Anmeldelse

Sherlock Holmes versus Jack the Ripper

Etterforsk og løs mysteriet i London

En til tider briljant historie om bestialske mord, en genial detektiv og en gal morder.

Sjelden har så grufulle mord fått så mye oppmerksomhet og mediedekning som de som ble begått av den såkalte Jack the Ripper i London i 1888. Fem hjelpeløse prostituerte fikk halsen skåret over og noen av dem ble til og med sløyet og indre organer ble tatt ut.

Mordene skjedde på nattestid, men på åpen gate, i en fattig del av London kalt White Chapel. Forbryteren ble aldri tatt og mange spekulasjoner, myter og konspirasjonsteorier har senere utspilt seg rundt drapene. Flere av kvinnene ble lemlestet på en så nådeløs måte at skrekk og mistro spredde seg blant en befolkning allerede hardt plaget av fattigdom, sykdom og etniske konflikter.

Eventyrspillet Sherlock Holmes versus Jack the Ripper stikker hånda dypt inn i dette vepsebolet og forsøker å gi oss skrekkblandet underholdning basert på svært nøye studier av talløse fakta, bygget opp av en dyp historie og drevet frem av kompliserte gåter.

Virkelighet og fantasi blandes sømløst

Sherlock Holmes er selvfølgelig kun den oppfunnede mesterdetektiven til den engelske forfatteren Arthur Conan Doyle, men i dette spillet veves han og hans «sidekick» Dr. Watson på en utsøkt måte inn i en allerede veldokumentert seriemorder-sak fra virkeligheten.

Spillet bruker så mange fakta fra de opprinnelige drapene som mulig og gjengir dem svært detaljert og nøyaktig. Dette er fakta som navnene på de drepte, tid og sted for drapene, hvordan mordene og lemlestelsene ble begått, hvilke nyhetsbyråer som dekket saken og hvilke politikonstabler som var med i etterforskningen.

Så mange slike detaljer er korrekt gjengitt at det er umulig å ikke bli imponert over det store arbeidet som har blitt lagt ned av spillets utvikler. Denne grundige jobben gir spilleren et svært realistisk eventyrspill, og en stor følelse av innlevelse i etterforskningen.

Holmes og Watson blander seg inn i saken, men kun på uoffisielt og til tider hemmelig vis. Slik påvirker ikke spillet det virkelige hendelsesforløpet, og spillets handlinger, konklusjoner og avslutning passer alle inn med realiteten.

I virkeligheten fant ikke politiet ut hvem morderen var, men i et eventyrspill lar selvfølgelig selveste Sherlock Holmes seg ikke stoppe av myndighetenes inkompetanse. Hvis du spiller gjennom hele historien får du til slutt se hvordan Holmes løser mordgåten, og på en så troverdig og smart måte at muligheten for at det skjedde slik i virkeligheten absolutt ikke er umulig.

Du sitter nemlig igjen med en underlig følelse av at kanskje det var nettopp slik det skjedde. Det er forøvrig ikke bare avslutningen som gir denne følelsen, men også mange av spillets personer, steder og gåter gjør det hele til en svært fengslende historie som suger deg inn fra begynnelse til slutt.

Underholdende gåter, varierende kvalitet

De to andre spillene i samme serie jeg har prøvd fra utvikler Frogwares, Sherlock Holmes: The Awakened og Sherlock Holmes versus Arsene Lupin, hadde en distinkt oppskrift. Her måtte du som Holmes gå rundt og lete etter godt gjemte spor med forstørrelsesglass, og håpe at du var årvåken nok til å finne dem alle. Dette har endret seg helt i Sherlock Holmes versus Jack the Ripper, og det er en endring jeg synes er meget positiv.

I dette eventyrspillet er du nemlig utstyrt med en tast for å finne alle stedene som er av interesse, et trekk som virker å bli mer og mer vanlig i sjangeren, og slipper derfor å lete i det nær uendelige etter bittesmå spor som er lette å overse.

I tillegg har spillets gåter også i høy grad endret karakter. Nå er det de klassiske gåtene som står i fokus. Gåter som fungerer som små IQ-tester, hvor du enten forsøker å åpne en safe, koble sammen ledninger eller oversette kodede beskjeder.

Spillet har også en helt ny type gåte jeg aldri har sett før i noe spill. De forskjellige åstedene kryr av spor, og det blir din oppgave å samle dem alle. Etter at informasjonen er funnet skrives alt opp på en deduksjonstavle og du må nå trekke de riktige konklusjonene fra gruppen beviser. Disse gåtene er ikke spesielt vanskelige, men de er svært underholdende da de gir masse innsikt inn i mordene, hvordan de ble begått og hvorfor. De logiske slutningene disse gåtene gir er også med på å skape en følelse av å være med på en ekte etterforskning.

Denne følelsen blir igjen forsterket av en rekke andre gåter. Disse går ut på å gjenskape de korrekte tidslinjene for drapene, samle inn vitneinformasjon om morderen og bruke deduksjon for å finne ut hvordan morderen ser ut og hva slags person han må være. Alle disse gåtene er gode og de gjør spillet til en interessant utøvelse av logikk.

Sherlock Holmes versus Jack the Ripper inneholder uheldigvis også flere av eventyrsjangerens konvensjonelle og relativt banale gåter. Noen av disse er helt ordinære, mens andre til tider kan både være ulogiske og svake. Denne typen gåter er med i spillet for å gi det enda mer dybde og lengde, men de er likevel kjedelige avbrekk fra den ellers så spennende handlingen.

Noen av spillets gåter er enkle, mens andre er svært vanskelige. Gåtenes vanskelighet er som oftest et resultat av at det ikke alltid er lett å vite hva en faktisk skal gjøre i dem. Spillet gir deg mange hint om hvor du bør reise eller hva neste skritt i historien skal være, men mange ganger blir du presentert gåter som ikke gjør det klart hvordan de skal løses. Når du først finner ut hva som er målet i gåten er løsningen ofte mye enklere enn først antatt.

Detaljert verden

Noe av det første som slo meg i spillet var hvor mye rikere dets byliv var fra seriens forgjengere. Nå yrer Londons gater av liv og leven og du møter massevis av troverdige innbyggere i din historie. Fra tidligere Sherlock Holmes-spill har jeg vært vant med tomme gater og få personer, men det er absolutt ikke tilfellet denne gangen.

I tillegg gjør spillet en veldig god jobb med å by på innhold som ved første øyekast virker å være tilknyttet mordene, men som etter hvert kun viser seg å være tilfeldige blindveier. Ved å la oss etterforske disse sporene i samme detalj som resten av historien gir spillet oss en enda sterkere følelse av å være en ekte detektiv og gjør samtidig helheten større og rikere.

Spillets grafikk er jevnt over god, og noen av miljøene og personene er spesielt detaljerte og realistiske. Dette bidrar i høy grad til å skape en atmosfære som passer med 1800-tallets London og skape en uhyggelig stemning som nesten er drapenes bestialske karakter verdig.

Det er likevel lett å legge merke til at noen hjørner har blitt kuttet når det gjelder grafikken, for den er ikke like god over alt og personenes animasjoner er ofte langt fra realistiske. En annen svakhet er at det må være utrolige antall tvillinger eller trillinger i White Chapel i London. For flere av de møysommelig skapte ansiktene går igjen fra person til person. Dette kan være forvirrende til tider, men spillets mest sentrale personer ser i hvert fall forskjellige nok ut.

Sherlock Holmes versus Jack the Rippers skuespillerstemmer er enda et element av svært varierende karakter. Noen ganger er skuespillerstemmene ypperlige og troverdige, mens de andre ganger er falske og upassende. Dette er til og med tilfellet for stemmen til Sherlock Holmes, da den noen ganger vitner om slett skuespillerarbeid.

Konklusjon

Hvis du ikke vet mye om Jack the Ripper fra før er dette eventyrspillet en ypperlig innføring i hans grusomme mord. Hvis du allerede er en Ripperofil tror jeg Sherlock Holmes versus Jack the Ripper vil glede deg stort med sin enorme mengde detaljer, grad av nøyaktighet og gode historie.

Sherlock Holmes versus Jack the Ripper kan gi de fleste av sjangerens tilhengere mange timer med underholdning, med sine til tider intelligente gåter og nyskapende fremstilling av å være detektiv. Selv om spillet til tider er av varierende kvalitet har det flere geniale egenskaper som i stor grad dekker over dets mindre svakheter. Sherlock Holmes versus Jack the Ripper er rett og slett et av de aller beste eventyrspillene jeg har prøvd på lenge og jeg er svært imponert over dets ambisiøsitet.

Diskuter artikkelen i forumet

Siste fra forsiden