Kommentar

Kommentar: Hvem skriver vi for, egentlig?

Føles urettferdig

Et oppgjør med beskyldningene om PR-stunt og konsollfavorisering.

Det har kommet mange reaksjoner på gårsdagens anmeldelse av Uncharted 2 i forumet. Vi har ingenting å forsvare når det gjelder Øystein Fureviks vurderingsevne eller begrunnelse for karakteren som ble satt, selv om det er fristende å sette spørsmålstegn ved hysteriet som oppstår etter en så god karakter som 7.

Vi ønsker først og fremst å rette søkelys på de sterke beskyldningene enkelte har kommet med om at vi publiserer meningene våre for å skape blest, eller at vi på et generelt grunnlag misliker PlayStation 3. Dette er kjente anklager som dukker opp hver gang vi skiller oss fra den gemene hop.

Det betyr ingenting for oss om disken vi mottar passer inn i den ene eller andre boksen under TV-en, så lenge produktet byr på en god opplevelse.

Spillene er opplevelsen, ikke konsollen

Bak forfatternavnene hos oss skjuler det seg virkelige personer som har minst én ting felles: Vi er over snittet interesserte i spill. De fleste av oss spiller spill på mange plattformer, og gleder oss over gode spill til dem alle. Det betyr ingenting for oss om disken vi mottar passer inn i den ene eller andre boksen under TV-en, så lenge produktet byr på en god opplevelse. For oss er det derfor uforståelig at det betyr så mye for så mange andre.

Vi foretrekker selvsagt at folk setter pris på arbeidet vårt. Det legges ned mye energi i en anmeldelse, og aller helst skulle vi ønske at alle leserne ble glade og fornøyde. Hver eneste gang. Tro det eller ei, men det hadde vært ganske enkelt for oss å oppnå.

Vi vet at det knytter seg skyhøye forventninger til en del spill. Vi vet også at det blir spetakkel hvis vi kommer med en anmeldelse som kritiserer et slikt spill. Spesielt hvis det er konsolleksklusivt, og enda mer sannsynlig dersom vår mening skiller seg fra omverdenen. Man får litt hardere hud etterhvert, men det er aldri direkte hyggelig når det koker rundt en artikkel.

Den enkle løsningen ville være å følge strømmen, og gi spillene de karakterene vi tror folk helst ønsker. Heldigvis er vi i redaksjonen enige om at det ikke er den riktige løsningen. Det eneste riktige er selvsagt å gjøre seg opp en egen mening, begrunne denne godt, og ikke minst: Stå for det du mener.

Tallenes tale

Mange av dere har brukt mye tid på å «bevise» at vi favoriserer Xbox 360 gjennom å trekke frem enkeltanmeldelser som eksempler. Akkurat her er det tydelig at bildet man får frem avhenger av hva man ønsker å vise. Vi har kikket litt nærmere på de over 1800 anmeldelsene som er publisert på Gamer.no de siste åtte årene. Der kommer det frem at Xbox 360-spill i snitt har fått 6,44, mens PlayStation 3 scorer 6,82 – altså marginalt høyere. Hvis vi kun ser på spill som er eksklusive, eller kun anmeldt til én av plattformene, så er snittet 6,97 for PlayStation 3 og 6,38 for Xbox 360.

Hvis vi kun ser på spill som er eksklusive, eller kun anmeldt til én av plattformene, så er snittet 6,97 for PlayStation 3 og 6,38 for Xbox 360.

Kan de av dere som har beskyldt oss for å favorisere Xbox 360 stå inne for dette? Og kan Xbox 360-eiere med hånden på hjertet si at vi favoriserer PlayStation 3 med en så knapp forskjell i snitt?

La oss så gå over på det neste punktet, altså beskyldningen om at vi publiserer våre meninger kun for å skape blest, tiltrekke oss mest mulig trafikk – for deretter å tjene mest mulig penger.

Tillatt med egne meninger?

Ja, vi lever av annonsesalg på Gamer.no, men uten tillit hos leseren vil vi heller ikke kunne fortsette å være Norges største spillside. Uten integritet og respekt faller besøkstallet, og da mister vi også inntekter, som igjen gjør at vi må nedbemanne og kutte i produksjonen og utviklingen. Vi håper de fleste forstår at det derfor er absurd å påstå at vi er «kontroversielle kun for å være kontroversielle», som enkelte hevder. Da graver vi vår egen grav.

Ville det ikke dessuten vært naturlig at vi kun gav gode karakterer, dersom det var en kommersiell tanke bak våre anmeldelser? Det er vel det annonsørene helst ønsker?

Det føles også urettferdig å bli beskyldt for å skape oppmerksomhet rundt oss selv ved å publisere en anmeldelse med en annen mening enn resten av verden. Vi kan like gjerne legge ned Gamer.no i morgen dersom vi kun får lov til å speile snittet på Metacritic eller Gamerankings – og så formulere en passende tekst til det tallet.

Hva skjer forresten dersom det en dag er Gamer.no som er først ute med en anmeldelse? Norske sider er ikke representert på disse nettsidene, betyr det at vår anmeldelse er godkjent helt til de andre sidene mener noe annet?

Siste fra forsiden