Du kan spille over 2300 DOS-spill gratis i nettleseren

The Internet Archive har samlet en hurv kjente og ukjente klassikere.

Internet Archive

Like før julenissen deiset ned i pipa i 2014, slapp nettarkiveringsinitiativet The Internet Archive en hel haug med MS-DOS-spill på sine sider. Det store arkivet kan spilles i moderne nettlesere, takket være en implementering av emulatoren DOSBox.

Dune 2 er blant spillene du kan spille.

Arkivet er stappet fullt av spill som du kanskje ikke skulle tro var gratis i utgangspunktet. Spill som Oregon Trail, Dune 2, Indiana Jones and the Last Crusade, The Lion King, Street Fighter II, Ski or Die og SimCity florerer i arkivet.

Mest sannsynlig forsvinner noen av titlene etter hvert, ettersom flere av de fremdeles ligger ute for salg på nettbutikker som GOG.com og Steam. Målet er først og fremst å tilby nært utilgjengelige spill, og å arkivere spillhistorie – ikke å åpne for fri flyt av spill som man lett kan finne på andre måter.

Ressurskrevende

Det meste fungerer sømløst, men emuleringen krever en rimelig kraftig maskin for å ikke få problemer. Regn derfor med at spill kan sakke, og at lyden kan slite med å henge med. Prosjektet er også kun i en beta-fase, så vi regner med at forbedringer kommer med tid.

Arkivet får neppe noen reaksjon fra spillselskapene som eier titlene, og slipper sannsynligvis unna med det som tilsynelatende er brudd på rettighetslover. Nettstedet har nemlig fått et unntak fra Amerikas Digital Millennium Copyright Act som gir dem lov til å tilby programvare for å kunne ivareta vår digitale historie.

DOSBox lar deg emulere kommandolinjesystemet.

MS-DOS er nok noe de fleste av oss forbinder med yngre dager. Det 33 år gamle kommandolinjebaserte operativsystemet som herjet PC-er på 80- og 90-tallet har for lengst gått av med pensjon, noe som gjør at en hel haug av programvare og spill fra æraen ikke er så lett å få kjørt.

Det er dette emulatoren DOSBox ønsker å bøte på. Programmet etteraper oppførselen til det gamle systemet, og gjør det derfor mulig å bruke mykvare som ikke lett lar seg åpne i de nye Windows-utgavene. Siden det er en emulator kan den fungere på tvers av operativsystemer, noe som gjør at DOSBox lett kan kjøres på OSX og Linux.

Har du originalene kan du uansett emulere alt på egenhånd bedre.
Vi viser deg hvordan emulatoren DOSBox fungerer » (krever Ekstra-medlemskap)

Siste fra forsiden