Electronic Sports League

ESL innfører dopingtest på alle turneringene sine

Preventive metoder skal gjøre at det populære «adderal»-dopet forsvinner fra profesjonelle sammenkomster.

Adela Sznajder / ESL

I et nylig intervju på Youtube innrømte den tidligere profesjonelle Counter-Strike-spilleren Kory «semphis» Friesen at han og laget sitt, Cloud9, under ESL One Katowice 2015 brukte «adderal», et psykostimulerende legemiddel som brukes til å behandle ADHD, for å skaffe seg en fordel.

I intervjuet påstår også Friesen at «alle» som var med brukte dette legemiddelet.

– Vi var alle på Adderal. Jeg bryr meg ikke. Det var ganske tydelig når du hører på kommunikasjonen.

I følge regelverket til ESL så er all dop, alkohol og prestasjonsfremmende midler forbudt som deltaker. Til Eurogamer tidligere i år uttalte sjefen for ESL, Michal Blicharz, at dette ikke var noe stort problem.

– Jeg vet om noen spillere som tar valium for å roe nervene, men det er alt. Generelt sett tror jeg ikke spillere ser på dop som noe som kan være prestasjonsfremmende.

Innfører doptesting på alle ESL-arrangement

Som respons til Friesens innrømmelse, skal ESL innføre doptester på alle sine turneringer. Dette medfører at alle spillerne kommer til å må gjennomføre en doptest i løpet av turneringen. I samarbeid med NADA (Nationale Anti Doping Agentur) og WADA (World Anti-Doping Agency) skal de kjempe mot doping, som har vært en dårlig gjemt hemmelighet i mange år.

I en uttalelse på ESL sine hjemmesider står det følgende:

– Ekspertisen NADA og WADA bringer vil hjelpe ESL til å produsere et godt anti-dopingprogram som skal omfatte alle spillere som deltar i konkurranser organisert eller produsert av ESL.

ESL innfører sine første doptester allerede på ESL One Cologne som starter i slutten av August.

Anna Rozwandowicz, kommunikasjonssjef hos ESL, uttalte til Motherboard at de har tatt steg mot å innføre strengere krav med tanke på doping under deres arrangement. Friesen og resten av Cloud9, som påsto å ha vært dopet under ESL One Katowice vil ikke bli straffet.

– Vi har ingen bevis på at hverken Friesen eller lagkameratene har brukt Adderal eller ikke, på tross av hva han har sagt selv. Vi kan ikke straffe noen hvis vi ikke er hundre prosent sikre på at han er skyldig, og vi har ingen måte å teste dette på nå. Derfor vil vi ikke gjøre noe med denne innrømmelsen.

Les også
Anmeldelse: Heroes of the Storm

Selv om ESL er en stor e-sportorganisasjon, betyr ikke dette at det vil bli utført doptester på alle e-sportarrangement i fremtiden. Andre organisasjoner har ikke uttalt noe enda, noe som betyr at The International i DotA 2 og Championship Series i League of Legends fort kan startes uten noen som helst kontroll.

Videoen hvor Kory «SEMPHIS» Friesen innrømmer doping.

Siste fra forsiden