Anmeldelse

Princess Peach: Showtime!

En soleklar vinner for småfolket

Prinsesse Peach leverer knallgod underholdning for både store og små i sitt første skikkelige solo-eventyr.

Espen Jansen/Gamer.no

Siden figurens debut i 1981 har Mario slått fra seg i omtrent alle tenkelige roller. Han begynte kanskje sitt levnet som rørlegger, men har siden briljert som alt fra golfer og gokart-fører, til lege og leketøysfabrikant.

Han har av og til med seg Peach i forskjellige sidekick-roller, men det hører med til sjeldenhetene at prinsessen virkelig fått lov til å utfolde seg helt på egenhånd. Det ene nevneverdige unntaket har lenge vært DS-spillet Super Princess Peach fra 2006 – fram til nå.

Rett før helgen slapp Nintendo nemlig et helt nytt spill hvor det er Peach som er stjernen – her får hun ikle seg en rekke unike roller i et det som kjapt viser seg å være et svært engasjerende kostymedrama.

Lys, kamera, action!

Historien begynner som vanlig i Soppriket, men skifter fort karakter idet Peach mottar et flygeblad og suser av gårde til et magisk teater i et land langt vekk.

Her går ting øyeblikkelig på tverke når den mystiske heksa Madame Grape og hennes undersåtter begynner å sabotere de mange forskjellige teateroppsetningene. Sammen med den nye figuren Stella blir det dermed opp til Peach å bruke hennes nyvunne magiske krefter for å redde dagen.

På sporet av noe stort.
Espen Jansen/Gamer.no

I likhet med andre klassiske Nintendo-eventyr, er også Princess Peach: Showtime! fordelt på en rekke adskilte nivåer hvor man gradvis lærer hovedpersonen og hennes evner å kjenne. Der Mario-spill vanligvis lar deg utforske forskjellige verdener basert på natur – typ ørken, is og lava – er det skuespillene som avgjør hva slags eventyr Peach legger ut på.

Alt er enormt fargerikt og nøye iscenesatt: Sjarmerende kulisser, lyskastere og klumsete bifigurer preger store deler av spillet, og et stykke ut i hvert nivå snubler man i tillegg over et av mange kostymer som påvirker hvordan man spiller og hvilke egenskaper prinsessen har.

En garde!

Ett skuespill handler for eksempel om en konge hvis slott blir overtatt av tornekratt og mørk magi – Peach svarer på dette ved å forvandle seg til en sverdmester som fekter med spøkelser og sabler ned tornene som sperrer veien. En annen oppsetning handler om et forsvunnet maleri, og med litt magisk hjelp fra Stella blir Peach rene Sherlock Holmes.

Hvert kostyme har sin helt egen spillestil: Noen lar deg hamle opp med undersjøiske pirater og snike deg gjennom eldgamle templer, mens andre lar deg pynte kaker og stanse bombeattentat.

Ulrikke, er det deg?
Espen Jansen/Gamer.no

I motsetning til mange andre actioneventyr, handler ikke alt nødvendigvis om å denge motstandere og knuse ting, og det er forfriskende å ta inn over seg nivåer hvor man bare får lov til å utforske og leke.

Dette er blant grunnene til at spillet egner seg meget godt for barn så vel som voksne.

Selv hadde jeg med meg mine to yngre nieser på tokt, og de falt nesten øyeblikkelig pladask for spillets mange påfunn, enten den yngste forelsket seg i havfrue-kostymet eller den eldste lot seg begeistre for alle knepene ninja-kostymet hadde i ermet.

I likhet med for eksempel de nyeste Kirby-spillene er det rett og slett bare veldig, veldig gøy å spille Princess Peach: Showtime!

Helledussen!
Espen Jansen/Gamer.no

Stakkato!

På samme måte som Kirby, rekker heller ikke dette spillet noensinne å bli spesielt utfordrende, men utviklerne gjør opp for dette ved å krydre nivåene med en bråte samlegjenstander og mange finurlige gåter. Man oppdager stadig noe nytt og underfundig å begeistre seg over, og på de drøyt ti timene opplevelsen varer er det mye å bli glad i.

Sånn i ettertid føles spillet kanskje likevel litt vel kort; nivåene byr ikke opp til veldig stor gjenspillingsverdi; og jeg skulle gjerne sett at det var enda flere unike kostymer å leke seg med. Det som er her er for all del meget sjarmerende, og det er helt klart noen grunner til å prøve et par av banene om igjen, men hverken tempoet eller flyten i spillet gjør at dette frister veldig.

Opplevelsen føles rett og slett litt stakkato i perioder, og det hjelper heller ikke at spillet sliter med lange lastetider og enkeltøyeblikk med teknisk stotring – særlig i håndholdt-modus.

Det er en slange i støvelen min!
Espen Jansen/Gamer.no

Konklusjon

Princess Peach: Showtime! byr på en real mengde kos i en fargesterk og sjarmerende eventyrverden. Hvert nye kostyme og hver nye oppdagelse byr på spillglede og kribling i magen slik nesten bare Nintendo kan, og spillet egner seg omtrent like godt for voksne som for barn.

Opplevelsen har tonnevis av ting å utforske og leke seg med, og universet formelig bugner over av påfunn og figurer det er veldig lett å sette pris på.

Kung Fu Hustle.
Espen Jansen/Gamer.no

Til tross for spillets enorme sjarmoffensiv, er det riktignok et lite stykke opp til Nintendos aller beste titler: Opplevelsen sliter litt teknisk i perioder, jeg savner bedre flyt, mer presis styring, og det kunne med fordel vært flere unike kostymer å leke seg med.

Det meste av det som er her er likevel enormt underholdende, og har du småfolk i hus er dette en soleklar vinner.

Princess Peach: Showtime! er tilgjengelig på Nintendo Switch.

8
/10
Princess Peach: Showtime!
Lett, lekent og lystig førstegangseventyr.

Siste fra forsiden