Intervju

Callum «Swanny» Swan

– De beste Call of Duty-spillerne må oppføre seg bedre

En av Europas beste spillere etterlyser bedre holdninger dersom esport skal vokse.

Fra Call of Duty European Championships 2013.
Eurogamer.net/Youtube

LONDON (Gamer.no): Helt siden starten i 2003 har Call of Duty vært en naturlig del av førstepersonsskyterfamilien. Med stadig flere turneringer og høyere pengepremier er den kompetitive delen av Call of Duty: Ghost det mest populære konkurransespillet på konsoll i dag.

Må bli mer profesjonelle

En som mener det kan bli enda større og bli tatt mer på alvor er Calum «Swanny» Swan (21). Han spiller for Epsilon eSports og er kjent for å være blant Europas beste Call of Duty-spillere. Callum mener spillerne må ta saken i egne hender.

Callum «Swanny» Swan under et intervju på Call of Duty European Championships i februar. (Foto: Daniel Faldmo/Gamer.no)

– Jeg kan ikke snakke på vegne av all esport, men når det kommer til Call of Duty trengs det definitivt mer profesjonalitet fra de beste spillerne. Misforstå meg rett, mange er godt på vei, men de mangler en del potensiale som gode markedsføringsobjekter, sier Callum til Gamer.no.

Han legger til:

– Det handler i stor grad om å kunne selge seg selv som rollemodeller til et større publikum.

Og han har kanskje et poeng. Før VM-finalen i Los Angeles i fjor innførte Activision forbud mot å filme spillerne mens de spilte og oppholdt seg i spillerområdene. Bakgrunnen skal ha vært et klipp Eurogamer lastet opp på YouTube etter europamesterskapet som ble avholdt i forkant av turneringen i Los Angeles.

I klippet ser man to lag spille mot hverandre, og språkbruken og oppførselen mellom spillerne var såpass kraftig kost at Activision så seg nødt til å endre reglene for hva som kunne filmes av pressen.

Flere amerikanske lag svartelistet OpTic Gaming

Callum nevner det han selv kaller for «svartelistskandalen». Det ble furore da majoriteten av de åtte beste lagene i Nord-Amerika gikk sammen og bestemte seg for å svarteliste OpTic Gaming tidligere i år. I en hemmelig samtale på Skype som en av OpTic sine medlemmer ved en feiltagelse ble invitert til, skal mange av de mest kjente spillerne ha gått sammen og blitt enige om å ikke spille treningskamper mot OpTic i tiden som leder opp til VM-finalen i Los Angeles 28.-30. mars. Dette for å styrke sine egne merkevarer og for å svekke vinnersjansene til OpTic i turneringen.

– Før man får fjernet denne type oppførsel som holder esport tilbake vil man ikke kunne vokse og oppnå potensialet som ligger der. Men dette starter først og fremst med spillerne selv, det er begrenset hva utviklere eller andre aktører kan gjøre om ikke spillerne selv endrer holdningene sine, mener Callum.

Jobbes det med holdninger internt i de store lagene?

Les også
Anmeldelse: Call of Duty: Ghosts

– ­Jo større scenen blir, jo mer fokus blir det fra sponsorer på dette her. Vi beveger oss i riktig retning, men det tar tid, sier en optimistisk Callum.

Europa nærmer seg Amerika

På spørsmålet om hvorfor den Nord-Amerikanske Call of Duty-scenen ligger så langt foran den Europeiske fikk vi et kontant svar i retur.

– Jeg er helt uenig når du sier langt foran. Vi har bevist ved flere anledninger at vi på et internasjonalt nivå klarer å konkurrere med de største klanene fra Nord-Amerika. Det handler vel kanskje mer om at europeiske lag ikke er like erfarne til å avgjøre kampene når de har sjansen, sier Callum.

Han mener at forskjellen på ferdighetsnivå ikke er så massivt som mange skal ha det til.

– ­Når det kommer til ferdigheter i spillet, enkeltmannsprestasjoner og lagarbeid har vi minsket gapet enormt det siste året. Når vi nå endelig har fått trent jevnlig mot de beste lagene i verden har vi også begynt å nærme oss toppen selv. Det de fortsatt er mye bedre enn oss på er mentaliteten og måten de tilnærmer seg spillet, og måten de forbereder seg til turneringer istedenfor å bare fokusere på det som skjer i spillet er nok en viktig del av det.

Britiske TCM Gaming karret til til seg europamestertittelen i februar, etter å ha slått Epsilon eSports 3-1 i finalen på Twickenham Stadion i London.

Er det store forskjeller i lønninger?

– Lønn er selvsagt en veldig stor faktor. Flere store Nord-Amerikanske lag kan leve av å spille, i Europa er det foreløpig helt uhørt. Mange av oss bruker det som et supplement til skole og jobb, men enn så lenge er det ingen av oss i Europa som har råd til å gjøre dette på heltid.

Hva kan Europa gjøre for å minske gapet enda mer?

– ­Vi må fortsette å gjøre det vi gjør nå med bedre trening og jobbe mer med det mentale. Gapet i ferdigheter blir stadig mindre etterhvert som tiden går.

Nøyaktig hvor nære Europa har kommet den Nord-Amerikanske Call of Duty-scenen får vi svar på om bare knappe to uker når VM-finalen går av stabelen i Los Angeles siste helgen i mars.

Forrige måned var det et nytt europamesterskap i London: Se hvem som stakk av med seieren og en plass i VM »

Siste fra forsiden