Blogg

Den som venter på noe godt

Da har "de tre store" hatt sine årlige pressekonferanser i forbindelse med spillhøytiden. Hvilke inntrykk er det man sitter igjen med?

Sony startet årets bøtteballett med et pressekonferanse hvor PlayStation 3 ble svært sentral. Jeg registrerer at Sony i etterkant har fått en del kritikk for sin pressevisning, og det er kanskje ikke uten grunn. De lanserte en nettjeneste som virker svært lik Microsofts Live, hvor man kan laste ned forskjellig innhold som for eksempel sanger til SingStar.

Her kan man jo stille spørmålstegn ved hvordan det egentlig er mulig å gjøre det så mye annerledes. Det er ingen tvil om at Sony er nødt å ha lært av sin rimelig bedritne onlinetjeneste til PlayStation 2, og hvis man lager en tjeneste som denne gang fungerer fint, gjør det kanskje ikke så mye at den ligner Xbox Live?

Den nye kontrolleren kom kjapt i fokus. En kontroller som designmessig har stått på stedet hvil i flere år, men denne gangen får innebygget en gyro som gjør at den registrerer litt bevegelse. Mange har sagt det før, og selv om jeg skal være mer vag i påstandene, kan en nok lure på om det er et svar på Nintendos Wii-kontroller. I så måte er det et svar som kan sammenlignes med en diskusjon hvor man kaller den andre part for en bæsj. Hvorfor gikk de bort fra bananen? Var den uergonomisk eller ble de redde når noen svette kiser lo av den og kalte den banan?

Håpløs idè

Sorry Sony-san, men prisen for mest håpløse idè tildeles dere da det ble fremvist hvordan man kan bruke PSP-en som bakspeil når man spiller bilspill på PlayStation 3. Makan til tåpelig innretning. Hvem pokker gidder å sitte å holde en PSP mens man kjører, når et bilde oppe i skjermen har gjort akkurat samme nytte i flerfoldige år. Javisst er det morsomt å se at maskinene kan samarbeide, og de vil kanskje finne andre morsomme bruksområder for denne "teknologien". I så måte må dere virkelig dyppe hodet deres langt nedi bøtta, for det er flere kilometer med kreativitet mellom det dere viste her og noe som kan bli interessant. Sony har selv sagt at den neste generasjonen starter med dem, men jeg klarer ikke helt å finne enden på det nøstet.

Alt i alt, til tross for at man nærmest må pantsette kåken for å få tak i Sonys nye doning, betviler jeg ikke på at den kan betale tilbake i vår elskede valuta spilleglede. Jeg kommer garantert til å skaffe meg den, til tross for at Sony virker overmåte konservativ og kontrolleren er like nyskapende som en trestol.

Nintendo var andremann ut. Anført av pressedemagogen Reggie Fils-Aime, og med en retorikk som ikke lignet grisen, prøvde det japanske selskapet å svare journalistene og resten av verden på deres spørsmål. Noe konkret om lansering eller pris ville han ikke ut med, og jeg ble heller ikke noe klokere på hvorvidt jeg får se konsollen samtidig som resten av verden, eller om jeg må vente.

Spennende Nintendo

Essensen med Nintendos visning var ikke uventet å en gang for alle slå inn med slegge hvordan Wii-kontrolleren fungerer. Wii har ikke like mye kraft som konkurrentenes maskiner, men dette skal kompenseres med en nyskapende og særdeles spennende kontroll. Jeg vet ikke hvor godt jeg liker ideen om at Wii skal appellere til alle mennesker og introdusere spillmediet overfor mange nye. I mine ører kan det høres ut som en forenkling av spill, en utvikling som jeg tror er svært lite fruktbar for oss som allerede er spillere. Den nye kontrolleren virker spennende, men eksemplet hvor man spilte Exite Truck ved å holde kontrolleren horisontalt som en slags rattstang, virker lite sjarmerende – styre en bil med en pinne? Det skal alikevel ikke være noen tvil om at Nintendo er de som tør å prøve noe nytt, og det er samtidig deres pakke som foreløpig virker mest spennende.

Microsoft holdt sin pressekonferanse sist av alle sammen, og ettersom deres konsoll er "gammelt nytt" ble det ikke den helt store avdukningen heller. Det var en del snakk om Vista og mobiler, og det later til at Microsoft ønsker å sy sammen de tre mediene spillkonsoll, PC og mobil gjennom Live Anywhere. Jeg liker ikke tanken på at du for eksempel kan kjøre en bil i Forza Motorsport 2 på Xbox 360, lakkere den på PC og trimme den på mobiltelefonen. Hold mediene fra hverandre, sier nå jeg.

Les også
Venter Wii fortsatt på revolusjonen?

Når Peter Moore dro opp ermet for å vise tatoveringen av Grand Theft Auto IV-logoen på armen, samtidig som meldingene om at det ville komme eksklusivt til Xbox 360 begynte å renne inn, tenkte jeg at i den grad man kan snakke om trumfkort, har virkelig Microsoft klasket et hardt i bordet nå. Meldingene ble korrigert, og spillet kommer til PlayStation 3 samtidig. Bare synd vi må vente helt til høsten 2007.

Nærmer konsollene seg hverandre?

Man kan kanskje si at konvergens i mange tilfeller kan være et samleord for konferansene. Sony beveger seg i retning av både Microsoft og Nintendo, gjennom sin internettjeneste og kontroller med bevegelsesegenskaper. Microsoft ønsker å blande mobiltelefoner og PC-er inn i sin spillverden, og jeg er nok ikke på bærtur hvis jeg påstår at det tjener Windows Mobile og Windows Vista og profileringen av disse. Nintendo er de som prøver å tråkke en ny sti, med ny kontroller og en maskin som ikke fokuserer på rå kraft.

Det er klart at det ikke er så negativt å adoptere ting som fungerer bra hos andre og ta dette videre – dette kan vel bare tjene oss som spillere og forbrukere av konsoller? Nintendo tar spillingen i en ny retning, mens Sony og Microsoft prøver å konservere et spillparadigme og marked som allerede eksisterer. Da er det vel godteri nok i posen til alle – de som vil la spillene gradvis, og med små skritt forbedres i grafikk og gameplay, og de som vil ha en radikal endring, noe nytt.

Metroid Prime 3 på Wii.

Jeg tror ikke vi ville vært tjent med at alle tre skulle hatt et rep festet i spillmediet og dratt hver sin vei, til tross for at vi kanskje ville fått vidt ulike spillopplevelser. Jeg tror at det er bra at kanskje to av tre står med beina godt plantet på jorden, og viderefører det som allerede er morsomt og bra. På den måten har vi noe å falle tilbake på om Nintendos nysatsing skulle floppe, da det utvilsomt er de som opererer med den største fallhøyden.

Fokus på spilling

Fra mitt ståsted som spiller synes jeg Nintendo leverte den mest interessante pressekonferansen, og jeg kjenner barnet krible i meg igjen når jeg ser og tenker på bruksområdene til den nye kontrolleren. Personlig synes jeg de to andre mangler litt fokus på selve spillingen på sine konsoller, og ikke alt mulig annet som Blu-ray, Live Anywhere, HD-DVD osv.

Alt i alt tror jeg vi har et fint år i vente, og jeg bekymrer meg ikke for at noen av konsollene skal floppe. Gode spill vil dukke opp til konsollene også denne gang, så får vi la spådommer og ukvalifiserte gjetninger ligge, og heller krysse fingrene for at vi får all herligheten hit til lands før året er omme.

Hvem syntes du leverte den beste og mest overbevisende pressekonferansen? Hva gleder du deg til når alle lovnadene skal veksles inn i realitet?

Siste fra forsiden