Feature

Ferske nettutgivelser

Her er de to siste ukenes spillnyheter på nettet.

I dag har vi to uker med nettutgivelser å gå gjennom, så det er bare å hoppe i det. Vi starter som vanlig med Xbox Live Arcade, som har fått to spill siden sist.

Zeit² (Xbox 360 og PC).

Xbox 360

Først ut på 360 er Zeit², et horisontalt skrollende romskytespill som også har dukket opp på PC. Spillet ser kanskje rimelig ordinært ut på skjermbildene, men det som gjør det spesielt er muligheten til å spole tiden frem og tilbake, for å samarbeide med fortidens versjon av deg selv eller bare ta knekken på noen fiender som kom unna (for hver gang en fiende kommer forbi deg, mister du litt helse).

Spare Parts (Xbox 360 og PS3).

Spill nummer to er Spare Parts, et tredjepersons action/plattformspill som også har blitt lansert på PSN for PS3. Her må de to robotene Mar-T og Chip jobbe sammen for å komme seg bort fra en fremmed planet. Spillet fokuserer på samarbeid, og spillerne må lete etter deler til et romskip som robotene kan bruke til å rømme. Underveis kan de oppgraderes, og bekjempe massevis av fiender.

Faery: Legends of Avalon (Xbox 360 og PS3).

PlayStation Network

I tillegg til Spare Parts, som ble beskrevet i forrige avsnitt, har PS3 fått to utgivelser. Først ut er Faery: Legends of Avalon. Dette er et fantasirollespill hvor du skal spille som noen av de fagrere skapningene fra fantasiens verden, nærmere bestemt feer og alver. Som vanlig i rollespill dreier det seg om en episk reise hvor du må samle allierte og bekjempe slemme folk. I dette tilfellet er problemet at kongedømet Avalon råtner innenfra, og det er din oppgave å finne ut hvorfor og få satt en stoppe for det. Rent mekanisk skal Faery by på turbaserte kamper og gi deg muligheten til å bestemme hvordan spillfiguren din skal utvikle seg. Spillet er også ute til Xbox 360, og planlagt utgitt til PC.

Modern Combat: Domination (PS3).

Så har vi et flerspillerbasert førstepersons skytespill som heter Modern Combat: Domination. Som tittelen indikerer er dette et spill som fokuserer på moderne kamp, og handlingen foregår i bymiljøer rundt om i Vesten og Midtøsten. Spillet skilter skilter med avansert fysikk og grafikk, og skal være hakket mer realistisk enn det man vanligvis finner i de store spillene i sjangeren. Fokus skal være på lagbasert samarbeid, og spillmiljøene er lagt opp for å belønne velkoordinerte lag.

Angry Birds (PS3, PSP, iFormat, PC og Mac).

Vi har også fått en rekke «minis»-spill, for både PSP og PS3. Den sannsynligvis største utgivelsen her er Angry Birds, hvor målet er å bombe ulike bygninger ved hjelp av en gigantisk sprettert og ulike typer fugler. Spiller er en gigasuksess på iPhone, og ble også nylig lansert på PC og Mac.

Shift: Extended (PS3, PSP og iFormat).

En annen fersk utgivelse som har hatt suksess på iPhone er Shift: Extended. Dette er et hjernetrimspill hvor målet er å navigere en liten mann gjennom sort/hvitt-miljøer. For å hjelpe deg kan du ikke bare snu opp ned på tyngdekraften, men du kan gjøre det som tidligere var solide vegger til tomrom, og det som tidligere var tomrom til vegger. Spillets konsept er utrolig vrient å forklare, men veldig lett å forstå hvis du ser en video. Neste spill er Soccer Bashi, som beskrives som futuristisk fotball – men egentlig er en Arkanoid/Breakout-klone med et fotballtema og noen nye funksjoner. Spillet er også ute på Wii.

Basha Card Game Collection (PSP og PS3).

De som liker hjernetrim kan teste Pipe Madness, en klone av klassiske PipeMania. Her må du legge rørledning ved hjelp av et begrenset sett deler, så raskt som mulig. Så har vi kortspillet Basha Card Game Collection fra Quirkat, en spillutvikler basert i et land som heter Al-Imārāt al-‘Arabīyah al-Muttahidah. Dette er samling ulike kortspill som er populære i den arabiske verdenen. Spillene har også blitt lansert individuelt, under titlene Basha Tarneeb, Basha Trix og Basha Baloot.

Tomb Raider Chronicles (PSone).

Jane's Hotel kommer fra PC-verdenen, og er et spill der du må hjelpe Jane å sørge for at de stadig mer kravstore hotellgjestene har det bra. Siste «minis»-spill er Metara, et spill jeg ikke har klart å finne noen informasjon om. Rart. Nostalgikere kan forøvrig teste PSone-utgivelsen Tomb Raider Chronicles. Full info om de to siste ukenes PSN-oppdateringer finner du på PlayStation-bloggen.

Family Games: Pen & Paper Edition (Wii, PSP og PS3).

Wii og DSi

Det har kun kommet to mindre WiiWare-utgivelser siden sist. Family Games: Pen & Paper Edition er en samling klassiske småspill, som Hang Man, 4 på rad og Battle Ships. Totalt får vi åtte forskjellige småspill, og det inkluderes flere regelvariasjoner. Spillet finnes også som «minis»-utgivelse for PSP og PS3. Det samme gjør ukens andre WiiWare-spill, Spot the Differences!, hvor du må hvor du må studere to bilder og finne forskjellene mellom dem. Her er det 160 scener, 3 vanskelighetsgrader og 1600 forskjeller å finne.

1942 (Virtual Console).

Virtual Console-systemet har fått tre nyheter, nemlig hjernetrimmeren Magical Drop 3 (NeoGeo) og de vertikalt skrollende skytespillene 1942 og Black Tiger (begge arkadespill).

Selv om antallet WiiWare-utgivelser er litt lavt, har vi fått massevis av nyheter til DSi. 101 Shark Pets lar deg ha 101 haier som virtuelle kjæledyr, 505 Tangram er et hjernetrimspill hvor du må pusle sammen geometriske former, Missy Mila Twisted Tales er en interaktiv bok med fem forskjellige historier, Rhythm Core Alpha er et avansert musikkprogram, mens Oscar in Toyland 2 er et svært fargerikt 2D-plattformspill. Sjekk også hjernetrimmerne Surfacer+ og Alien Puzzle Adventures, som ser spennende ut.

Bloodline Champions (PC).

PC og Mac

Først tar vi med at tidsreiseromskytespillet Zeit², som ble beskrevet i Xbox 360-delen, kan kjøpes fra Steam.

Så har vi Funcom-utgivelsen Bloodline Champions, et flerspillerspill som fokuserer på intense kamper mellom spillerne. Spillet minner om rollespill, men utviklerne har fjernet alt av tilfeldigheter og passive egenskaper, og fokuset skal være på kløktig bruk av forutsigbare egenskaper. Spillet er lagbasert, og moroa finner sted i kortvarige arenakamper for opp til ti spillere. Hver spiller får lage figurer basert på tolv «bloodlines», hver med en rekke ulike egenskaper.

APOX (PC).

Det postapokalyptiske sanntidsstrategispillet APOX har også et omfattende flerspillerelement. Her kan nemlig opp til 32 spillere kjempe mot hverandre i gigantiske flerspillerslag på nettet. Heldigvis har ikke de indiske utviklerne glemt oss som foretrekker å spille på egenhånd eller i samarbeid, så de har lagt inn datastyrte motstandere også. Spillet kan også skilte med svært stor grad av kontroll over soldatene dine, og de kan for eksempel plukke med seg våpen fra falne fiender eller plasseres i kjøretøyer.

Dachinko (PC).

Shira Oka: Second Chances er en slags livssimulator i japansk stil, hvor hovedpersonen får mulighet til å gå tilbake i tid og leve ungdommen på nytt. Kan han lykkes på skolen og finne den store kjærligheten? Mer Japan-aktig moro finner du i action/hjernetrimspillet Dachinko, som er inspirert av Pachinko-automaterne som er så populære i Asia.

TV Manager 2 (PC).

Det er alt for mye møkk på TV for tiden, og jeg er overbevist om at jeg hadde gjort en mye bedre jobb enn dagens TV-sjefer. I TV Manager 2, som har dukket opp på GamersGate, får jeg og andre sjansen til å demonstrere akkurat dette. Her får vi kontroll over en liten TV-stasjon som må vokse til å bli den største i landet.

Garage Inc. (PC og Mac).

Jeg er ikke like overbevist om at jeg kunne gjort en god jobb som mekaniker, men i Garage Inc. (som også er ute for Mac) får jeg i det minste sjansen til å finne det ut. Her får vi nemlig i oppdrag å drive et bilverksted. Handlingen finner sted i USA på 1920-tallet, og et av målene dine er naturligvis å unngå å komme på kant med mafiaen.

Neste PC-utgivelse er Defy Gravity, et todimensjonalt plattform/action/hjernetrimspill der hovedpersonen, Kara, har et våpen som kan forandre fysikkens lover rundt henne. Vi tar også med Aurora, et abstrakt strategispill som koker bort alle de «overflødige» greiene vi får i vanlige strategispill.

Clandestiny (Mac).

Som vanlig tar vi med noen nostalgiske utgivelser til slutt. Good Old Games har fått The Zork Anthology, som inneholder fem spill fra Infocom. Et anbefalt kjøp for de som har lyst til å grave litt i eventyrsjangerens eldgamle historie (det eldste spillet i pakken er over 30 år gammelt). Eventyrspillere med Mac kan kjøpe en nyutgave av klassiske Clandestiny på Mac Store. Vi tar også med at romstrategiklassikeren Ascendancy har fått nyversjon på iPhone. Om du heller vil ha litt action, kan du kjøpe bilspillet Warm Up (for PC) på Impulse.

Fotonica (web/unity).

Gratisutgivelser

Vi presser inn noen gratisspill helt på tampen. Fotonica er et lekkert browserspill som minner om en blanding av Mirror's Edge og Canabalt. Du spiller en person som av en eller annen grunn må løpe gjennom en serie korridorer og ganger fulle av hindringer. Nøkkelen til suksess er å time bevegelsene dine slik at du ikke faller eller krasjer. Spillet bruker Unity-motoren, og du må ha en plugin for å kjøre det.

Goblin War Machine (web).

Et annet stilig browserspill er Goblin War Machine, som lar deg kjøre et merksnodig kjøretøyer gjennom sideskrollende omgivelser, fulle av små gobliner som prøver å drepe deg før du klarer å drepe dem. Etter hvert får du nye deler som du kan bruke på kjøretøyet ditt.

Er du lysten på litt nostalgi kan du prøve en nyversjon av det eldgamle arkadespillet Star Castle. Her styrer du et romskip sett ovenfra. Mer romaction kan du finne i Warning Foregone, en browsernyutgave av Warning Forever. Test også det artige flash-spillet Zombie Home Run, hvor målet er å slå zombier med kølle.

Til slutt: Det turbaserte strategispillet Naked War er nå helt gratis.

Det var det for i dag. Sjekk forrige artikkel for flere nettutgivelser, og kom tilbake neste fredag for mer moro.

Siste fra forsiden