FEATURE: De ti beste indiespillene akkurat nå

Feature Anbefalte indiespill

De ti beste indiespillene akkurat nå

Færre nye storspill åpner dører for de små og kreative.

Det har vært langt mellom de virkelig gode storspillene så langt i år. På meg virker det som om mange utviklere fortsatt holder på å venne seg til den nyeste konsollgenerasjonen. Alternativt har AAA-sektoren blitt utsatt for kraftig idétørke. Mellom fantastiske spill som Bloodborne, Pillars of Eternity og Mortal Kombat X har ting liksom ligget litt dødt. Heldigvis finnes det råd. I løpet av det siste året har det kommet ut en rekke knallgode indiespill som byr på noe for de aller fleste.

Hva mener vi med indiespill? I likhet med indierock har indiespill gått fra å være en økonomisk merkelapp til en slags sjangermarkør. Mange uavhengige dataspill har bestemte fellestrekk det er vanskelig å komme seg unna. De er ofte utviklet av få mennesker, med en enkel, retroinspirert estetikk og tar ofte utgangspunkt i enkle mekanikker. Noen ganger forsøker de å gjenskape spesifikke minner og følelser fra utviklerens barndom, andre ganger setter de deg i livssituasjonen til et annet menneske. Det er et bredt, omfattende begrep som kan inneholde de fleste spill.

Denne listen forsøker å anbefale et bredt utvalg av indiespill som har blitt lansert det siste året, og forhåpentligvis blir dette en liste du kan ta utgangspunkt i hvis du ser etter noe nytt. Vi har nok utelatt spill som sikkert burde vært på lista, men det er sånn som skjer når man bare har ti plasser. Har du forslag til andre gode indiespill oppfordrer vi til å nevne dem i kommentarfeltet.

The Binding of Isaac: Rebirth

Sjanger: Roguelite, action-eventyr
System: Windows, OSX, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U (kommer), 3DS (kommer), Xbox One (Kommer)
Utvikler: Nicalis

Har du noen gang måttet nedkjempe sammenvokste tvillinger med kun dine egne tårer som våpen?
Har du noen gang måttet nedkjempe sammenvokste tvillinger med kun dine egne tårer som våpen?

Ifølge Steam er The Binding of Isaac: Rebirth det spillet jeg har brukt flest timer på. Jeg er nå opp i 67 timer, og noe sier meg at det tallet vil bikke 100 i løpet av året. Det er et vanedannende og fascinerende spill som krever gode reflekser, enda bedre hukommelse, og en solid dose flaks om du skal overleve lenge nok til å vinne.

Som den lille gutten Isaac må du flykte gjennom kjelleretasjene under huset hans  fra den religiøst fanatiske moren og nedkjempe monstre i ulike former og fasonger. Dette er et typisk «roguelite»-eventyr der nivåer, verktøy, våpen og fiender blir tilfeldig generert hver gang du starter et nytt spill. Det eneste som er konstant er hvordan det du plukker opp påvirker spillfiguren din og hvordan de kan kombineres med hverandre. Er du heldig kan du skape en våpenkombinasjon som utsletter alt på skjermen i løpet av få sekunder. Om flaksen ikke strekker til blir spillet et slit å komme gjennom.

Likevel er det verdt det. Etter hvert som spillereglene åpenbarer seg skjønner man hvordan de både kan tøyes og brytes til din fordel. Den noe høye vanskelighetsgraden skaper en genuin mestringsfølelse hver gang du nedkjemper et enormt monster, og det finnes knapt noe bedre enn å sette sammen en våpenkombinasjon som lar deg gjøre noe helt nytt og uventet.

Crypt of the NecroDancer

Sjanger: Rytmespill, roguelite, grotteutforskning
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Brace Yourself Games

Jo lenger ned du kommer jo vanskeligere blir det.
Jo lenger ned du kommer jo vanskeligere blir det.

Crypt of the NecroDancer kom nylig ut av Early Access på Steam og spillfans frydet seg over hva Brace Yourself Games hadde klart å snekre sammen. Det er et unikt og spennende spill som kombinerer elementer fra rytmebaserte musikkspill, roguelite-sjangeren, og grotteutforskning til å bli noe helt nytt. Mye ligner, men ingenting kommer i nærheten av å føles så originalt.

Som en tapper utforsker skal du danse deg gjennom fire soner for å nå fram til den fryktede «NecroDancer», en åndemaner som har stjålet hjertet ditt og fanget deg i krypten sin. Alt i spillet beveger seg til musikkens rytme, som til å begynne med gjør alt veldig stressende. Heldigvis tar det ikke lang tid før alt «sitter», og du hopper deg gjennom spillets utfordring som en dødelig dansemester.

Det aller beste i Crypt of the NecroDancer er likevel musikken. Komponist Danny Baranowsky har snekret sammen et herlig lydspor som setter stemning og får blodet til å flyte. Sammen med den retro-inspirerte grafikken blir dette en herlig audiovisuell pakke som burde oppleves av de som liker god musikk og gode spill.

Kerbal Space Program

Sjanger: Simulator
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Squad

«Se, mamma, jeg er på månen!».
«Se, mamma, jeg er på månen!».

Kerbal Space Program er definitivt ikke det spillet jeg tenker på når jeg tenker på et typisk indiespill. I stedet for å basere seg på gammeldags pikselgrafikk og bortgjemte barndomsminner velger heller utvikleren Squad å se mot stjernene og snekre sammen den kuleste romfartssimulatoren som finnes.

Som lederen for romfartsprogrammet på planeten «Kerbin» skal du bistå små grønne menn i deres drøm om å komme seg til verdensrommet og forbi. Du må bygge romskip, sende dem ut i rommet og utføre forskjellige vitenskapelige eksperimenter. Slik kan du låse opp nye byggematerialer, motorer og drivstofftanker. Det høres kanskje lett ut, men Kerbal Space Program er et overraskende komplisert spill med mye å lære seg.

Du må regne med at romskipene dine eksploderer, styrter, blir hengende igjen i bane rundt planeten, eller bare ikke fungerer. Det er en naturlig del av spillet. Men for hver eksplosjon og ukontrollerte flyvning lærer man noe som gjør den neste oppskytingen litt bedre. Og så, når du endelig har plantet et flagg på månen, innser du at du knapt har opplevd en tiendedel av hva Kerbal Space Program har å by på. Anbefales for deg med en ingeniør i magen.

Westerado: Double Barreled

Sjanger: Western-inspirert action-eventyr
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Ostrich Banditos

I den ville vesten kan alt skje.
I den ville vesten kan alt skje.

Vi trenger flere dataspill inspirert av western-sjangeren, og Westerado: Double Barreled er et kjempegodt skritt i riktig retning. Det er også et veldig typisk indiespill rent estetisk sett. Alt du ser er bygget opp av tettpakkede piksler som skaper et stilisert og høyoppløselig, retroinspirert bilde av den gamle vesten. Spillet er proppfull av sjarm, humor, og flere uventede popkulturelle referanser.

Historien er også som snytt ut av nesa på en spaghetti western. Noen har drept familien din og du er selvsagt ute etter hevn. Du vet ikke hvem som drepte dem, men i løpet av spillet finner du ledetråder som peker deg i riktig retning. Alternativt kan du bare trekke pistolen og skyte absolutt alle du kommer over. Bare vær obs på at folk vil kjempe tilbake.

I Westerado kan du til enhver tid dra frem revolveren din og se omverdenen reagere på hva du gjør. Dette kan være en god skremselstaktikk, men det kan også føre til at du får ei kule i panna.

Chroma Squad

Sjanger: Taktisk strategispill
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Behold Studios

«Go, go, Power, nei vent...».
«Go, go, Power, nei vent...».

Hvis du, som meg, vokste opp på 1990-tallet og hadde tilgang til TV3 så du kanskje på Mighty Morphin' Power Rangers etter skoletid. Det var en superheltserie basert på en japansk «super sentai»-serie der filmopptak fra Japan ble spaltet sammen med amerikanske skuespillere for å skape en TV-serie om tenåringer i farget spandex som reddet verden fra onde monstre. Det var skikkelig teit, men også ganske moro for en seks år gammel gutt.

Power Rangers har levd videre, og eksisterer fortsatt, men det var først i 2015 vi fikk et spill som forsøkte å hylle Sabans superheltserie. Chroma Squad er et turbasert, XCOM-aktig spill der du sjefer over ditt eget TV-studio og skal lage episoder av en Power Rangers-inspirert serie. Ting tilspisser seg derimot når ekte romvesner angriper jorda, og dine skuespillere må redde dagen.

Litt teit er det absolutt, men det er tydelig at utviklerne av Chroma Squad er enormt glad i mediegiganten de har hentet inspirasjon fra. Det er også et overraskende godt strategispill, og et av de beste Power Rangers-baserte spillene som har kommet ut på lenge.

På neste side fortsetter anbefalingene av gode indiespill. Vi har blant annet plukket frem et par bunnsolide plattformspill, en skrekkfilmsimulator, og et annerledes krigsspill »

Likte du artikkelen? Vil du ha mer norsk spilljournalistikk?
Støtt Gamer.no med 39 kroner i måneden slik at vi kan fortsette å lage mer unikt gratisinnhold

Shovel Knight 3DS

Shovel Knight XOne

Shovel Knight PS4

Titan Souls Linux

Titan Souls Vita

This War Of Mine Mac

Titan Souls Windows

Crypt of the NecroDancer Mac

Crypt of the NecroDancer Windows

Axiom Verge Windows

Crypt of the NecroDancer Linux

Axiom Verge Vita

Axiom Verge PS4

The Binding of Isaac: Rebirth Vita

Shovel Knight Mac

Kerbal Space Program Windows

The Binding of Isaac: Rebirth PS4

Kerbal Space Program Mac

This War Of Mine Windows

Kerbal Space Program Linux

Titan Souls Mac

Westerado: Double Barreled Windows

Titan Souls PS4

Chroma Squad Linux

Shovel Knight Windows

Chroma Squad Mac

Shovel Knight PS3

Chroma Squad Windows

Shovel Knight Vita

Lakeview Cabin Collection Windows

Shovel Knight Wii U

This War Of Mine Linux

Shovel Knight Linux

The Binding of Isaac: Rebirth Windows

Shovel Knight 3DS 3DS Windows Mac Linux Wii U PS3 PS4 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 5. november 2014
 • Plattform: Nintendo 3DS
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Shovel Knight XOne XOne Windows Mac Linux 3DS Wii U PS3 PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2015
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Shovel Knight PS4 PS4 Windows Mac Linux 3DS Wii U PS3 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 21. april 2015
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Titan Souls Linux Linux Windows Mac PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. april 2015
 • Plattform: Linux
 • Utgiver: Devolver Digital
 • Utvikler: Acid Nerve

Titan Souls Vita Vita Windows Mac Linux PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. april 2015
 • Plattform: PlayStation Vita
 • Utgiver: Devolver Digital
 • Utvikler: Acid Nerve

This War Of Mine Mac Mac Windows Linux iPad Android XOne PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. november 2014
 • Plattform: Mac
 • Utgiver: 11 bit studios
 • Utvikler: 11 bit studios

Titan Souls Windows Windows Mac Linux PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. april 2015
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Devolver Digital
 • Utvikler: Acid Nerve

Beste priser

Nedlasting 100,-

Crypt of the NecroDancer Mac Mac Windows Linux

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 23. april 2015
 • Plattform: Mac
 • Utgiver: Brace Yourself Games
 • Utvikler: Brace Yourself Games

Crypt of the NecroDancer Windows Windows Linux Mac

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 23. april 2015
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Brace Yourself Games
 • Utvikler: Brace Yourself Games

Beste priser

Nedlasting 100,-

Axiom Verge Windows Windows PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. mai 2015
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Tom Happ
 • Utvikler: Tom Happ

Beste priser

Nedlasting 140,-

Crypt of the NecroDancer Linux Linux Windows Mac

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 23. april 2015
 • Plattform: Linux
 • Utgiver: Brace Yourself Games
 • Utvikler: Brace Yourself Games

Axiom Verge Vita Vita PS4 Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 31. mars 2015
 • Plattform: PlayStation Vita
 • Utgiver: Tom Happ
 • Utvikler: Tom Happ

Axiom Verge PS4 PS4 Vita Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 31. mars 2015
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Tom Happ
 • Utvikler: Tom Happ

Beste priser

På lager 168,-
Ikke på lager 199,-
På lager 249,-

The Binding of Isaac: Rebirth Vita Vita Windows PS4 3DS Wii U XOne iPad iPhone

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 4. november 2014
 • Plattform: PlayStation Vita
 • Utvikler: Nicalis

Shovel Knight Mac Mac Windows Linux 3DS Wii U PS3 PS4 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 13. september 2014
 • Plattform: Mac
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Kerbal Space Program Windows Windows Linux Mac PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 27. april 2015
 • Plattform: Windows
 • Utvikler: Squad

Beste priser

Ikke på lager 329,-
Nedlasting 330,-
Nedlasting 330,-

The Binding of Isaac: Rebirth PS4 PS4 Windows Vita 3DS Wii U XOne iPad iPhone

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 4. november 2014
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utvikler: Nicalis

Kerbal Space Program Mac Mac Windows Linux PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 27. april 2015
 • Plattform: Mac

This War Of Mine Windows Windows Linux Mac iPad Android XOne PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. november 2014
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: 11 bit studios
 • Utvikler: 11 bit studios

Beste priser

Nedlasting 140,-
Nedlasting 183,-

Kerbal Space Program Linux Linux Windows Mac PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 27. april 2015
 • Plattform: Linux
 • Utvikler: Squad

Titan Souls Mac Mac Windows Linux PS4 Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. april 2015
 • Plattform: Mac
 • Utgiver: Devolver Digital
 • Utvikler: Acid Nerve

Westerado: Double Barreled Windows Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 16. april 2015
 • Plattform: Windows

Beste priser

Nedlasting 100,-

Titan Souls PS4 PS4 Windows Mac Linux Vita

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. april 2015
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Devolver Digital
 • Utvikler: Acid Nerve

Chroma Squad Linux Linux Mac Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2014
 • Plattform: Linux
 • Utgiver: Behold Studios Jogos Eletronicos
 • Utvikler: Behold Studios Jogos Eletronicos

Shovel Knight Windows Windows Mac Linux 3DS Wii U PS3 PS4 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 26. juni 2014
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Beste priser

Nedlasting 170,-

Chroma Squad Mac Mac Linux Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2014
 • Plattform: Mac
 • Utgiver: Behold Studios Jogos Eletronicos
 • Utvikler: Behold Studios Jogos Eletronicos

Shovel Knight PS3 PS3 Windows Mac Linux 3DS Wii U PS4 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 21. april 2015
 • Plattform: PlayStation 3
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Chroma Squad Windows Windows Linux Mac

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2014
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Behold Studios Jogos Eletronicos
 • Utvikler: Behold Studios Jogos Eletronicos

Beste priser

Nedlasting 60,-

Shovel Knight Vita Vita Windows Mac Linux 3DS Wii U PS3 PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 21. april 2015
 • Plattform: PlayStation Vita
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

Lakeview Cabin Collection Windows Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 9. april 2015
 • Plattform: Windows

Beste priser

Nedlasting 4,-
Nedlasting 70,-

Shovel Knight Wii U Wii U Windows Mac Linux 3DS PS3 PS4 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 5. november 2014
 • Plattform: Nintendo Wii U
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

This War Of Mine Linux Linux Windows Mac iPad Android XOne PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 14. november 2014
 • Plattform: Linux
 • Utgiver: 11 bit studios
 • Utvikler: 11 bit studios

Shovel Knight Linux Linux Windows Mac 3DS Wii U PS3 PS4 Vita XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 8. oktober 2014
 • Plattform: Linux
 • Utgiver: Yacht Club Games
 • Utvikler: Yacht Club Games

The Binding of Isaac: Rebirth Windows Windows PS4 Vita 3DS Wii U XOne iPad iPhone

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 4. november 2014
 • Plattform: Windows
 • Utvikler: Nicalis

Kommentarer (10)

Forsiden akkurat nå

Til toppen