Anmeldelse

Counter-Strike

"Cool!" "It's like awesome, man!" "I hit him in the butt!" "You suck, man!". Dette er lyden av krig.

Side 1
Side 2
Side 3

Counter-Strike er et av de legendariske spillene som stort sett alltid havner på topp ti-listene over viktigste titler gjennom historien. Og historien går noenlunde slik: Med utgangspunkt i klassikeren Half-Life fra 1998 laget en gjeng entusiaster en mod hvor temaet var kampen mellom en gruppe terrorister og en gruppe anti-terrorsoldater. Modifikasjonen ble en gigantsuksess, og kjøpt opp og foredlet av Valve - produsentene bak Half-Life. Fire år etter lanseringen er Counter-Strike fortsatt et av de mest populære onlinespillene med et enormt brukersamfunn i ryggen. Den unnselige lille modifikasjonen har også i løpet av disse årene vokst til en stor nettbasert sportsgren hvor ekstremt dyktige spillere konkurrerer om penger, ære og berømmelse. CS har dessverre så langt vært forbeholdt PC-plattformen, men nå kan endelig også Xbox-eiere kaste seg ut i blodige fragfester over Live.

Hvem vil ha realisme?
En av grunnene til Counter-Strikes store popularitet kan være at det var den første førstepersonskyteren med en jordnær setting: Ingen aliens, ingen demoner, ingen krokodiller med bukser. Våpnene var, og er, autentiske med nær autentisk skadeeffekt. Du overlever sjelden lenge de første gangene du logger deg på: Ett skudd mot hodet. Du er død. Tre skudd i ryggen. Du faller overende uten å vite hva som egentlig skjedde. Det er også her mye av appellen til CS ligger, tror vi - det belønner dyktighet i en så stor grad at det blir mer som en sportsgren enn et voldelig actionspill. Spilleren kan ikke bare springe rundt som en hodeløs, bevæpnet kylling og satse på at manisk kulespruting redder dagen. Man må bruke hjernen og ha gode motoriske egenskaper for å lykkes. Det er åpenbart at de beste spillerne har hundrevis av timer med trening bak seg, de er i følge mange definisjoner ekte atleter (men ofte med større rumpe enn de tradisjonelle). Derfor blir Counter-Strike en ekstremt konkurransedrevet form for spilling. En mentalt krevende gren.

Bakgrunnen for Microsofts ønske om å bringe CS ut på Live-tjenesten er antakeligvis et håp om at det skal gjøre like mye for onlinespilling på konsoll som det har gjort for online PC-spilling. Selv om det finnes titusenvis av MMORPG-fans, blekner dette tallet i forhold til de massene som tilber skytesport over nettet - Quake, Unreal Tournament, Counter-Strike - det er action, ren konkurranse og en enkel måte å hevde seg på. Hvis Microsoft bare klarer å lokke en brøkdel av fansen over på Xbox-plattformen betyr det penger i kassa. Kling!

For jomfruer
Vi kjører gjennom de grunnleggende prinsippene for dere som aldri har testet CS - det er nemlig hurtig forklart. Som sagt tidligere handler spillet om kampen mellom terrorister (det er vel ikke nødvendig å påpeke at de ikke ser veldig vestlige ut) og en anti-terrorenhet. Terroristene har som oppgave å enten: 1) Plassere en bombe på posisjon A eller B eller 2) sørge for at en gruppe gisler ikke blir reddet. Antiterrorgruppen skal selvfølgelig hindre bomberaidet eller redde gislene. Alternativt vinner den gruppen som klarer å eliminere motstanderlaget fullstendig. Kampene utspiller seg på en rekke mer eller mindre realistiske brett, og består av en serie omganger på fire og ett halvt minutt. Det laget som vinner flest omganger blir seierherre totalt. Selv om du blir drept underveis vekkes du til live igjen i neste omgang, men er nødt til å vente som tilskuer i mens.

Penger spiller en stor rolle, siden hver runde starter med en kjøpefest det lukter krutt av: I løpet av et visst antall sekunder må du kjøpe alt utstyret du trenger i kampen. Hver mann har rom for et hovedvåpen og et sekundært, skuddsikker beskyttelse (vest og hjelm) pluss opp til tre ulike granattyper. Våpenkategoriene består av rifler (perfekt for snikskyttere), SMG (ulike typer maskingeværer), pistoler og tungt skyts (hagler og lignende). Du må også huske å kjøpe inn ammunisjonen du trenger for å drepe fienden - den renner veldig fort unna under de intense skuddvekslingene. For å bevæpne deg til tennene må du ha gryn, og disse vinner man ved seier, ved å drepe fiender og ved å redde gisler. Typisk må du i den første omgangen nøye deg med å slåss utstyrt med kun en pistol, og kanskje en håndgranat eller litt rustning, men ved seier får du litt mer å rutte med i neste runde. Det er hele tiden mulig å gjøre ekstrainnkjøp gjennom spillet, små søte handlekurvikoner dukker opp på de stedene som fungerer som utsalg. Men det er ikke lurt å stå fastlåst på handlemenyen når en treffsikker fjortis er i nærheten. Da blir det fort "You suck, man!".

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden