Final Fantasy XIV anklages for å ha plagiert musikk

– Uinspirert tyveri, mener bandet. Hva tror du?

Square Enix

Nylig gikk nu-metal-bandet Powerman 5000 ut på sosiale medier og anklaget Final Fantasy XIV: A Realm Reborn for å ha plagiert musikken deres.

Sephirot-låta fra Final Fantasy XIV. (Video: Mekka )

Det var frontman Michael Cummings – eller Spider One, om du vil – som gikk ut på Facebook og la ut om det han mener er en blåkopi av låta When Worlds Collide.

Powerman 5000 - When Worlds Collide. (Video: )

– Virkelig? Må si at dette nivået av uinspirert tyveri som har inngått i å lage musikk for Final Fantasy XIV er utrolig! Jeg mener, dette er When Worlds Collide! Å bruke noen som inspirasjon er én ting, men en direkte blåkopi er noe annet! Trodde de ikke at noen skulle oppdage det?, skrev godeste Spider One på Facebook (via Polygon).

I en oppfølgingsmelding forteller han også at bandet ikke har noen intensjoner om å ta utvikler Square Enix til retten, og at det første innlegget kun var en observasjon om at musikken er svært lik.

– Siden den gang har det blitt tatt som en slags krigserklæring. Å, internett…, runder han av.

Du kan selv høre de to låtene til høyre. Øverst er Final Fantasy XIV-lydsporet, mens When Worlds Collide er video nummer to.

– Hadde ikke hørt låta

Halla, Sephirot.
Square Enix

Final Fantasy-utvikleren Square Enix har for øvrig svart på anklagene på spillets nettforum, etter at forumbruker «Kerwin» tok opp likheten. Svaret til regissør Naoki Yoshida er faktisk ganske interessant, og mens han hevder at komponist Masayoshi Soken ikke har hørt Powerman 5000-låta, går han langt inn i prosessen bak lydsporet:

– Som de fleste Final Fantasy-fans vet, er Sephirot (the Fiend) [ikke Sephiroth fra Final Fantasy VII, journ anm] en legendarisk sjefsfigur som først dukket opp i Final Fantasy VI. Da vi vurderte hvordan vi skulle fremstille Sephirot i Final Fantasy XIV, valgte vi å bygge på Final Fantasy VIs Battle to Death-lydspor i første fase av området, mens det andre området skulle få et helt nytt lydspor.

– Vi hadde Sephirot som en representasjon av Verdenstreet i tankene da vi laget dette lydsporet, og innlemmet historiedrevne tema som død og en vridd besettelse av livet, mens vi brukte en musikksjanger – industriell rock – som vi trodde ville fremheve budskapet.

Hva tror du? Har Final Fantasy XIV-komponisten begått plagiat, eller er likheten mellom musikksporene kun tilfeldig?

Les også
Anmeldelse: Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Siste fra forsiden