Dave the Diver - The Game Awards

Er Dave the Diver egentlig et indie-spill? Keighley kommenterer Game Awards-nominasjonen

Dave the Diver er laget av et studio eid av et av verdens største spillselskap. Er det da «indie»?
Nexon, Mintrocket, The Game Awards, montasje Gamer.no

Helt siden nominasjonslista til årets The Game Awards ble sluppet for noen uker siden har flere stusset på særlig én nominasjon: Dave the Diver i kategorien «best independent game».

Dave the Diver er utviklet og utgitt av Mintrocket, en liten avdeling med spillutviklere som har som mål å skape små og fokuserte spill. Men uavhengige er de ikke. Moderselskapet til Mintrocket er sør-koreanske Nexon – et av verdens største spillselskap.

Det som etter alt å dømme gjør at Dave the Diver likevel får indie-stempelet handler nok mer om andre kriterier enn hvor uavhengig utviklerne har vært.

Dave the Diver.
Mintrocket, Nexon

Debatten og problemstillingen rundt hva som regnes som et indiespill (eller til og med indiemusikk og indiefilm) er ikke ny i seg selv, men det er sjelden at vi får et så tydelig eksempel på hvor rart det kan se ut.

– Kan bety forskjellige ting

The Game Awards-sjef Geoff Keighley tok for seg motsetningen mellom hva som kan regnes som et indiespill i en større spørsmålsrunde på Twitch mandag.

– «Independent» kan bety forskjellige ting for forskjellige folk, og det er en bred term. Det er mulig å argumentere for flere ting: handler det om budsjettet til spillet, handler det om hvor finansieringsmidlene kommer fra, handler det om størrelsen på utviklerteamet? Er det på grunn av den mer uavhengige ånden til spillet, altså et mindre spill som skiller seg ut?

– Jeg tror at alle har ulike meninger om dette, og vi lener oss på ekspertisen til vår jury, bestående av 120 globale medier som stemmer på prisutdelingen, for å la dem vurdere om noe er «independent» eller ikke, sier Keighley.

The Game Awards-skaperen peker videre på hvordan enkelte også trekker frem Baldur's Gate 3 som et indie-spill, og hvordan Kojima Productions – selv med midler fra PlayStation – også kan regnes som uavhengig.

Baldur's Gate 3 er i praksis et indie-spill.
Larian

For Dave the Diver spesifikt peker Keighley mer på hvordan spillet lener seg på det man ofte typisk kjenner igjen som et indie-uttrykk i spill.

– Er spillet uavhengig eller ikke? Du kan argumentere både for og imot. Det er uavhengig i «ånden», og et lite spill. Jeg vet ikke hva budsjettet er, men det er antageligvis et spill med et relativt lavt budsjett, men fra et større selskap, mens det er andre spill på listen som er fra betydelig mindre studio. Men selv noe som Dredge er gitt ut av Team17, så er det uavhengig eller ikke?

Sjarmerende sommerhit

Uansett om det kan regnes som «indie» eller ikke: Dave the Diver traff mange med sitt sjarmerende dykkereventyr i sommer. Vår anmelder var en av dem som hadde mye pent å si om Mintrockets sjarmperle.

– Det har engasjerende mekanikker som virkelig gir deg lyst til å spille, det har en visuell stil som virkelig framhever alt spillet prøver å gjøre, og det har noe av den beste og mest varierte musikken jeg har jørt på en stund, skrev Øystein Furevik i sin anmeldelse for Gamer.no.

LES OGSÅ: GTA 6-trailer kommer i desember »

Siste fra forsiden