Anmeldelse

FIFA 06

Nok en høst, nok et FIFA. Blir det skudd i krysset, en heldig lompe eller en flau miss?

Side 1
Side 2

Electronic Arts har satt et helt nytt team på ”saken” i år, og håper dermed og blir enda mer konkurransedyktige på fotballspillmarkedet. Det er ingen hemmelighet at det foreligger en årlig feide mellom EA og Konami, men siden Pro Evolution Soccer 5 er noen uker unna får sammenligningene ligge foreløpig. FIFAs grunnmur er lisensene, noe mange fans synes er svært viktig. Selv om dette videreføres i FIFA 06 virker det som man også har sett alvoret i kunne tilby bedre spillbarhet på banen. En rekke grep gjør at dette er blant de beste spillene i serien noensinne, ja kanskje det aller beste.

– Hvorfor, spør du skeptisk. Les, min venn, les.

God ramme
FIFA 06 skal være et spill skapt for fotballfans av fotballfans, og det ser ut til å stemme på flere punkter. For meg er rammen rundt et spill viktig, og her svikter ikke EA. Du blir sugd inn i herlig fotballstemning med det samme spillet settes i gang, alt i fra lyd, bilde og generell brukervennlighet er av høy klasse. Når du starter spillet for første gang får du en saftig utfordring. Ditt valgte favorittlag får muligheten til å møte verdenslaget, en god samling av gamle stjerner. I mitt tilfelle ble det en knepen 1-0 seier etter ekstraomganger, Molde er med andre ord i øverste verdensklasse. Om du vinner begynner opplåsningen av bonusmateriale allerede her. FIFA 06 har mengder av store og små detaljer som kan låses opp ved å klare ulike utfordringer. Dette aspektet synes jeg er positivt, spesielt siden du kan ta utfordringene sammen med venner.

Du kan også leke manager i FIFA 06. Her står diverse spennende, og ofte morsomme, utfordringer mellom deg og suksess. Du må skaffe sponsorer, trene dine menn og være aktiv på overgangsmarkedet. Et eget spill, FIFA Manager 2006, vil også bli lansert i oktober. Derfor settes det et spørsmålstegn om hvor mye prioritet trenerrollen har fått i FIFA 06. Manageryrket kan være morsomt i én eller to sesonger, så går luften fort ut av ballongen. Selv om du kan spille kampene selv så er FIFA 06 best mot gode venner eller bitre rivaler. Utenfor managerdelen kan du også sette opp de ulike lagene, slik at de fremsår mest mulig realistiske i forhold til dagens situasjon. Mest gledelig var muligheten til å redigere på landslagene. ”Nye Norge” er nå fylt av enda flere ferske fjes, blant annet Stian Ohr, Daniel Berg Hestad og Trond Strande(!).

Tilstedeværelse
La oss gå nærmere inn på selve kampen, noe som tross alt er det viktigste i et hvert fotballspill. Etter at du har valgt et av de uendelige mange lagene, gjerne ditt favorittlag, kommer turen til laguttaket. Selv om FIFA 06 er oppdatert så sent som 24. august bør du sjekke at de beste karene faktisk spiller. Når jeg valgte Wolves var hele ti av de beste enten på benken eller på tribunen, noe som er kritikkverdig av researchteamet. Når laget er klart må du velge hvilken formasjon du vil gå ut i. Kanskje en defensiv 4-5-1, eller en herlig 4-3-3. Når det kommer til taktikk må du gjøre det meste av dine disposisjoner under kampene, ved hjelp av hurtigtaster. Dette fungerer i og for seg greit, men jeg savner likevel muligheten til å kikke nærmere på alle mine taktiske muligheter før kampen sparkes i gang.

Når avsparket tas føler du deg umiddelbart tilstede, og kampene flyter svært bra. Antall spilleranimasjoner er ved enkelte tilfeller halvert. Dette sikrer større fart i spillernes bevegelse samtidig som det visuelle nivået opprettholdes. Noen vendinger tar fortsatt litt lang tid, men du styrer jo tross alt ”mennesker” her. Off the ball-funksjonen er borte vekk og det er innført mer aktiv bruk av veggspill. Fordelen er et mer dynamisk og velorganisert angrepsspill. Du kan planlegge overtallsituasjoner og til en viss grad angrepsmønster. Dessverre lider kontringsfotballen på dette punktet, da du ikke lengre kan sende medspillere på spektakulære løp i motstanderens bakrom. Spillerne står isteden og knuger på offsidegrensa, noe som er småkjedelig. Løpsmulighetene uten veggspill savnes og er et betydelig minus i forhold til forrige utgave av FIFA.

Tryllekunstnere
Spillerne dine har mange triks opp i sine korte ermer, her kan du finte til du blir god og svimmel. Oversteg, skuddfinte, aktiv skjerming og tunneler. Du kan også bruke raske bevegelser til å sette ut motstanderne, akkurat som i det virkelige fotball-liv. Finter og bevegelser kan settes sammen i kombinasjoner. Selv om dette krever trening er det ikke vanskelig når du først har taket på det. Dessuten er det ikke noe som er herligere enn å kunne finte din venns forsvar på ræva. Pasningsspillet har også fått seg en overhaling, og du kan nå slå et bredere repertoar av server. Spesielt fokuset på lange tversoverpasninger er gledelig, har kan du sette i gang fantastiske kontringer. Dessuten må du være mer presis, i FIFA 06 er sjansen for feilpasninger stor. Husk at dine spillere blir slitne, noen av dem vil til og med signalisere at de bør byttes. Bytter kan derfor ha en avgjørende effekt, friske bein og høy moral vil enkelte ganger borge for magiske øyeblikk.

Fotball handler i bunn og grunn om én ting: Mål. FIFA 06 er ikke noe annerledes, det er målene som teller. FIFA 06 gjør et par justeringer i årets utgave, heldigvis til det bedre. Muligheten for å score på spektakulære langskudd er nå større, selv om det slettes ikke er lett. Stjernespillere har selvsagt lettere for å score slike perler, men det er også mulig å skape sensasjonelle diamanter med smålag. Skripting av scoringer er så godt som borte, og dette gjør spillet mer uforutsigbart. Enkelte ganger er det lettere å putte ballen i kassa enn andre, men alt i alt føles vanskelighetsgraden høyere for å lage mål. Skriptingen er også en saga blott når det gjelder andre situasjoner ute på banen, noe som i sin tur gjør selve banespillet mer uforutsigbart.

Dødballer er alfa omega, det være seg offensivt og defensivt. I FIFA 06 er det slutt på at du kan bestemme nøyaktig hvor ballen skal gå ved hjelp av markører. Du må ”føle” deg fram uten rettesnorer, noe som igjen skaper tilfeldigheter. I begynnelsen virker dette svært klønete og nesten billig produsert. Men trening gjør mester, og når teknikken sitter kan du få flere store opplevelser. Hjørnespark og kast er spennende angrepsmetoder om du får sjansen, selv om muligheten for at det blir mål av disse er betydelig redusert fra forrige utgave av FIFA.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden