Leserinnlegg

Forbrukerfiendtlig eller nødvendig?

Sony tar bort funksjon kundene har betalt for.

Den første april slapp Sony en oppdatering til Playstation 3 som burde vært en aprilspøk, men ikke er det. I tillegg til de sedvanlige sikkerhets- og stabilitetsforbedringene gjør nemlig oppdateringen en drastisk forandring på konsollen – funksjonen for å installere andre operativsystemer fjernes.

Primært har funksjonen vært brukt til å installere forskjellige Linux-varianter, og denne muligheten har nok frem til nå vært et salgspunkt for en liten del av Sonys kunder. Muligheten har vært en del av konsollens funksjonalitet siden begynnelsen, selv om den ble utelatt da Sony laget sin nye PS3 Slim-modell.

Pest eller kolera

I et innlegg på den amerikanske Playstation-bloggen forklares oppdateringens realiteter. Dersom man velger å ikke installere oppdateringen og beholde Linux-mulighetene blir maskinen hemmet på en rekke måter:

  • Man vil ikke lenger kunne logge på Playstation Network.
  • Man vil ikke kunne spille av spill og Bluray-filmer som krever at man har oppgradert til 3.21 eller nyere.
  • Man vil ikke lenger kunne spille av kopibeskyttede videoer fra en ekstern medieserver med DTCP-teknologi.
  • Man vil gå glipp av alle senere oppdateringer av maskinen.

I klartekst betyr dette at man må velge mellom muligheten til å bruke konsollen til andre operativsystemer og muligheten til å bruke dens andre sentrale funksjoner, som blant annet å spille nyere spill eller spille eksisterende spill over nettet.

En hellig krig

Ifølge Sony er beslutningen tatt "av sikkerhetshensyn" og de uttaler følgende:

– Å deaktivere "Other OS"-funksjonaliteten vil bidra til å sørge for at PS3-eiere fortsatt vil ha tilgang til et bredt spekter av spill- og underholdningsinnhold fra Sony og deres innholdsleverandører i et sikrere system.

Det er nærliggende å tro at beslutningen har sammenheng med at hackere nærmer seg en løsning i kampen mot de innebygde sikkerhetssystemene i konsollen. Denne fremdriften kan på den ene siden gi uante muligheter for bruk av programvare på maskinen, og på den andre siden muliggjøre bruk av piratkopierte spill.

I det vi bare kan anta er et juridisk tvilsomt grep svarer Sony med å ta bort deler av den funksjonaliteten deres kunder har betalt for, og som de selv har markedsført som en del av konsollen. Samtidig er de veldig godt fornøyde med at deres egen "It only does everything"-kampanje har betalt seg. Kampanjen omfattet blant annet en lang rekke TV-reklamer, og ville fremheve Playstation 3s vide bruksområde – et bruksområde som de nå selv har innskrenket betydelig.

Kunder som bruker funksjonen aktivt på sin konsoll vil unektelig føle seg lurt, og den lille stjernen Sony må ha hatt hos Linux-bevegelsen er borte. Samtidig har nok de færreste PS3-eiere rørt denne funksjonen overhodet. Så hvorfor burde de bry seg?

Svaret er at de burde bry seg fordi dette gir et signal om at man ikke kan forvente å få beholde det man har betalt for. Ikke minst er det et signal om at betalende kunder må lide for programvareindustriens krig mot piratkopiering og uautorisert kode, tross alle forbrukerrettigheter og sunn fornuft. Dessverre er ikke dette første eksempel på akkurat det, og neppe det siste.

Les også: Ubisoft får kjenne piratenes vrede

Les også: EA like freidige som Ubisoft

Les også: Hva kan du spille med Move?

Siste fra forsiden