi må vi selvsagt også ha med. Impulse har fått flere gamle skytespill fra Apogee, inkludert favorittene Rise of the Triad og Duke Nukem 3D. Good Old Games har fått de absurde hjernetrim/eventyrspillene i Gobliiins-serien, som selges billig i én pakke. I tillegg har de lagt ut eventyrklassikeren Syberia for salg på sin DRM-frie nettbutikk.

Transcendence (PC).

Gratisutgivelser

Transcendence er et romspill som har vært under utvikling siden nittitallet, og den første betautgaven ble lansert i 2003. Nå er endelig versjon 1.0 ferdig. I dette gigantiske spillet får du utforske tilfeldig genererte stjernesystemer, kjempe mot over hundre forskjellige typer romskip og velge om du vil leve livet som uavhengig helt eller alliere deg med ulike fraksjoner i et univers fullt av muligheter. Spillet ser ut til å minne litt om Escape Velocity-serien, noe som absolutt er en god ting.

Space Exploration (PC og Mac).

Dette er imidlertid ikke det eneste romspillet du kan teste denne uken. Space Exploration: Serpens Sector er et rollespill som skal være inspirert av gamle titler som Star Control. Som i spillets inspirasjonskilder droppes du i et stort område full av planeter og merkelige romvesener. Spillet skal være ferdigutviklet i løpet av året, men fram til da kan du teste en ny betaversjon.

Corsix TH (PC).

Mer betamoro får vi i Corsix TH. Dette er et forsøk på å lage en open source-utgave av Bullfrogs klassiske sykehusspill, Theme Hospital. Her må du bygge ditt eget sykehus, ansette doktorer og sykesøstre, og behandle stadig merkeligere sykdommer samtidig som du tjener gode penger på andres problemer. For å kunne kjøre Corsix HD må du ha originalspillet eller en demo av det.

Siste nedlastbare spill denne gangen er Teleportower, et japansk plattform/hjernetrimspill. Her får du femti nivåer å spille gjennom, og instruksjoner om hvordan du spiller finner du hos Indiegames.

Specter Spelunker Shrinks (web).

Trenger du litt flash-moro? Ta en titt på Specter Spelunker Shrinks, et plattformspill der du kan krympe og forstørre spillfiguren som du vil. En annen artig distraksjon er Starlight 2, hvor du må prøve å finne bilder i stjernehimmelen. Og til slutt, Blast RPG, et morsomt actionspill der du spiller en liten fyr med en stor kanon.

Sjekk også forrige ukes artikkel, hvor et nytt lass nettutgivelser venter på å bli lest om.

Siste fra forsiden