Anmeldelse

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Flott, fargerikt og forbløffende klønete

Bowser's Fury tar den italienske rørleggeren inn i en fullstendig åpen verden – med blanda hell.

Nintendo

«Å spille Super Mario 3D World er som å få et lynkurs i alt det gode fra tidligere spill i serien. Spillet har en klar sans for sin egen historiske bagasje, men er likevel modernisert nok til å rage høyt over mange av sine konkurrenter. Mario-tradisjonene er ikke en krykke 3D World lener seg på, men heller et springbrett det vet å bruke for å skape fryd og glede.»

Slik valgte vi å berømme Super Mario 3D World da vi anmeldte Wii U-spillet i 2013, og jaggu er det ikke mange av de samme inntrykkene vi sitter igjen med når spillet nå har kommet til Nintendo Switch åtte år senere.

Dette ser kjent ut.
Espen Jansen/Gamer.no

Denne gangen har det i tillegg med seg et splitter nytt eventyr i form av Bowser's Fury, og selv om totalpakken aldri når helt opp til standarden satt av Super Mario Odyssey, er dette likefremt en fremragende oppvisning i lett og leken spillmoro.

Seg selv likt

Super Mario 3D World er omtrent nøyaktig det samme spillet nå som for åtte år siden. Dette innebærer at Bowser nok en gang steller i stand trøbbel for feene i et avsidesliggende kongerike, og at det blir opp til Mario, Luigi, Toad og Peach å redde dagen. Ferden går gjennom åtte verdener med hvert sitt utvalgte tema og en bråte baner å utforske, og målet er stadig å sanke grønne stjerner for å låse opp veien videre.

Det blir aldri kjedelig å saumfare hver krik og krok.

Spillet fremstår som en merkelig blanding av ditt typiske tredimensjonale Mario-spill og den ikke lenger fullt så nye New Super Mario Bros.-serien. Hvert nivå er friskt og oppfinnsomt, og det blir aldri kjedelig å saumfare hver krik og krok på leting etter stjerner, hemmeligheter og andre samlegjenstander.

Mjau!
Espen Jansen/Gamer.no

Som et vaskekte sofaspill oppfordres man også stadig til å spille med andre spillere. Opptil fire spillere kan kaste seg med i leken, nå både både off- og online, og det er helt klart at dette er et spill som gjør seg best sammen med andre. De ulike verdenene føles rett og slett hakket mindre livlige når man farter rundt alene.

Ellers kommer spillet med bedre oppløsning og en minimal håndfull visuelle endringer som gjør spillet hakket skarpere enn Wii U-utgaven. Det faktum at spillet allerede den gang var en fargerik og visuelt slående perle gjør mangelen på store endringer lettere å svelge, men jeg savner fortsatt noe nytt her – kanskje en enda større visuell overhaling eller bare noe litt attåt for de som har gjort tilnærmet alt i originalspillet.

Super schwung

Og der kommer selvfølgelig det nye tilskuddet, Bowser's Fury, inn i bildet. Dette er en frittstående spillopplevelse bygget på det samme grunnlaget som 3D World, med mange av de samme fiendene, de samme verktøyene og det samme nitide fokuset på katter i alle former og fasonger. Historien er ganske typiske greier og ser Mario slå følge med Bowser Jr. for å stagge Koopa-kongen selv, som for anledningen er stor, forhekset og tydelig illsint.

Alt er katteformet i Bowser's Fury. Alt!
Espen Jansen/Gamer.no

Det hele foregår på tvers av et passe stort øyrike hvor et snaut dusin fyrtårn danner grunnlaget for en rekke forskjellige nivåer. Det er kjent og kjært, samtidig som det er unikt og eksperimentelt i kraft av at alt er satt i en semiåpen verden hvor man kan farte fram og tilbake litt som man selv vil.

Hvert nivå har et lite utvalg «cat shines» å spore opp og samle på, og disse er utformet omtrent som man kan forvente: Noen går for eksempel ut på å finne små medaljer rundt omkring i omgivelsene; andre krever at man løser enkle gåter knyttet til hvert nivå; mens enda noen belønner den eventyrlystne og den plattformflinke.

Klar til å bli stor?
Espen Jansen/Gamer.no

Det er kreativt og fargerikt, med omtrent den samme schwungen og grafiske stilen som Super Mario 3D World og Super Mario Odyssey.

Likevel er det noe som mangler, uten at det er helt lett å sette fingeren på nøyaktig hva jeg skulle sett annerledes. Det føles på mange måter litt enkelt, og den åpne verdenen ødelegger noe for flyten mange andre Mario-spill er så utrolig dyktige på å etablere.

Bowser til besvær

En annen ting som kommer i veien for flyten, er det faktum at man hele tiden har et ørlite snev av tidspress hengende over seg. Det har seg nemlig slik at Bowser går inn og ut av dvale med jevne mellomrom, og når han først våkner, forvandles verdenen til en mørk og stormfull utgave av seg selv.

Se opp, Plessie!
Espen Jansen/Gamer.no

Da dukker det opp mystiske steinblokker fra jorden, sjøen og himmelen, mens Bowser selv fyrer av en kaskade av ildkuler og flammeangrep som man stadig må unngå. Den eneste måten å hamle opp med beistet i begynnelsen er ved å tenne et fyrtårn ved å plukke opp en kattestjerne. Når man senere har funnet så og så mange stjerner, kan man omsider aktivere en gigantisk kattebjelle som i tur lar Mario vokse seg stor og løveaktig for å ta opp kampen med beistet.

Dette er rundgangen i spillet, og jeg skjønner litt av det utviklerne har prøvd på: Det er spennende å se hvordan hvert nivå forvandles når mørket senker seg, mens det å unngå Bowser i utgangspunktet byr på flere adrenalinfylte sammenstøt.

Over tid blir det likevel ganske så irriterende, særlig når flere stjerner krever at man får Bowser til å sprute ild for å ødelegge blokker og andre hindringer i veien. Det er ingen god følelse å stresse fram og tilbake mens man stadig passer på hvor lenge det er til monsteret våkner, og det er tilsvarende lite givende å stå og vente på samme sted over lengre tid.

Alt dette til tross: Det er massevis av stjerner å oppdage spredt utover hvert nivå, og muligheten til å seile over store avstander på få sekunder takket være den sjarmerende Plessie kommer meget godt med. Bowser's Fury kan fullføres på knapt tre timer, men man kan fort bruke godt over dobbelt så lang tid hvis man vil finne alt opplevelsen har å by på – og det vil man jo.

Én dag, Mario, vil alt dette bli ditt.
Espen Jansen/Gamer.no

Konklusjon

Super Mario 3D World var et knakende godt spill da det ble sluppet på Wii U for åtte år siden, og derfor er det ikke overraskende at det fortsatt er sabla gøy å hoppe rundt som katte-Mario også i 2021. Spillet er flott, fargerikt og fullt av spennende hemmeligheter som får det til å kile godt i magen.

Fargerikt og fint.
Espen Jansen/Gamer.no

Spillet mister riktignok litt av piffen hvis man spiller utelukkende alene, og jeg skulle gjerne sett enda flere merkbare forbedringer fra 2013-utgaven.

Attpåklatten Bowser's Fury er på sin side noe helt nytt og unikt i Mario-sammenheng: En diger, åpen verden hvor ulike nivåer og konsepter blør dynamisk over i hverandre. Det er et eksperiment som stort sett fryder og oppfordrer til utforskning og lek, men som også har et par forbløffende klønete elementer i seg. Som et resultat klaffer det aldri helt slik man forventer at et Mario-spill bør.

Alt i alt er dette derfor en pakke som stort sett gjør nøyaktig det man forventer og som byr på enorme mengder spillmoro for både store og små, men som mangler den lille ekstra finpussen.

Super Mario 3D World + Bowser's Fury er eksklusivt tilgjengelig på Nintendo Switch. Vil du ha andre spennende plattformspill, kan vi anbefale Crash Bandicoot 4: It's About Time og Yoshi's Crafted World.

8
/10
Super Mario 3D World + Bowser's Fury
En trygg nyutgave og et eksperimentelt sidesprang som begge byr på mye moro.

Siste fra forsiden