Feature Japanske rollespill vi aldri fikk

(Bilde: Sega)

Flotte rollespillperler som aldri fant veien til Europa

Se hvilke som er våre favoritter, og hvorfor mange JRPG-spill aldri ble gitt ut i vesten.

Hver gang noen sier at «alt var bedre før» om spillutvalg, fnyser jeg. For en som tidligere ikke kunne få nok av japanske rollespill er det sært å høre påstanden, særlig om man husker hvordan situasjonen var for sjangeren på nittitallet og begynnelsen av 2000-tallet.

Europa-regionen var nesten helt blank. Før Final Fantasy VII plutselig ble en gigantsuksess i 1997, var det mangelvare på japanske rollespill i regionen. Final Fantasy Adventure-serien streifet innom Game Boy, og Secret of Mana, sammen med Secret of Evermore, Breath of Fire II og Terranigma med noen flere endte, opp på europeiske Super Nintendoer, men sammenlignet med situasjonen i både øst og i vest var det forferdelig skralt.

Nå om dagen vasser vi derimot i Persona-utgivelser fra Atlus og Ghostlight, og nisjespill som Disgaea fra NIS America, mens Square-Enix gir ut det meste av det de pøser ut – uansett kvalitet. Tiden med JRPG-tørke i Europa er for lengst over.

Ikke minst har spillutgiverne dratt frem mange spill som sto over Europa i første omgang, pusset de opp, og gjort de tilgjengelige for oss som er overbeviste om at vi har gått glipp av noe stort. Chrono Trigger – et spill som ofte nevnes som sjangerens ypperste – fikk vi for eksempel ikke før Nintendo DS-utgaven i 2009, hele 14 år etter at spillet først kom på Super Nintendo i Amerika og Japan.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no, Digi.no og Tek.no hver uke.

Allerede medlem?

Les kommentarene (7)

Forsiden akkurat nå

Til toppen