Sniktitt

Beijing 2008: Official Video Game of the Olympic Games

Interaktive sommerleker

Et OL uten doping er ikke bare en etisk innertier, det er sabla moro også.

I august er det klart for Olympiske Leker i Beijing, med glede, tårer, skandaler og demonstrasjoner mot landets myndigheter som garantert innhold. Vi kan imidlertid ikke garantere norske gullmedaljer, selv om vi har flere kandidater til å ta edelt metall i flere øvelser. Hvis du vil ta medaljesankingen i egne hender, er ikke det noe problem. Det offisielle OL-spillet kommer ut i slutten av juni, og her kan du boltre deg i over 70 ulike øvelser. Endelig ser man ut til å ha funnet formelen for et godt multisportsspill.

Svømmingen er intens og spennende.

Bygg ditt lag

Vi har testet en kode på Xbox 360 som skal være rundt 75 prosent ferdig, og allerede på dette stadiet ser Beijing 2008 solid ut. Her kan du selv velge om du vil delta i et fullblods OL, kjøre enkeltøvelser eller bare trene. Du kan selvsagt velge hvilket land du vil representere og til og med velge hvordan utøverne på ditt lag skal se ut og på hvilke felt de skal være best. Når alt dette er klart, er man klar til å vise idrettsverdenen hvem som er best når det gjelder.

Hver enkelt øvelse starter med muligheten til å kjøre en kjapp opplæring – heldigvis. Her får du raske tips til hvordan du skal lykkes, og det fine er at de fleste av øvelsene faktisk er relativt enkle å lære. Kontrollene er ganske intuitive, selv om man noen ganger skulle ønske 360-kontrollen var litt flatere og mindre – da hadde styringen blitt enda mer komfortabel.

Et godt multisportsspill bør da også være enkelt å lære, og vanskelig å mestre. I Beijing 2008 får du litt blanda drops i så måte. Noen øvelser er nemlig latterlig lette å bli best i, jeg satte blant annet en soleklar verdensrekord på 400 meter første gang jeg testet øvelsen. Slik bør det ikke være, du skal måtte jobbe litt for suksessen. Andre øvelser er nesten umulig å hevde seg i, blant annet kvinnelig tresteg. Denne litt skjeve fordelingen er uheldig, men den spiller ikke i veldig stor grad inn på den totale spillopplevelsen.

Et godt spill er ikke komplett uten litt skyting.

Med over 70 øvelser er det nok å henge fingrene i med Beijing 2008. Det beste av alt er at samtlige virker å være interessante. Spydkast, bueskyting, svømming, løping, hopping, alt er morsomt når du kjemper om rekorder og medaljer – det er ikke minst takket være de nevnte kontrollmulighetene. Dessuten er det flott å se at man ikke har øvelser som bare er stallfyll, som bare er der for å være der, neida her er det underholdning bak hver en svettedråpe.

For svetting blir det. Spesielt på løpeøvelsene må du trykke som en gal, i skikkelig Summer Games-stil, og det koster krefter. Hvis du har lett for å få senebetennelse bør du være litt forsiktig med dette spillet. Likevel er det ikke noe som varmer et spillerhjerte mer enn å se to kompiser sitte fremoverbøyd over kontrollen og trykke til blodet nærmest spruter rundt dem. Dette er e-sport på høyt nivå!

Hard trykking

Et eksempel på en løpeøvelse er 100 meter. Her må du fylle en søyle med kraft ved start. Dette gjør du ved å holde inne en av avtrekkerknappene. Når kraftfargen når toppen av målene starter løperen din, så det er viktig med god timing og ro i sjelen for å unngå diskkvalifisering. Når du først er i gang er det bare å trykke knappene A og B i det som bør være en rytme. Her må du bruke tempofylt makt for å lykkes, men så er det da også herlig å komme først over streken.

Slik er starten på løpsøvelsene.

En litt mer komplisert øvelse er spyd. Her må du forholde deg til fart, spydets stilling, streken som markerer sluttkastepunkt og spydets vinkel i lufta. Slike øvelser er for viderekommende, men med et par gjennomkjøringer sitter det for spillere som er komfortabel med 360-kontrollen. Slik sett får vi en god blanding av lett, middels og vanskelig i Beijing 2008.

Multisportsspill har en tendens til å være grafisk søppel, men også her holder Beijing 2008 seg godt over snittet. Alle lisensene er selvsagt på plass, med alt av autentiske baner og arenaer. Friske farger over hele fjøla sørger for at OL blir en glad opplevelse for øyene. Det viktigste av alt er imidlertid at animasjonene sitter, hvis ikke kan spillet fort vippe over til å bli parodisk rent visuelt. Det er ikke et problem her, og det er lett å se at man har jobbet mye med utøvernes bevegelser i de ulike øvelsene.

Les også
Anmeldelse: Beijing 2008: Official Video Game of the Olympic Games

Kjedelige og hyppige lastetider trekker noe ned, og vi håper disse kortes inn før den endelige utgaven er på markedet. Det aller mest irriterende er de mange skriptede hendelsene du må trykke over for å kunne konkurrere. A-knappen blir hyppig brukt både før og etter konkurranser, og det burde vært mulig å begrense dette noe. Den stadige trykkingen for å hoppe over sekvenser gjør nemlig spillopplevelsen mer oppstykket enn den burde vært.

Stavsprang er ikke alltid like lett.

Lydmessig har man det meste på plass. Publikum gjør jobben, og de fleste lydene i sammenheng med utstyr og øvelser sitter som et skudd. Store deler av musikken kunne vi imidlertid klart oss uten, slik som den forferdelige blandingen av tekno og kinesisk folkemusikk – dette er tortur for trommehinnene. Kommentatoren er heller ikke helt på nett, og hans kommentarer virker tilfeldige og uinspirerte.

Noe av det aller beste med spill som dette er å spille mot kompiser i sofaen, det er da konkurranseinstinktet virkelig får utløp. Her er Beijing midt i blinken, og opptil fire spillere kan konkurrere mot hverandre i de mange øvelsene over delt skjerm. Du kan også utfordre andre over nett og se hvordan dine rekorder ligger an mot andre spillere verden over på rangeringslistene. Spill over nett har vi dessverre ikke fått testet, men vi kommer tilbake til akkurat den biten i vår endelige anmeldelse av spillet.

Konklusjon

Beijing 2008 ser ut til å bli en sportsspillsuksess. Vi har fått servert mye middelmådig i akkurat denne sjangeren opp gjennom årene, men Eurocom Entertainment ser ut til å ha tatt utvikleroppgaven sin alvorlig. Variasjonen i øvelser er enorm, og de aller fleste er interessante og morsomme. Balanseringen mellom lett og vanskelig er kanskje ikke alltid like vellykket, men sett under ett bør dette være en perfekt spill for konkurranselystne spillere. Vi gleder oss i hvert fall til å teste ut det ferdige spillet, og kommer med vår omtale en gang før utgivelsesdatoen.

Beijing 2008: Official Video Game of the Olympic Games kommer 27. juni på PC, Xbox 360 og Playstation 3.

Siste fra forsiden