EA vil kjøpe Take-Two

GTA og Civilization til EA?

Electronic Arts vil kjøpe opp selskapet bak GTA, Civilization og BioShock, men tilbudet deres er uønsket.

Den amerikanske utgiveren Take-Two Interactive Software står blant annet bak Rockstar Games og 2K Games, og har kontroll over serier som Grand Theft Auto, Civilization, BioShock, Mafia og Max Payne. Nå ser det ut som de kan bli en del av den stadig voksende EA-familien.

Grand Theft Auto IV er Take-Twos viktigste utgivelse i år.

For en tid tilbake tok nemlig Electronic Arts kontakt med Take-Two, og gav dem et oppkjøpstilbud. EA var vilige til å betale 26 dollar per aksje, hvilket var langt over Take-Twos daværende markedsverdi.

Totalt er tilbudet på cirka to milliarder dollar, som er omtrent 10,6 milliarder norske kroner. Dette er 64 prosent mer enn selskapets børsverdi før nyheten kom ut.

Take-Two vil ikke selge

Styret og ledelsen i Take-Two ønsket imidlertid ikke å selge, og gav klar beskjed om dette til Electronic Arts. I en offisiell pressemelding sier Take-Two følgende:

– Etter nøye vurdering har styret besluttet at tilbudet fra EA kraftig undervurderer Take-Twos robuste og misunnelsesverdige spillfranchiser, selskapets eksepsjonelle kreative talent og kundenes sterke lojalitet.

Har EA gitt Take-Two et tilbud de ikke kan si nei til? (Bilde: Mafia 2)

– Vi mener EAs tilbud er svært oppurtunistisk, og er et forsøk på å utnytte seg av den kommende utgivelsen av Grand Theft Auto IV, et spill i en av industriens mest verdifulle og holdbare franchiser.

Interessant nok har selskapet også valgt å publisere en serie brev mellom styreformann Strauss Zelnick fra Take-Two og EA-sjef John Riccitiello, hvor det går tydelig frem at Zelnick ikke setter pris på tilbudet fra EA.

I disse e-postene avviser Zelnick gang på gang at det er interessant for Take-Two-styret å selge, og i den siste e-posten fra Zelnick sier han:

– Jeg ønsker å gjenta, så klart som overhodet mulig, at styret er overbevist om at dette ikke er riktig tidspunkt for Take-Two å gå inn i forhandlinger om salg av selskapet.

BioShock er et av flere kritikerroste spill fra Take-Two.

EA gir ikke opp

Electronic Arts har imidlertid ikke gitt opp, og i stedet for å gå gjennom styret går de nå direkte til Take-Twos aksjonærer for å få handelen gjennom. I den forbindelse har de satt opp et eget nettsted, hvor de gjør rede for hvorfor de mener oppkjøpet er en god idé.

I et åpent brev på dette nettstedet påpeker EA-sjef John Riccitiello at Take-Two har hatt økonomisk trøbbel, og at EA har en sterk utgiverorganisasjon med en stabil ledelse.

Han er også overbevist om at relativt nyinnkjøpte selskaper som Digital Illusions, Criterion og BioWare Pandemic er fornøyd med livet hos EA, og at gigantutgiveren gir studioene sine en langt større grad av selvstyre enn det som var tilfellet tidligere.

Vil EA videreføre Civilization-serien om de tar over Take-Two?

– Vi har lagt ut et tilbud om å kjøpe Take-Two. Vi ville foretrekke om dette ble en vennlig transaksjon, og jeg håper at vi kan oppnå dette, sier John Riccitiello.

I tillegg til at Take-Two har kontroll over en serie svært verdifulle spillserier og populære utviklerstudioer, er den New York-baserte utgiveren for øyeblikket Electronic Arts argeste konkurrent på sportsspill for det amerikanske markedet.

I Take-Twos utviklerstall finner vi hele Rockstar-familien, Firaxis Games, 2K Boston (tidligere Irrational Games) og 2K Czech (tidligere Illusion Softworks).

Siste fra forsiden