Får utløp for aggressivitet

Trinley Dorje, en av buddhismens fremste og yngste ledere spiller voldsspill for å få ut aggresjon.

Vold i spill har vært gjenstand for uhorvelige mengder debatt. Men uansett hvordan man vrir og vender på det, vold selger og vil nok alltid gjøre det. Det overrasker ingen, og til tross for visse regjeringers forsøk på å kvele sjangeren vil det alltid eksistere et marked for spill med blod og gørr.

Kan Left 4 Dead være et av favorittspillene til Karmapa-en?

Det som imidlertid kanskje kommer som en større overraskelse er at også buddhistmunker liker å skyte hodet av en zombie i ny og ne. Dette gjelder i alle fall for Trinley Dorje, som er Karmapa Lama og leder for en av de største gruppene innenfor den tibetanske buddhismen. Med sine 24 år er han den eneste buddhistlederen som blir anerkjent både av den tibetanske, kinesiske og indiske stat; spill har med andre ord aldri hatt en mer innflytelsesrik talsperson. Han er likevel på mange måter som 24 åringer flest, i det at han liker både popmusikk og dataspill.

– Jeg ser på dataspill som en slags terapi for følelsene mine, uttaler Dorje i et intervju til Kotaku.
– Vi har alle følelser, uansett om vi er utøvende buddhister eller ikke: Alle har glade følelser, triste følelser og følelser av utilfredshet og vi er nødt til å finne en måte å takle disse følelsene på.

God of War har jo en del religiøse referanser ...?

Buddhistlederen fortsetter:
– Derfor kan det for meg gi en følelse av lettelse å spille spill. Hvis jeg opplever noen litt negative følelser er spill en svært god måte for meg å få luftet følelsene og få de ut. Jeg føler meg bedre etterpå.

Om det skulle være uklart nøyaktig hva slags spill Dorje snakker om avslutter han slik :
– Aggresjonen som får utspill i spillet metter behovet jeg måtte ha for å uttrykke den følelsen. Dette er veldig nyttig for meg; på denne måten slipper jeg å gå og slå noen i hodet i den virkelige verden.

Som en fremtredende figur i en fredsfremmende religion er det forfriskende synspunkter Karmapa Lama-en kommer med. Vi får bare håpe at denne unge og hippe religiøse lederen får fortsette i sitt embete, og ikke blir avsatt av mer konservative og antakelig eldre buddhistledere. Sannsynligvis bør vi kunne stole på at en av de øverste lederne i en av verdens største religioner selv vet hva som ville stride med religionens retningslinjer og normer. Til tross for at han er 24 år gammel og liker spill og popmusikk.

(Kilde: Kotaku)

Siste fra forsiden