Den kraftige Unreal-motoren har blitt gratis

Velsignelse for små, uavhengige spillutviklere.

Epic Games annonserte mandag at den nyeste utgaven av spillmotoren Unreal Engine vil være gratis å laste ned og bruke for alle som ønsker det. Det avslørte firmaets grunnlegger Tim Sweeny på den offisielle Unreal-bloggen.

Dette er en videreføring av en forretningsmodell Epic Games lanserte under GDC-messen i fjor. Unreal Engine 4 skulle fungere med en abonnement basert finansieringsløsning, der utviklere betalte Epic en liten månedlig sum for å bruke alle tilgjengelige verktøy i den legendariske spillmotoren. Slik kunne Unreal-motoren bli brukt av en større mengde utviklere.

En liten smakebit på hva Unreal-motoren kan få til (Skjermbilde: Epic Games).

Nå er den siste barrieren revet ned. Unreal-motoren er tilgjengelig for alle, til alle slags prosjekter, fra spillutvikling og arkitektur til VR, film og animasjon. Hvis du velger å lansere et kommersielt produkt ber Epic om fem prosent av produktets bruttoinntekt over 23 000 kroner per kvartal.

– Det er en enkel ordning der vi lykkes bare om du lykkes, skriver Sweeny på Unreal-bloggen.

Alt er inkludert

Utviklere som tar i bruk den nye gratisutgaven av Unreal Engine 4 vil få en komplett pakke med teknologien Epic selv bruker. Alt du trenger for å bygge et spill til lansering og markedsføring, samt videoguider til hvordan det gjøres, er inkludert. Dette vil garantert være en velsignelse for mange små, uavhengige spillutviklere som trenger en kraftig spillmotor på sin side.

Ifølge Tim Sweeny har det siste året vært som «en virvelvind» for Epic Games. Å åpne spillmotoren for flere utviklere har bare vært en bonus for selskapet.

– Vi innså at ved å fjerne inngangssperrene ville det være mulig for langt flere å oppfylle sine kreative drømmer og bidra til å forme kulturuttrykkene vi alle elsker. Derfor fjerner vi den siste sperren, og gjør motoren gratis.

Tim Sweeny om gratisutgaven av Unreal Engine 4.

Siste fra forsiden