Drapssak knyttet til Halo

Sinnsykdom og spillavhengighet

Dom har falt i en amerikansk drapssak hvor actionspillet Halo 3 stod sentralt.

I oktober 2007 skjøt Daniel Petric begges sine foreldre i hodet med en 9 mm pistol. Faren overlevde angrepet mens moren døde. Ifølge Chronicle Online har Petric nå blitt dømt for angrepet, og risikerer livstid når retten fastsetter straffen ved en senere anledning.

Var spillavhengighet drapsårsaken?

Under rettsaken hevdet aktoratet at bakgrunnen for angrepet var en konflikt rundt Petrics spilling. Han er en stor fan av Halo 3, og da foreldrene nektet ham å spille skal han ha planlagt hevn.

Aktor Anthony Cillo beskrev Petric som en kaldblodig morder som skal ha planlagt angrepet flere uker før han utførte det. Han skal også ha plassert drapsvåpenet i farens hånd etter angrepet for å få det til å se ut som faren skjøt moren for så å skyte seg selv.

Utilregnelig?

Også Petrics forsvarer brukte spill i sin argumentasjon. Forsvarsadvokat James Kersey hevdet Petric var fullstendig avhengig av Halo 3 og dermed ikke tilregnelig.

Dommer James Burge aksepterte forsvarets forklaring, men hevdet loven ikke lot ham erklære Petric uberegnelig i gjerningsøyeblikket:

– Som menneske, men ikke som jurist, er jeg helt overbevist om at Daniel har en alvorlig sinnslidelse.

Han fortsetter:

– I spillet kan du drepe romvesener. Neste dag er de der igjen, og dermed kan du skyt dem igjen. Jeg er overbevist om at når Daniel Petric planla drapet skjønte han ikke at foreldrene ville være døde for alltid.

Burge bemerket også at han tror fremtidig forskning på spill og deres påvirkning på hjernen vil gjøre spillavhengighet til et gyldig forsvarsargument i kriminalsaker.

Petric har allerede vært inne til to psykiatriske undersøkelser hvor det ble fastslått at han ikke er utilregnelig, men dommer Burge vil ha en tredje vurdering før straffeutmålingen.

Siste fra forsiden