Feature

Ferske nettutgivelser

Advarsel: Enorme mengder nye spill.

Som vanlig har «ukens nettutgivelser» tatt julefri, men det har ikke spillindustrien. Vi har nemlig fått massevis av nye spill i løpet av de siste ukene, og her er et forsøk på å gå gjennom dem.

Raskulls (Xbox 360).

Xbox 360

Microsoft har lansert noen virkelige snadderutgivelser i de siste ukene. Vi starter med Raskulls, som er en spenstig blanding av plattform, action og hjernetrim hvor du i spillets Mega Quest må kjempe deg gjennom 60 stadig vanskeligere 2D-nivåer. Alternativt kan du spille 16 flerspillernivåer, hvor poenget er å komme først i mål. Spillet har fått massevis av positiv oppmerksomhet allerede.

ilomilo (Xbox 360).

Så har vi lekre ilomilo, fra svenske SouthEnd. I Ilomilo spiller du Ilo og Milo, som bor i en verden bygd opp av kuber. De kan bevege seg på alle sidene av disse kubene, og kan også flytte kuber rundt. Nå har de kommet bort fra hverandre, og må samarbeide for å gjenforenes. Du kan enten spille Ilomilo alene, og kontrollere begge hovedpersonene selv, eller sammen med en venn. Da tar han eller hun over den andre figuren.

World of Keflings (Xbox 360).

I A World of Keflings må du nok en gang hjelpe de små keflingene. Du får ta avataren din ut på eventyr i deres verden. Dette er en slags kombinasjon av bybyggerspill og eventyrspill, og på dine Gulliver-aktige reiser gjennom keflingenes verden får du bygge og utvikle en rekke kongeriker samtidig som du løser oppgaver for småtassene.

Microbot (Xbox 360 og PS3).

Neste spill på listen er Microbot, et skytespill hvor du får kontroll over et mikroskopisk fartøy som må reise inn i kroppens indre for å ødelegge en bioteknologisk infeksjon. Spillet foregår i eksotiske omgivelser som blodårer, beinmarg, lungene og hjernen. Menneskekroppens rytmer og væsker skal skape dynamiske miljøer som påvirker bevegelse og gameplay, og gir både nye taktiske muligheter og utfordringer. Spillet kom også til PS3.

Dead Rising 2: Case West (Xbox 360).

Sist ut av de store utgivelsene er Dead Rising 2: Case West. Dette er nok et spill som bruker Dead Rising 2-motoren, og her får Dead Rising 2-helt Chuck Greene selskap av fotografen Frank West fra det første Dead Rising. Sammen må de overleve ved å slakte tonnevis av zombier. Du trenger ikke å ha kjøpt Dead Rising 2 for å spille Case West.

På den virtuelle spillehallen Game Room har vi fått en haug av utgivelser. Disse er arkadespillene Devastators, Iron Horse og The Main Event, Atari 2600-spillene Codebreaker, Desert Falcon, Football, Realsports Baseball, Star Ship, Venetian Blinds og Surround, og til slutt Intellivision- Slam Dunk Baseball og Tennis.

echochrome ii (PS3).

PlayStation Network

Det har kommet en god del utgivelser fra Sony også (inkludert Microbot, som ble beskrevet i Xbox 360-delen). Vi starter med echochrome ii (jeg er rimelig sikker på at «i» ikke er et romertall, men det får så være), som byr på spennende hjernetrim hvor du må manipulere kameravinkler, lys og skygge. Målet er å hjelpe en liten skyggemann til mål. Hans verden består av skygger på veggen, og din jobb er å manipulere de tingene som kaster skygge i utgangspunktet. Spillet ser dessverre ut til å kreve at du har Move.

Eat Them! (PS3).

I Eat Them! får du lage ditt eget Godzilla-aktige kjempemonster i et virtuelt laboratorium. Når du er fornøyd, slippes du ut i bygatene, hvor målet er å gjøre så mye skade som overhodet mulig. Men husk at uten mat og drikke duger monsteret ikke, så pass på å få i deg din daglige dose mennesker. Ellers loves vi massevis av bonusoppdrag, mulighet til å spille i flerspillermodus og globale poengtavler.

Risk Factions (Xbox 360 og PS3).

Så har vi Risk Factions, som tidligere ble lansert på Xbox Live Arcade. Risk er et strategisk brettspill hvor spillerne forsøker å erobre verden ved å bygge opp hærer og ta over hverandres territorier. Factions innfører fem ulike grupper å velge mellom, hver med egne styrker og svakheter. Det loves også helt nye kart å krige på, en god slump humor og en spillverden som ikke tar seg selv så veldig høytidelig.

Top Darts (PS3).

Top Darts er nok et Move-spill, og det skal ikke veldig mye fantasi til for å tenke seg hva dette spillet dreier seg om. Spillet skilter med en omfattende enspillermodus, samt lokal enspiller for opp til åtte spillere. Det beste med spillet er nok likevel at du slipper å få masse små hull i veggen rundt TV-en.

Blokus (PS3).

Blokus er en PS3-variant av det populære Hasbro-spillet. Nok en gang kreves Move-kontrollere, på tross av at det strengt tatt ikke ser ut til å være noe behov for det. Spillet er uansett et abstrakt strategispill hvor målet er å blokkere for motstanderne slik at de ikke lenger har mulighet til å legge ut brikker på spillbrettet. Spillet kommer i fire varianter, og skilter også med flerspiller.

Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers (PC, Xbox 360 og PS3).

Så har vi Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers, som også finnes på PC og Xbox 360. Dette er en utgave det strategiske samlekortspillet Magic: The Gathering. Spillet kommer med en robust øvingsdel for nye spillere, mulighet for enspiller, samarbeidsspill og konkurransespill, en haug av kort som kan brukes og en helt ny hjernetrim-modus designet av Wizards of the Coast. Det er også tre ekspansjoner på PSN.

Tetris (alt, inkludert PS3).

Vi må også ta med Time Machine: Rogue Pilot, som er et «match 3»-hjernetrimspill hvor du får leke tidsreisende. Spillet er basert på en eldre PC-utgivelse. Det samme er Dream Chronicles, som er en blanding av hjernetrim og «skjult objekt»-spill. PS3 har også fått en versjon av hjernetrimmeren Tetris. PS3-utgaven kan blant annet skilte med HD-grafikk og ekstra flerspillermuligheter, så hvis du fortsatt ikke har fått nok av denne russiske klassikeren vet du hva du har å gjøre.

Til slutt har vi Buzz! Quiz Player, som er en gratis base for PSN-distribuerte spørsmålspakker (som på sin side koster penger). Gratisutgaven har 90 spørsmål for å demonstrere systemet, og spilltyper som «point buster», «fastes finger», «point stealer» og «final countdown».

Neo Geo Station (PSP og PS3).

Nostalgikere kan ta en titt på Neo Geo Station, som er en samleportal for klassiske spill til Neo Geo-konsollen. Spillene kjøpes individuelt, og Neo Geo Station finnes både for PS3 og PSP. Følgende spill har blitt utgitt på PS3-utgaven av Neo Geo Station til nå: Alpha Mission II, Art of Fighting, League Bowling, Baseball Stars Professional, Fatal Fury, Magician Lord, Metal Slug, Samurai Shodown, Super Sidekicks og King of Fighters ’94. PSP-versjonen har fått disse utgivelsene: King of Fighters ’94, Metal Slug, Alpha Mission II, Art of Fighting og Samurai Shodown.

Family Games (PSP og PS3).

Så, over til «minis»-utgivelsene for både PSP og PS3. Sky Force er et vertikalt skrollende romskytespill. Family Games er en samling klassiske småspill, som Hang Man, 4 på rad og Battle Ships. NOVA – Near Orbit Vanguard Alliance er et førstepersons skytespill som stammer fra iPhone. Og A Space Shooter for Two Bucks er nettopp det navnet sier; et billig romskytespill.

Bejeweled 2 (det meste, inkludert Wii).

Wii og DSi

Nintendo tok så definitivt ikke juleferie, og har lansert tonnevis av spill. Vi begynner på Wii. Først ut er Bejeweled 2, som neppe trenger noen stor introduksjon. Her får du matche fargede juveler til krampen tar deg. Spillet finnes på alt av plattformer allerede (og har også en oppfølger på PC).

Hydroventure (Wii).

Hydroventure er et hjernetrimspill som sannsynligvis er bedre kjent under sitt amerikanske navn, Fluidity. Dette spillet omhandler vann, i både isform, flytende form og gassform. Du må snu og vende på spillbrettet ved å vippe Wiimoten fra side til side, og på den måten hjelpe vannet ditt frem til mål. Men det er naturligvis både hindringer og fiender i veien, så jobben blir neppe lett.

Neste spill på Wii er Ghost Mania, et hjernetrimspill av den typen hvor du må manipulere fallende blokker. Her må du «bygge og utvide fargede spøkelser». Wii har også fått Urbanix, et Qix-aktig spill der du styrer en traktor, og må bygge by på et jorde fullt av fiender. Dette gjør du ved å dele opp jordet slik at stadig mer av det dekkes av byen.

Magic Destiny Astrological Games (Wii).

Heavy Fire: Special Operations er et enkelt skytegallerispill, hvor du må drepe terrorister. Spillet har ikke fått noen særlig god mottakelse, så vi hopper videre. Magic Destiny Astrological Games kombinerer et astrologisk oppslagsverk med en rekke minispill, som alle har astrologitema. Så her er det bare å sette i gang, så har du lært hvordan du skal spå i kaffegruten og drive kiromanti på null komma niks. Så har vi Mix Superstar, et musikkprogram der du kan kombinere over 1000 forskjellige loops og lage egne «mesterverk».

Ghosts'n'Goblins (Virtual Console).

Vi har også fått tre Virtual Console-utgivelser, nemlig arkadeversjonen av klassiske Ghosts'n'Goblins, arkadeskytespillet Exed Exes og det morsomme festspillet Mario Party 2.

Space Ace (DSi).

Så over til DSi, som også har fått en god dose spill. Alt-Play: Jason Rohrer Anthology er en samling småspill fra spillkunstneren Jason Rohrer. Pakken inneholder Passage, Gravitation og Between (som alle finnes på PC allerede). Space Ace er en DSi-versjon av Laserdisc-klassikeren ved samme navn, hvor heroiske Ace må redde jorden fra onde kommandør Borff. Spillet kan skilte med flott tegnefilmaktig grafikk. Spin Six er et hjernetrimspill hvor målet er å fjerne tallikoner fra spillbrettet ved å manipulere det slik at du får horisontale eller vertikale rader med samme tall.

Zenonia virker interessant. Dette er nemlig et stort actionrollespill i japansk stil hvor du spiller en ung mann ved navn Regret (jaha?). Han må finne ut hvorfor faren ble drept av en demon. Cosmo Fighters er et slåssespill som blant annet kan skilte med flerspiller (ved hjelp av «DS Download Play»-systemet). Super Swap er et «match 3»-hjernetrimspill.

Go Series: Dark Spirits er enda en obskur Japan-import. Dette er et sideskrollende romskytespill. Adventure in Vegas: Slot Machine lar deg spille bort virtuelle kronestykker i et virtuelt Vegas. Music On: Drums er nok et musikkprogram.

Angry Birds (iFormatene, Android, PC og Mac).

PC og Mac

Mobilspillet Angry Birds har dukket opp både på PC og Mac denne uken. PC-versjonen finner du på Intels AppUp-butikk (så PC-spill heter «apps» nå?), mens Mac-versjonen finner du på den nylanserte Mac App Store (så Mac-spill heter «apps» nå?). I Angry Birds er målet å ta knekken på små griser ved å ødelegge byggverkene som beskytter dem, noe du gjør ved å katapultere ulike svært sinte fugler på dem. Angry Birds er en av de største suksessene på mobilplattformene, og kommer også til PS3 og Xbox 360 snart. Merk forresten at PC-versjonen for øyeblikket kun fungerer på XP og 7, ikke Vista.

SpaceChem (PC, Linux og Mac).

Så har vi et hjernetrimspill for de som virkelig liker utfordringer. I SpaceChem må du konstruere fabrikker for å forvandle råmaterialer til kjemiske produkter. Dette gjør du ved å sette sammen molekyler ved hjelp av avanserte samlebåndskonstruksjoner. Spillet har allerede fått en god mottakelse av PC-miljøet, og virker som et obligatorisk kjøp for kloke hoder der ute.

Clickr (PC).

Mer hjernetrim, denne gangen fra Korea, får vi i Steam-utgivelsen Clickr. Her må du matche fargede kuber, ved å rotere og klikke på spillbrettet (det er rart hvordan beskrivelsene av disse hjernetrimmerne aldri får dem til å høres særlig artige ut). Spillet kan skilte med flere moduser, inkludert en IQ-modus med 200 nøtter.

Back to the Future: The Game (PC og Mac).

Hvorvidt den første episoden av Telltales Back to the Future-spillmatisering inneholder særlig mye hjernetrim eller ikke ser det ut til å være delte meninger om, men den er i alle fall ute. Her får du kontroll over Marty McFly, som opplever at den tidsreisende DeLorean-bilen kommer tilbake uten Doc. Dermed må Marty legge ut på en reise i tid og rom (mest tid) for å redde den eksentriske professoren. Episoden selges for øyeblikket ikke individuelt, kun som en del av hele sesongen. Den er tilgjengelig på PC og Mac, og kommer til iPad senere

Xenus 2: White Gold (PC).

Så har vi to åpen verden-spill som endelig har blitt tilgjengelig i vesten. Xenus II: White Gold finner sted i et karibisk land, hvor du involveres i den kriminelle underverdenen. Spillet skilter med en ikke-lineær historie og muligheten til å alliere deg med åtte forskjellige fraksjoner (som ikke nødvendigvis har noe godt forhold til hverandre, så velg med omhu). Handlingen foregår i gigantiske miljøer, og du kan bruke alt fra biler og båter til helikoptre for å reise rundt.

The Precursors (PC).

The Precursors følger en modell som minner om Xenus II, men tar handlingen ut i verdensrommet. Her kan du reise mellom ulike kloder, og handle med og gjøre oppdrag for rare romvesener. Spillet foregår både i romskip og på bakkenivå (hvor du kan bevege deg til fots eller i ulike kjøretøyer). Spillet kan også skilte med et merkelig våpensystem hvor flere av våpnene dine er levende organismer.

The Dream Machine (PC, Mac og Linux).

Så, tilbake til eventyrspillenes verden. The Dream Machine er nok et episodebasert spill, denne gangen fra Sverige. Grafikken i dette spillet er håndlaget, ved hjelp av leire, papp og andre materialer, så det har et distinkt og spennende utseende. Handlingen følger et ung mann som flytter inn i et nytt hus sammen med sin gravide kone. Men ting virker ikke å være helt som de skal i det nye hjemmet. Du kan spille det i nettleseren, på både Mac, PC og Linux.

Night Sky (PC).

Neste spill på listen (ta det med ro, jeg nærmer meg slutten nå) er NightSky. Dette er et fysikkbasert, todimensjonalt plattform-hjernetrimspill som også kommer til Wii senere i år (egentlig skulle PC-versjonen også komme senere, men spillmiljøet maste og skaperne sa «ja vel masekopper, her er den da!» – eller noe i den gaten). Spillet ser i alle fall svært lekkert ut, og er en av finalistene i årets Independent Games Festival, noe som er et rimelig sikkert kvalitetstegn.

The Oddboxx (PC).

Så tilbake til Steam igjen, for The Oddboxx. Dette er en samling av alle Oddworld-spillene, inkludert de to siste, som til nå har vært eksklusive for Microsofts avdøde Xbox-plattform. Pakken inneholder Abe's Oddysee, Abe's Exodus, Munch's Oddysee og Stranger's Wrath. Mens Abe's Oddysee og Abe's Exodus er todimensjonale plattform/hjernetrimspill, er Munch's Oddysee en blanding av action, strategi og hjernetrim. Stranger's Wrath er på sin side et rent actionspill. De to sistnevnte kan forøvrig kjøpes hver for seg om du vil.

Det var det for i dag (gratisspillene måtte dessverre vike plass for alle de andre utgivelsene). Det blir forøvrig to uker til neste artikkel, da jeg vil være bortreist neste fredag. Sjekk fjorårets siste sak om du av en eller annen forunderlig grunn ikke har fått nok spill i dag.

Siste fra forsiden