Sniktitt

FlatOut: Ultimate Carnage

Burnouts blodharry og fyldige fetter vil snart besøke en Xbox 360 nær deg.

Hvem liker vel ikke å ødelegge ting? Da jeg var en smule yngre ble lekebiler smadret og Playmo-menn smeltes, alt på en relativt liten skala selvsagt. I FlatOut Ultimate Carnage til Xbox 360 kan du dra dine destruktive gleder mye, mye lenger. Her er det nemlig ikke bare det å komme først over målstreken som gjelder, du skal helst jevne alt på din vei med jorda i tillegg. Om ikke det var nok kan du gjøre ulike stunt ved å slenge din livløse sjåfør ut frontruta foran flere tusen tilskuere. I dette spillet er trafikkregler og moral en saga blott, og setebeltet er for pyser.

Se teaser fra spillet

Vis større

Teaser: FlatOut: Ultimate Carnage

Stikkord:
  • action
  • spill
  • xbox 360
  • racing
  • bil
  • flatout


Mye innhold

Grovt sett er Ultimate Carnage delt opp i fire «gleder»: Billøp, ren ødeleggelse, stunt og flerspiller. Disse er delt opp i karrieremodusen og Carnage-modusen. I din karriere må du prestere for å tjene inn penger, slik at du kan kjøpe nye biler og oppgradere disse. Dette gjør du gjennom racing og kollisjonsmoro, med et naturlig fokus på vraking av rivaler. Carnage er 36 herlige utfordringer som kommer i formen av minispill. Flerspillerdelen har vi ikke fått testet, men denne skal være både fyldig og variert – og stemmekommunikasjon gjør den perfekt til å dele din lyst for ødeleggelse med likesinnende. Du får i det hele tatt veldig mye underholdning for pengene med dette spillet, finske Bugbear har ikke vært gjerrige på innholdet.

Det kommer vel neppe som en overraskelse at Ultimate Carnage er en arkaderacer. Her kan du gasse på uten frykt for å forsvinner ut i geografien ved den minste feiltiming i svinger og forbikjøringer. Likevel er ikke den omfattende skademodellen laget bare for pynt. Hvis du kjører i 150 kilometer i timen rett i en vegg, ja da smeller det. Metallet vrir seg i bisarre vinkler og gnistene fyker i hytt og pine – du blir født på ny når du opplever en skikkelig kollisjon i dette spillet. Dette skal også en god fysikkmotor ha mye av æren for. Hver bane er fylt til randen med løsøre, og det meste kan ødelegges av deg som sjåfør. Objektene (opp til 8 000 på én bane!) oppfører seg naturlig når du treffer dem, selv om det meste virker å ha en veldig lav egenvekt. Dessuten minner sjåføren litt vel mye om en dukke der han tar sine svalestup ut av fronten.

Et alternativt dekkskift i FlatOut: Ultimate Carnage.

Pengene du tjener ved å gjøre det godt i løp, kan du altså bruke på nye, blodtrimmede doninger. Det er tre bilklasser i Ultimate Carnage: Street Class, Derby Class og Race Class. Hver klasse passer naturligvis til ulike typer løp, med Race Class som den aller råeste når det gjelder fart. En fullt oppgradert bil sparker virkelig fra seg, og da gjelder det å ha tunga rett i munnen ute på banene. God bruk av motion-blur sikrer nemlig at du sitter med et konstant sug i magen.

Et bilspill av denne typen er ikke det samme uten en skikkelig turbo-funksjon. I Ultimate Carnage er det ingen kunst å opparbeide seg mengder av herlig nitro, for så å bruke den til full effekt. Luftige svev, lange sladder og heftige kollisjoner er hovedkilden til denne fartsnektaren. Hvis du vil nå nye høyder på fart, er også svingeteknikken din sentral. I beste Ridge Racer-stil kan du nemlig slenge rumpa til siden og skrense deg gjennom lange svinger, uansett underlag. Om du gjør dette riktig skyter du fart ut av kurven, og rivalene dine kan bare måpe etter hekken din.

Krasj og vær glad

Kollisjoner har altså en helt sentral rolle i denne tittelen, og her får du godt betalt for vraking av deg selv og andre. For det første er det moduser som bare går ut på å krasje, og det er om og gjøre å få mest mulig poeng. Disse foregår inn på lukkede arenaer, og minner mye om gode, gamle Destruction Derby på PlayStation. For det andre er det noe å hente for å ødelegge for andre under vanlige løp. Du får bonus for ulike kollisjoner med dine konkurrenter, og det er ekstra stas når andre biler blir totalvraket mens du kjører like hel videre. Til sist kan du ødelegge nesten alt i miljøene rundt deg, og det er salig intenst å være Herren av ødeleggelse der du suser av sted. Hvis du ikke liker riper i lakken er dette definitivt ikke spillet for deg.

Nei, det er ikke tredje verdenskrig, men knusing av konkurrenter i Ultimate Carnage.

Ultimate Carnage er ikke bare variert i moduser, antallet baner er også imponerende. Her kan du konkurrere midt i den tjukkeste skogen, på arenaer og i store (men folketomme) byer. Hvis du mot formodning skulle gå lei av dette, bør du ta noen kjappe stunts. Her er fokuset rett og slett å bruke sjåføren som et prosjektil, noe som åpner for uante muligheter. De fleste av stuntene er uhyre morsomme, og det er alltid rom for forbedring. Hva sier du til å bruke sjåføren din som bowlingkule, skihopper eller høydehopper? Dette er en sport som snarest bør finne veien inn i den olympiske famillien, hører dere IOC?

Vi har testet en uferdig kode av spillet, og håper at det er derfor lastetidene grenser til perverse i sin lengde. Dette er noe utvikler Bugbear må rette opp til den ferdige versjonen, hvis ikke kan sommerkveldene med Ultimate Carnage blir i overkant lange. Når man rekker å male huset og grille en flintsteik i lastepausen, da er det et tegn på at noe ikke er helt som det skal. Likevel, vi stoler på at dette blir fikset til fullversjonen, og da kan det virkelig bli bra. Det er nemlig milelangt mellom minuspoengene i denne tittelen.

Skjønnhet

Les også
Anmeldelse:

Ultimate Carnage er et skikkelig styggvakkert spill. Det som skjer ute på banene er kanskje ikke pent, men herrejemeni for en innpakning det har fått. Detaljrikdommen er nesten overveldene, og på de fleste banene forandrer miljøet seg for hver eneste runde. Her er den imponerende fysikken en god hjelper, sammen med en god kollisjonsmodell og de mange hodeløse sjåførene som deltar i konkurransen. Uten fysikken, en aggressiv kunstig intelligens og varierte baner hadde ikke dette spillet vært i nærheten av det nivået det ser ut til å havne på. Selv om det skjer mye på skjermen samtidig er heldigvis flyten i spillet veldig god og ikke minst stabil.

Håper føreren i den røde bilen kjenner banen godt.

De fleste spill av denne typen pleier å servere god, rocka musikk. Ultimate Carnage er intet unntak, og min rockefot lagde nesten slitasjemerker i gulvet mens jeg krasjet meg i vei på 360-en. De fleste lydeffektene i spillet er solide, men jeg savner enda mer trykk i kollisjonene – her bør det smelle skikkelig! Dessuten stusser jeg litt over at dekkene skriker og hyler når jeg skrenser i vann, det er vel ikke helt naturlig? Sjåføren skal også ha skryt for sin stemmegivning, de vil si når han tømmer lungene i et brøl på vei ut av frontruta. Godt jobbet!

Konklusjon

Selv om det snart er sommerferie, er kø og saktekjøring uunngåelig for deg som skal ut på tungt trafikkerte veier. Da kan det være veldig godt å avreagere med FlatOut: Ultimate Carnage mellom slagene. Nyhetene er kanskje ikke så mange i denne oppussede versjonen av FlatOut 2, men her får du så mye action at selv den garveste superhelt ville misunt deg – fraværet av erkeskurker til tross. Enten lokalt eller over Live sikrer en glimrende skademodell, utrolig fartsfølelse og varierte og innbydende baner timevis med underholdning. Hvis du kan la badeliv og grillfester vente litt, foreslår jeg at du rydder plass i avtaleboken 22. juni. Ja, og husk på at dette er et spill, ikke ta med deg de nye kjørevanene du tilegner deg ut i trafikken – da kan norske veier bli særdeles kaotiske.

Siste fra forsiden