Intervju

Dream Theater/Turbo Tape Games

Dream Theater prøver seg på spill

Progrock-bandet samarbeider med norske Turbo Tape Games.

Fra venstre: Jordan Rudess, Fredrik Sundt Breien (Turbo Tape), John Petrucci, Børge Femsteinevik (Turbo Tape), Jory Prum (Lyddesigner).
Jonas Magerøy/Gamer.no

OSLO KONSERTHUS (Gamer.no): Dream Theater er et progressivt rock- og metallband fra USA som har over tretti år med musikk på CV’en sin. De har spilt utallige konserter rundt om i hele verden, og har som regel holdt seg kun til å produsere musikk og musikkrelatert media gjennom sin lange karriere.

Det kom derfor som en overraskelse på oss da vi fikk vite at bandet var i full sving med produksjonen av et spill. Overraskelsen ble enda større da vi oppdaget at det var utviklerselskapet Turbo Tape Games fra lille Norge som stod for utviklingen.

Turbo Tape Games, lokalisert i Bergen, har tidligere gitt ut spill som det turbaserte strategispillet Warhammer: Arcane Magic. Under vårt besøk til Oslo Konserthus for å ta en prat med både bandet og utvikleren fikk vi vite at spillet, navngitt The Astonishing: Rise of G.N.E.A., vil være noe i samme gate.

Utvidede horisonter

Dream Theater slapp sitt nyeste album, kun kalt The Astonishing, i januar tidligere i år. Dette er deres andre historiedrevne konseptalbum, og spinner en omfattende og storslått historie satt i en dystopisk fremtid. John Petrucci, Dream Theater-gitarist og forfatter av The Astonishing, så tidlig muligheten til å ta konseptet ut av sine musikalske rammer.

Palasset til keiseren av The Great Northern Empire of the Americas – hentet fra albumets konsept-bilder.
Dream Theater

– Historien var originalt skrevet for å være mer enn et album. Vi ønsker å ekspandere – det kunne like greit vært en forestilling, bok eller film. Vi har handling, figurer og setting som vi også føler kunne passet bra i et spill, forteller Petrucci.

Bandet så altså muligheter til å jobbe videre med historien sin, men hvordan i huleste endte de opp med å spørre en norsk utvikler om å gjøre jobben med dem?

Keyboardist Jordan Rudess forklarer:

– Jeg har kolleger i Norge som anbefalte Turbo Tape Games til meg da jeg fortalte om idéen vi hadde.

Nevnte kollega og lyddesigner Jory Prum forteller at utvikleren har bevist at de kan holde på en hemmelighet tidligere, så han anbefalte dem umiddelbart til bandet. Han legger også til at musikken og lyddesignet fra albumet vil bli implementert på forskjellige måter i spillet.

LES OGSÅ: Warhammer: Arcane Magic var et av våre anbefalte mobilspill da det kom ut i fjor.

Du klør meg på ryggen…

Selv om bandet er engasjert rundt utviklingen av spillet, er de ikke særlig til store spillere selv.

Les også
Anmeldelse:

– Jeg suger i Guitar Hero, forteller Petrucci.

Han ler og legger til:

– Men jeg setter pris på mediet. Mange kunstformer, som musikk og kunst, forenes i interaktive opplevelser som spill. Jeg gjør min bit ved å skrive musikk.

Både utvikleren og bandet håper de kan utvide sine respektive fangrupper med spillet. Petrucci sier han har opplevd å få nye fans gjennom spill før.

– Etter tretti år har vi fått en ganske stor fanskare, og jeg har møtt mange som oppdaget oss gjennom Guitar Hero. Det er nettopp dette vi ønsker å gjøre med The Astonishing-spillet. Spillet kan introdusere nye folk til Dream Theater, og fans av oss til Turbo Tape. Vi vil at det skal være et solid spill som står på egne ben, forteller Petrucci.

Gitaristen avslører også at spillet ikke vil inneholde referanser til bandet eller bandets historie, men fokuserer kun på historien fra albumet og dets etablerte univers.

Kart over G.N.E.A. – hentet fra albumets konsept-bilder.
Dream Theater

Strategi og rockeopera

Fredrik Sundt Breien, sjef i Turbo Tape Games, er svært positiv til samarbeidet. Han forteller at selskapet består av lidenskapelige metall-elskere, som alle jobber hardt for å legge til rette for et spill med solide spillmekanikker som komplimenterer historien Dream Theater har skapt.

– Spillet vil være lineært i struktur, for å kunne fortelle historien på en god måte, forteller Breien.

Utvikleren har jobbet med spillet det siste halvåret, og beretter om et spennende og godt samarbeid. Det startet som et relativt lite prosjekt, men vokste i skala etter hvert som begge partene så hverandres potensiale.

– Vi har rendyrket turbasert strategi og digitale brettspill i flere år nå. Det er en bevisst avgjørelse. The Astonishing vil ha mange likheter med både Warhammer: Arcane Magic og kanskje spesielt UHR: Warlords, forteller Breien.

I metall-kretser er Dream Theater ansett som et stort band. Turbo Tape har også en forkjærlighet for å jobbe med musikere, og er svært glade for at samarbeidet med bandet har vært bra.

Petrucci og Breien er fornøyd med hverandres bidrag til prosjektet.
Turbo Tape Games

– De er veldig engasjerte og satser hundre prosent på å gjøre det mulig for oss å lage et bra spill både for deres fans og folk som liker den typen spill vi lager. De stiller mye ressurser tilgjengelig for oss, og vi er glade for å kunne jobbe med historien deres, som vi syns oser av kvalitet. De er nøye med å holde det konsistent, noe som er en fordel og trygghet på sikt for oss, forteller Breien.

Gjensidig respekt

Selv om bandet ønsker at utvikleren skal holde seg til deres satte historie, har de fått den friheten de trenger for å lage et spill i sin egen visjon.

– Når det kommer til spillmekanikker er vi veldig frie. Du kan si at vi respekterer hverandres styrker, forteller Breien.

Turbo Tape gjør sitt for å ivareta bandets musikk og historie, på samme måte som Dream Theater anser utvikleren som ekspertene på å lage et morsomt spill.

– Dette er akkurat slik det burde være, og en helt rett måte å få fram det beste av både musikk, historie og spill. Dream Theater-fansen skal få noe med skikkelig Dream Theater-sjel, og spillere skal få et godt taktisk spill med en god historie som bakteppe, utdyper Breien.

Fikk støtte fra Norsk Filminstitutt

På torsdag ble det kunngjort at The Astonishing har fått støtte fra Norsk Filminstitutt, hvor et beløp på tre hundre tusen kroner vil bli tildelt utvikleren til prosjektet.

Panelet i NFI mener spillet er et spennende konsept innen sjangeren Turbo Tape Games har hatt suksess med tidligere, samt at det er en unik mulighet for å nå bredt ut til en stor tilhengerskare av både bandet og sjangeren.

Spillet har foreløpig ikke fått en satt utgivelsesdato, men Breien forteller at de satser på å få ut spillet på PC, Mac og alle mobilplattformer i løpet av Q2 2016.

– Spillet vil være gratis å laste ned, med en betalingsmodell innad spillet, avslutter Breien.

Torsdag ble Turbo Tape Games sitt nyeste spill, Warhammer: Arcane Magic, sluppet på Android-telefoner og Steam. Hvis du vil ha en pekepinn på hvordan Dream Theater-spillet vil være, kan det være verdt å sjekke ut.

Om du ønsker å finne ut mer om hva norske utviklere driver med om dagen, anbefaler vi å ta en titt på Teslagrad-utviklerens neste spill.

Siste fra forsiden