LES OGSÅ: Switch-spillene som skuffet mest >>
De følgende syv titlene har alle det lille ekstra og representerer et bredt utvalg av både sjangere og serier. Det er disse spillene som har vært med på å definere Nintendo Switch:
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Nintendo Switch ble sluppet med et formelig brak den 3. mars 2017, og kom med et av mest toneangivende lanseringsspillene noensinne. Vi snakker ikke om 1-2 Switch, men i stedet om The Legend of Zelda: Breath of the Wild.
Spillet var stort, mektig og mystisk, og klarte å ta serien i en ny og spennende retning.
Sjelden har et spill omfavnet følelsen av å legge ut på eventyr på samme måte, for etter bare et par timer i spillets åpningsområde, ble man sluppet løs i en enorm, åpen verden – fri til å gå hvor man ville og gjøre nøyaktig det man måtte føle for. Man kunne sågar løpe rett til siste boss hvis man følte seg ekstra vågal.

Breath of the Wild var ambisiøst og nytenkende på en måte som egentlig ikke har blitt overgått enda.
Det kom riktignok en direkte oppfølger i 2023, og Tears of the Kingdom skal ha skryt for at det gjorde noe annerledes og klarte å ta mange av ideene og konseptene fra originalspillet til helt nye høyder. Til tider ble det likevel for utsvevende, med for mange underlige designvalg og bevegelige deler.
Noe manglet: den enkle, jordnære følelsen av å bare utforske et stort, uoppdaget univers.
Ellers har Switch huset flere viktige Zelda-spill, inkludert tospannet Link's Awakening og Echoes of Wisdom; to blad Hyrule Warriors; og det sjokkerende snasne sidespranget Cadence of Hyrule.
Animal Crossing: New Horizons
Det var nesten for godt til å være sant at Animal Crossing: New Horizons kom ut bare en uke etter nedstengningen av landet våren 2020. I en tid hvor man ble bedt om å holde seg innendørs og unngå kontakt med mennesker utenfor sin egen kollokvie, fikk man servert et spill hvor man likevel kunne holde kontakten og til og med besøke hverandre.
I rollen som nybygger i et avsidesliggende ferieparadis, fikk man i oppgave å starte sitt eget lille øysamfunn, med dertil hørende byggearbeid og fritidssysler.
Å fange insekter, plukke blomster og invitere naboer over på te har aldri vært så kjærkomment, og det var noe merkelig terapeutisk ved hele opplegget – også utover den sedvanlige kosen det er å spille Animal Crossing.

Spillet var på ingen måter nybrottsarbeid, men tidspunktet for spillets lansering kunne ikke vært bedre. Dette sier nok også Nintendo seg skjønt enige i, for etter drøyt ti dager på markedet fikk vi nyss om at spillet hadde solgt svimlende 11,7 millioner eksemplarer. I dag er tallet nærmere 50 millioner.
Selv om det går lenger og lenger tid mellom hver gang vi vender tilbake til øyparadiset, vil de fleste av oss se med glede tilbake på ukene og månedene vi tilbrakte med fiskestang og håv i bakhagen til Tom Nook. Og det mens resten av verden tilsynelatende gikk til hundene rett utenfor stuevinduet
Mario Kart 8 Deluxe
Dette spillet har en særstilling som det eneste «remaster»-prosjektet på listen. De siste årene har vi riktignok fått mange Deluxe-utgaver, men det er ingen spill som representerer den enorme u-svingen Nintendo har tatt bedre enn Mario Kart 8 Deluxe.
Spillet, som opprinnelig ble sluppet på Wii U, solgte kun litt over 8 millioner eksemplarer da det ble lansert i 2014. Ikke fordi det var noe galt med den originale utgaven av Mario Kart 8, men rett og slett fordi Nintendo hadde gjort nær sagt alt galt med markedsføringen rundt Wii U.
Da spillet ble relansert på Nintendo Switch tre år senere, ble det raskt en enorm kassasuksess, og det står igjen som det desidert største spillet på plattformen med nesten 70 millioner solgte eksemplarer per dags dato.

Fullt fortjent, da dette er et racingspill av de sjeldne. Med en bråte fargerike figurer og desto mer karismatiske baner – både nye og nostalgiske – skal det godt gjøres å finne noen som ikke liker Deluxe.
Spillet er enkelt å sette seg inn i for både unge og gamle, mye takket være en håndfull velfunderte oppdateringer. Samtidig er det uendelig mengder dybde og innhold for de mer verdensvante.
Det skal mye til for at Mario Kart World, som slippes sammen med Switch 2, skal kunne overgå dette.
Ring Fit Adventure
Nintendo har aldri vært redde for å eksperimentere, og i likhet med den originale Wii-konsollen har også Switch vært en pådriver for å få spillere opp og ut av sofaen. Ingen av spillene på konsollen representerer dette bedre enn Ring Fit Adventure, et treningsspill hvor man virkelig kan få kjørt seg hvis man ønsker det.
Med medfølgende plastring, lårhylster og diverse sensorer, byr spillet opp til lange, gode treningsøkter hvor man gjør både sit-ups, bueskyting, dobbelthopp og yoga-øvelser, mens man forsøker å redde dagen i et tydelig fitness-inspirert univers.

Historien og påskuddet for å løpe rundt i dette fantasy-universet er sånn passe tullete, men de fysiske aktivitetene du må gjennomføre for å sanke skatter og angripe fiender er alt annet enn tull.
Også dette var et spill som gjorde det stort under pandemien, i en tid hvor de fleste vegret seg for å prøve lykken på det lokale treningssenteret.
Switch har både før og etter markert seg med en rekke andre spill som også byr opp til fysisk fostring: Just Dance, Arms og Nintendo Switch Sports er bare noen av titlene som har sørget for å holde pulsen godt i gang.
Super Mario Odyssey
2017 var et travelt år for Nintendo, for ikke mer enn et drøyt halvår etter lanseringen av ny konsoll, Breath of the Wild og Mario Kart 8 Deluxe, slapp studioet et splitter nytt, tredimensjonalt Mario-spill.
Super Mario Odyssey var kanskje ikke fullt så vågalt og nytenkende som søsterspillet i Zelda-serien, men jammen var det en umåtelig underholdende opplevelse likevel.
Med fiffen hatt, enorm bevegelsesfrihet og muligheten til å besitte nesten alle mulige slags skapninger fra rundt omkring i Mario-universet, hadde eventyret en fargerik lekenhet som er få andre spill forunt.

Takket være sjarm som nesten bare Nintendo kan, står det igjen som et fullgodt spill i en rekke av tidløse klassikere – helt på høyde med alt fra 64 til Galaxy.
Mario har selvfølgelig gjort seg bemerket med flere spill på de åtte årene som har gått siden Switch-lanseringen: Vi har spilt både tennis, golf og fotball; vi har stiftet nye bekjentskap med Ubisofts ravgale kaniner; kastet terning i tre ulike Mario Party-spill; og lagd egne baner i Super Mario Maker 2.
Vi kan heller ikke la være å nevne Super Mario Wonder, et av de mest unike todimensjonale spillene i Mario-serien noensinne. Et perfekt svar på de etter hvert ganske gjennomsnittlige utgivelsene i New Super Mario Bros.-serien.
Super Smash Bros. Ultimate
Det er få spillserier som skaper like mye blest, engasjement og ståhei som Super Smash Bros.
Ultimate var ikke noe unntak og levde mer enn opp til tittelen som det ultimate spillet i serien. Ikke bare klarte utviklerne å få alle figurer, baner og gjenstander fra tidligere spill med på leken, men alt var gjort med en tydelig visjon hvor absolutt alt lå til rette for eksplosive sammenstøt.
Og det har det blitt mange av siden den gang. Det blir aldri feil å ta en runde med vennegjengen, og selv etter godt over 300 timer med basketak oppdager vi stadig nye ting.
Adrenalin, hoiing og bannskap er fast inventar, og det er få spill som kan matche de følelsene dette spillet bringer fram i oss.

Utover det er Ultimate et spill som har fortsatt å skape overskrifter lenge etter lansering – ikke bare gjennom enkle oppdateringer og ymse turneringer, men også ved å diske opp med tolv ekstra figurer i perioden fra 2019 til 2021.
Her dukket det opp flere underlige skruer, men også noen av de mest ettertraktede karakterene i serien til dags dato. For undertegnede var Kingdom Hearts' Sora den desidert mest etterlengtede, men både Banjo-Kazooie, Steve fra Minecraft, Sephiroth og Terry fra Fatal Fury var spennende tilskudd på hvert sitt unike vis.
Det er ikke annet å gjøre enn å bøye seg i støvet for det Masahiro Sakurai og teamet hans har gitt oss.
Pokémon Scarlet og Violet
Ingen Nintendo-generasjon er fullendt uten Pokémon, og som den første konsollen som kombinerte selskapets håndholdte marked og hjemmemarkedet, markerte Nintendo Switch en særdeles viktig overgangsfase for spillserien.
Sånn sett er det vanskelig å peke på ett konkret Pokémon-spill fra denne epoken som mer definerende enn noe annet.
Sword og Shield fikk æren av å starte ballet og bød på en større verden enn noe spill i serien tidligere; Legends Arceus var et særdeles friskt pust; mens New Pokémon Snap, Pokémon Unite og Let's Go-spillene alle var fantastiske på hvert sitt unike vis.
Spillparet som representerer Switch aller best, er nok likevel Scarlet og Violet. Tydelig inspirert av Breath of the Wild, ville Game Freak så altfor gjerne gjøre noe lignende – resultatet ble et vidt åpent eventyr hvor man var fri til å gå hvor man ville og gjøre (nesten) nøyaktig det man måtte føle for.

Utviklerne hadde tatt seg vann over hodet, og det ble så altfor tydelig at den aldrende konsollen ikke klarte å holde tritt. Opplevelsen ble beskrevet som et teknisk makkverk av mange, og dette var oftere og oftere tilfellet etter hvert som årene gikk.
De tekniske svakhetene er udiskutable – og det er helt riktig av Håvard å trekke fram dette i sin sak om spillene som skuffet mest – men det endrer ikke spillets betydning for Pokémon-serien og Switch-epoken som helhet.
Det kommer med andre ord ikke som noen overraskelse at nettopp Scarlet og Violet står høyt på listen over spill som skal pusses opp og kjøre adskillig bedre på Switch 2. Nøyaktig hvor mye bedre får vi vite om ikke lenge.
Og til slutt ... indie-spillene
Det er vanskelig å snakke om Nintendo Switch uten å nevne de utallige uavhengige spillprosjektene som har definert konsollen de siste åtte årene.
Blandingen av stasjonær og håndholdt spilling var noe helt utenom det vanlige den gang, og muligheten til å ta med spillopplevelsene på farten gjorde plattformen til et mekka for alle slags spillopplevelser.
Aller best ut av dette kom de mindre, mer kompakte spillene, og det ble etter hvert veldig populært å gi ut indie-spill på Nintendo Switch.

Også her er det for mange spill til å nevne, men blant de mange utgivelsene som har vært med på å definere konsollen siden 2017 finner vi alt fra Among Us og Hollow Knight, til Hades og Enter the Gungeon.
Størst av alle er nok likevel Stardew Valley, som har solgt nærmere 8 millioner eksemplarer bare på Switch alene. Ikke verst for et spill utviklet av én fyr.
Mye tyder på at også Switch 2 vil være et arnested for indie-spill, for ved siden av Mario Kart World og en håndfull nyutgaver, er det hovedsakelig de mange små spillopplevelsene som ser ut til å prege lanseringen av den neste konsollen.
Nå er det ikke lenge igjen å vente.
Hvilke spill husker du best fra Nintendo Switch? Del dine favoritter og beste minner i kommentarfeltet under.