Leserinnlegg

E3-oppsummering: Sony

Ny PSP med en bøtte spill, eksklusiv Rockstar-tittel og egen bevegelsesstyring til PS3 var noen av nyhetene på Sonys pressekonferanse.

De store visningene på E3 er over for i år, og i den anledning smeller vi til med en omfattende oppsummering av de nyhetene vi har fått se. Vi starter med Sony som var sist ut av pressekonferansene. Sonys visning sto i de langtekkelige videomontasjenes tegn, men den japanske giganten kom etter hvert med flere spennende nyheter.

PSP Go

Ballet åpnet med kunngjøringen av den nye PSP-konsollen som ikke uventet har fått navnet PSP Go, tross tidligere rapporter om det motsatte. Konsollen er en mindre og lettere versjon, med en uttrekkbar utgave av det samme kontrolloppsettet som tidligere PSPer. Den mest oppsiktsvekkende nyheten er at Sony har valgt å droppe sitt eget UMD-format og satse på nedlasting av spill gjennom Playstation Network. Maskinen har 16GB internminne, og kan utvides med Memory Stick Micro-minnekort for mer lagringsplass. I følge Sony er PSP Go ikke ment å erstatte PSP Slim og UMD-formatet, og begge konsollene vil fortsatt satses på.

I tillegg til nedlasting av spill skal en fullverdig videostreamingtjeneste til PSP lanseres, men det er foreløpig usikkert hvordan og når dette vil fungere i Norge. PSP Go kommer derimot den 1. oktober, og er prissatt til $249 USD / 249€.

Gran Turismo PSP

Etter seansen om PSP Go inntok Polyphony Digitals Kazunouri Yamauchi scenen for å fortelle om Gran Turismo PSP, som lanseres samtidig med den nye konsollen. Den håndholdte utgaven skal i følge Yamauchi bli et fullverdig Gran Turismo, med over 800 biler og 35 baner. Videre skal PSP-ens trådløse muligheter tas i bruk, slik at man kan spille med opp til tre andre spillere lokalt, samt bytte og dele biler med andre. Se traileren under:
Metal Gear Solid: Peacewalker

Selv om det nye Metal Gear Solid: Rising også kommer til 360 denne gangen, har Sony klart å sikre seg en egen tittel til PSP. Snake er tilbake, og handlingen foregår på 1970-tallet, ti år etter Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Her får vi mer sniking i eksotiske jungelområder i Sør-Amerika, og Hideo Kojima skal selv stå for manus og produksjon. Spillet ble vist i aksjon, og skal komme i løpet av 2010.Les også
Er du klar for panser-krig?

Men Metal Gear Solid er ikke den eneste PSP-tittelen Sony har i ermet. Egne utgaver av både Resident Evil, Little Big Planet, Socom Fireteam Bravo 3, Monster Hunter, Motorstorm, Hannah Montana, Harry Potter, Guitar Hero og Assassin's Creed er planlagt til den håndholdte røveren.

Agent

GTA IV-utvikler Rockstar North stod for en av de store annonseringene denne kvelden, men hadde fint lite konkret å dele med oss. Agent er et PS3-eksklusivt spill som skal handle om spionasje og politiske attentat, og settes til slutten av 1970-tallet. Edinburgh-gjengen hos Rockstar kaller selv spillet for "det ultimate actionspill", og har et uttalt fokus på både atmosfære og historie. Fra en såpass merittert utvikler er forventningene utvilsomt skyhøye allerede, på tross av at vi ikke kjenner detaljer. Vi kommer tilbake med mer om Agent når det blir kjent.

Bevegelsesstyring

Det er ikke bare Microsoft som vil ta en bit av kaken til Wii ved å tilby bevegelsesstyring. Sony er godt i gang med sitt neste konsept, som bygger på Playstation Eye-kameraet og benytter seg av en eller flere kontrollere. Sony viste en overbevisende demo på direkten som demonstrerte full en-til-en-sporing av bevegelsene i et 3D-rom, med tilsynelatende liten forsinkelse og full interaksjon med andre objekter i rommet via en fysikkmotor.

Demonstrasjonen viste eksempler på bruk av teknologien i både førstepersonsskytespill, strategispill og mye annet. Det var bare prototyper som ble vist frem, men etter alt å dømme blir kontrollene trådløse og håndholdte, og man kan bruke flere kontroller om gangen for å spore flere bevegelser, med for eksempel en i hver hånd.

Final Fantasy XIV Online

Selv om det kommende Final Fantasy XIII &ndash som også ble vist på konferansen &ndash er med, har Sony klart å sikre seg et nytt nettbasert Final Fantasy-spill eksklusivt til PS3. En introduksjonsvideo ble vist, men ingenting mer konkret om spillet ble nevnt. Etter alt å dømme blir det et MMO-spill i samme gate som Final Fantasy XI.Som en liten presang til ihuga Final Fantasy-fans ble det derimot nevnt at det genierklærte Final Fantasy VII allerede er sluppet på Playstation Network, og kan spilles på PS3 og PSP, mens Final Fantasy XIII skal komme i løpet av 2010.

The Last Guardian

Den nye oppfølgeren til Ico og Shadow of the Colossus har vært en dårlig holdt hemmelighet, og den samme videoen som ble lekket på nettet for en tid siden ble også vist på E3. Spillet, som uoffisielt har blitt kalt Project Trico, har altså fått navnet The Last Guardian. Videoen viser et spill i samme stemningsfulle stil som de foregående spillene, og har en liten gutt og en gigantisk krysning mellom ørn og hund i hovedrollene. Det lille som ble vist av spilling bestod av klatring, sniking og den lille gutten som kastet tønner på fiendene og utløste skred over dem som tilsynelatende ble simulert av en fysikkmotor i sanntid.
Stortitler på rekke

Sony benyttet naturligvis også sjansen til å fremheve kommende stortitler som vi allerede kjenner godt til fra før. Gran Turismo 5, Uncharted 2: Among Thieves og MAG fikk naturligvis oppmerksomhet, og vi fikk se en lengre demonstrasjon av både Assassin's Creed 2 og God of War 3. Kratos er tilbake på skjermen den 3. mars 2010, og virker å være i god form. Demonstrasjonen inneholdt ikke så mange avslørende detaljer, men viste som ventet at vi har et teknisk imponerende og brutalt spill med høyt tempo i vente. Se utdrag fra demoen under:Om ikke God of War 3-demoen avslørte mye, fikk vi i hvert fall vite en del mer om Assassin's Creed 2, som hadde noen spennende innslag på lager. Spillet settes til den italienske renessansen og handler om en ung overklassegutt ved navn Ezio som i utgangspunktet ikke er noen snikmorder, men som setter av gårde for å hevne drapet på sin far. Kameraten hans er den velkjente Leonardo da Vinci, som blant annet supplerer ham med våpen, røykbomber og en flymaskin. I demonstrasjonen gjorde Leonardos vinger hovedpersonen i stand til å fly mer eller mindre fritt gjennom den store byen ved hjelp av oppdrift fra varmluftskilder. Ezio kunne også ta seg av fiender på høye murer ved å gripe dem fra luften. På bakken skal det være mulig å avvæpne fiendene og ta i bruk våpnene deres selv.

Assassin’s Creed 2 kommer 17. november i år, men er ikke PS3-eksklusivt. De som ikke klarer å vente kan varme opp uken før med PSP-tittelen Assassin’s Creed: Bloodlines som kommer 10. november. Se demonstrasjonen av Assassin's Creed 2 under:
Mod Nation Racers

Det familievennlige alibiet for kvelden var et racingspill som kan beskrives som en krysning mellom Little Big Planet og Mario Kart. Spillet består av actionfylt gokart-racing med våpen og personaliserte biler og avatarer. Spillet skal også tilby enkel banebygging gjennom et eget verktøy som lar deg forme banen og omgivelsen rundt etter eget ønske.
Det lovende Heavy Rain glimret med sitt fravær, og dette var alt fra Sony-konferansen for denne gang, men vi kommer tilbake med mer om Microsoft og Nintendo sine visninger.

Siste fra forsiden