Er Wiis pengeboble i ferd med å sprekke?

Tall viser en kraftig nedgang i salg av Nintendo-yndlingen.

Det har blitt sagt uttalige ganger før, men Nintendos Wii-konsoll har vært en eneste stor suksess. En god underdog-historie er alltid herlig – det var nok ingen som ventet at konsollen skulle gjøre det så godt som den har gjort. Ikke engang Nintendo selv.

Tok store sjanser

Nintendo, som tidligere har blitt forbundet med tradisjonsrike spill med ganske få overraskelser forandret seg brått, selskapet tok store sjanser med både den håndholdte DS-konsollen og Wii.

Og du verden så lurt det var. Wii har for lengst inntatt stuene til folk og oversteget 50 millioner konsoller solgt, noe som er svært imponerende med tanke på dens relativt korte levetid.

Når konsollen i tillegg hele tiden har blitt solgt med overskudd, i motsetning til de to andre konsollene av denne generasjonen, så er det klart at sjefene i den japanske giganten nærmest har ledd seg i hel på veien til banken.

Siden lansering har etterspørselen til nesten alle tider vært enorm. Interessen har til tider vært så stor at konsollen nærmest var umulig å finne i butikkene.

Dette er ikke lenger tilfellet, ifølge ferske tall fra Nintendo selv. Selskapet skilter med en profitt på 69,49 milliarder yen, som tilsvarer 772 millioner amerikanske dollar, eller cirka 4,4 milliarder kroner til nå i dette finansåret, som slutter i mars.

Kraftig nedgang

Kan Mario Galaxy 2 være konsollselgeren Nintendo trenger?

Dette er selvsagt gode tall, men når man sammenligner med tallene fra samme periode i fjor er det ikke like stas for Nintendo. I fjor hadde spillselskapet nemlig nesten 1,6 milliarder dollar i overskudd. Det er en nedgang på 52 prosent.

I tillegg har salget av konsollen sunket med omtrent 40 prosent i denne perioden, med 5,75 millioner konsoller solgt i stedet for fjorårets 10 millioner.

I et intervju med Gamesindustry erkjenner presidenten i Nintendo, Satoru Iwata, at konsollsalget har stoppet litt opp. Dette til tross for at konsollen for første gang fikk et offisielt priskutt i september.

Iwata uttaler:
– Wii har stagnert. Vi har ikke vært i stand til å kontinuerlig gi ut gode spill, derfor har etterspørselen kjølnet. Vi har ikke klart å komme opp med et nytt spill som virkelige vil være det neste store. I spillmarkedet er det sånn at når man først mister høyde kan det være vanskelig å ta seg opp igjen.

– Med priskuttet steg konsollsalget til en viss grad, men vi nådde aldri opp til samme nivå som vi hadde i fjor, sier presidenten.

Les også
Blackjack med spøkelsene

Den forfriskende ærlige Iwata er likevel positiv til at de skal nå det prosjekterte salget på 20 millioner konsoller innen finansåret er omme.

Hva med det neste Zelda?

Alt håp er langt i fra ute

Uansett må det sies at selv om det er snakk om en betraktelig nedgang så har det alltid vært klart at Wii-boblen måtte sprekke før eller siden. At konsollen ikke lenger selger som varmt hvetebrød etter nesten tre år på verdensmarkedet er ingen overraskelse, tvert imot er det sjokkerende for mange at hysteriet har vart såpass lenge som det har.

Så da blir spørsmålet, vil Nintendo sette sin lit til utviklerteamene og stole på at en ”må ha”-tittel snart vil være klar, eller vil selskapet se seg nødt til å få ut en ny og forbedret Wii på markedet før salget saktner ytterligere? En god gjetning vil nok være begge deler.

Det har jo blitt spådd blant annet av den berømte spillspekulanten Michael Pachter at en Wii HD vil slippes før utgangen av året. Rykter om en mer teknisk kapabel Wii-versjon med innebygd teknologi tilsvarende Wii Motion Plus, harddisk og HD-grafikk hadde så absolutt ikke vært å forakte.

På den annen side er det kanskje lurere for Nintendo å sørge for at Wiis spillutvalg blir bedre i fremtiden. Det er jo tross alt spillene vi alle er mest interessert i. Eller …?

(Kilde: 1up, Gamesindustry)

Siste fra forsiden