Feature Den maskuline barndomsdrømmen

Når voksne blir barn igjen

Vi besøkte Oslo flysimklubb for å finne ut hva som er så fascinerende med simulatorspill.

Min første datamaskin så jeg hos min onkel i Harstad. I hjørnet av kjellerstua stod en Texas Instruments-maskin med en håndfull enkle spill. Min onkel var ikke spesielt spillinteressert og jeg aner ikke hva han brukte maskinen til.

For meg som barn var maskinen et vindu inn til fantastiske verdener. For min onkel var den en måte å leve ut en drøm på. Han drømte nemlig om å bli flyver. I dag er han pensjonist, men flyr ennå på datamaskinen sin. Han har flydd i over 30 år, fulgt Flight Simulator-serien fra starten på 80-tallet, og mestrer de fleste flytyper. Barndomsdrømmen om å bli pilot ble knust da han fikk påvist feil i fargesynet på flyskolen for femti år siden. Via datamaskinen har han kunnet leve ut drømmen sin i voksen alder.

Det aller første Flight Simulator-spillet fra Microsoft kom i 1982. Her måtte spilleren velge hva slags skjerm han brukte.
Det aller første Flight Simulator-spillet fra Microsoft kom i 1982. Her måtte spilleren velge hva slags skjerm han brukte. (Bilde: Microsoft)

Onkelen min er bare en av mange menn i godt voksen alder som liker å fly virtuelle fly. I Oslo sentrum en solfylt søndag formiddag møter jeg en gjeng middelaldrende menn i nærheten av Børsen. De er medlemmer av Oslo Flysimklubb, en klubb som har møttes månedlig de siste ti årene for å fly virtuelle fly sammen, dele flyopplevelser og diskutere fly. De er alle godt voksne menn med en over gjennomsnittlig interesse for fly og simulatorer.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Allerede medlem?

Les kommentarene (4)

Forsiden akkurat nå

Til toppen