Brenner pengene i lommen?

Vi tester Playstation Plus

Vet du ikke hva du skal bruke dem på? Da er kanskje Playstation Plus for deg.

Under E3 annonserte Sony offisielt at den ventede betaltjenesten ville komme i sommer. Nå har den vært tilgjengelig i noen uker, og vi har omsider fått testet den.

Det grunnleggende konseptet er temmelig enkelt: Du betaler en fast månedlig sum for å få tilgang på en samling nedlastbart innhold som Sony definerer. Vanligvis vil det innholde en blanding av fullversjoner og tidsbegrensede prøveversjoner av spill, samt rabatter på innhold og tilgang på betaversjoner.

Enten kan man tegne et 3-måneders abonnement for 119 kroner eller betale 395 for et års tilgang.

Leie, ikke kjøp

Litt mer komplisert blir det når man begynner å se på vilkårene. Innholdet skifter fra måned til måned, men så lenge man har et løpende abonnement beholder man tilgang til fullversjoner fra tidligere måneder man har betalt for.

Om du ikke allerede har Wipeout HD er det i høyeste grad et bra trekkplaster.

Man betaler kun for en midlertidig lisens til å bruke innholdet, i motsetning til hva man gjør ved å kjøpe innhold direkte. I praksis vil det si at Sony forbeholder seg retten til å ta fra deg alt gratisinnholdet om du sier opp avtalen, slik at du potensielt kan miste alt du har fått tilgang på i løpet av abonnementets løpetid. Å reaktivere abonnementet på et senere tidspunkt garanterer heller ikke at du får det tilbake.

Les også: Move får dato og pris

Hva får vi egentlig?

Innholdet vil skifte fra måned til måned, og siden tjenesten knapt er noen uker gammel har vi kun ett sett med innhold å dømme etter. Dette er per i dag innholdet for Playstation Plus-abonnenter i Norge:

  1 times prøveversjon:
 • Savage Moon
 • Shatter
  Gratis tillegg:
 • Killzone 2-brett
 • 2 PS3-temaer
 • 2 PS3-avatarer
  Rabatter:
 • Gravity Crash 47,20 kroner (opprinnelig 59)
 • Fat Princess-utvidelse 32 kroner (opprinnelig 40)
 • Littlebigplanet-brett 12,50 kroner (opprinnelig 25)
 • Littlebigplanet-kostymer 12,50 kroner (opprinnelig 25)

Subjektiv verdi

Age of Zombies er også "gratis" for Playstation Plus-abbonnenter.

Det ville definitivt ha kostet mer å kjøpe seg tilgang til alt dette enn å betale månedsavgiften, men det store spørsmålet er naturligvis om dette er innhold man ønsker og har bruk for. Det virker i alle fall temmelig tydelig at det ikke er det nyeste og hotteste av innhold som gis ut, selv om det riktig nok inneholder gode og populære spill.

Å fremheve prøveversjoner av spill som en av fordelene med en betalt tjeneste fremstår som et litt merkelig valg. Burde ikke dette være gratis og allment tilgjengelig? Spesielt lite imponerende blir det når de to (!) prøveversjonene som er tilgjengelig for øyeblikket er nedlastbare spill – altså spill i samme kategori som Xbox Live Arcade. Microsoft tilbyr som kjent prøveversjoner av samtlige spill i denne kategorien, gratis, til sine brukere.

Tolk dog ikke påpekningen overfor som noen uforbeholden hyllest til Microsoft, som i motsetning tar betalt for flerspillertjenester som er gratis på Playstation Network.

Les også: Flere PS2-titler i HD?

Automatisk nedlasting

Abonnenentene får også en ny funksjon som i ganske stor grad forenkler bruken av PS3en. Ved å slå på automatisk nedlasting vil konsollen på bestemte tidspunkter slå seg på selv og laste ned det nyeste tilgjengelige av oppdatering, demoer og annet nedlastbart innhold. Funksjonen installerer også spill og innhold automatisk, slik at det neste dag bare er å slå maskinen og sette i gang. Å bruke funksjonen er en aldri så liten lettelse sammenlignet med den sedvanlige rutinen med å laste ned og installere manuelt.

Funksjonen sletter gamle demoversjoner man ikke bruker automatisk dersom det er behov for plass til nytt innhold.

Konklusjon

Playstation Plus er den digitale varianten av en forundringspakke. Her er det sannelig ikke godt å si hva du får for dine oppsparte penger, og om du allerede har kjøpt en del på PSN er det temmelig sannsynlig at du kan få noe du allerede har.

Hvis det ikke er så nøye for deg hvilke spill du får, så får du også en god del for pengene. Rent økonomisk blir det attraktivt først om du ellers ville kjøpt innholdet for fullpris.

Husk likevel på at den dagen du ikke har råd til å betale for deg mister du de «gratis» spillene du har fått. For Sony er dette et ganske snedig virkemiddel for å holde på abonnentene.

For min del må Sony tilby noe bedre innhold for at dette skal være noe jeg er villig til å betale for i lengden. Enn så lenge holder jeg meg til å velge selv hva jeg skal kjøpe, og heldigvis er det en valgfri tjeneste. Det blir dog spennende å se hva slags innhold de vil tilby i fremtiden.

Les også: Alien Swarm gratis til Source

Siste fra forsiden