Ukens nettutgivelser (uke 19)

Fra Heroes of Newerth til Rocket Knight

Heltene har ankommet Newerth, mens Sparkster har funnet veien til 360 og PS3.

Dette har vært en fin uke på de fleste spillplattformer, med både store og små utgivelser som burde friste.

Rocket Knight (Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

Rocket Knight gir oss et gjensyn med Sparkster, en søt liten spillhelt som opprinnelig dukket opp på Sega Mega Drive og SNES. Han hører hjemme i fantasikongeriket Zephyrus, som har blitt okkupert av en gjeng ulver. Spillet benytter seg av et todimensjonalt gameplay i tredimensjonale miljøer, og vi loves massive nivåer fulle av utfordringer. For å lykkes må vi bruke Sparksters rakettryggsekk, et magisk sverd, en rakettdrevet drill og mye mer. Spillet er også ute for PS3.

Things on Wheels (Xbox 360).

Ukens andre XBLA-spill er Things on Wheels, et racingspill der du får kontrollere fjernstyrte biler på ville baner. Her loves vi hopp, sløyfer, snarveier og massevis av andre overraskelser. Underveis kan vi også plukke med oss våpen og andre ting. Spillet leverer både en omfattende enspillerdel og muligheter for flerspiller (via delt skjerm og Xbox Live).

Catan (PS3).

PlayStation Network

Først ut for PS3 er Rocket Knight, som jeg beskrev i Xbox 360-delen.

Så har vi en klassiker, nemlig brettspillet Catan. Dette er ikke en PS3-versjon av den populære 360-utgaven av spillet, men et helt nytt spill, fra japanske Game Republic. Ellers er konseptet og reglene identiske med dem vi finner i det tyske brettspillet, og målet er selvsagt å bli den mektigste fraksjonen på øya Catan. Spillet støtter lokal enspiller, og flerspiller for opp til fire spillere over nettet.

Det kom ikke noen "minis"-spill denne uken.

Bit.Trip Runner (Wii).

Wii og DSi

På Nintendos plattformer mangler det ikke nye utgivelser, og først ut er Bit.Trip Runner for Wii. Spillene i Bit.Trip-serien har imponert så langt, med nytenkende gameplay og spennende retropresentasjon. I Runner spller du CommanderVideo, som må løpe gjennom utenomjordiske omgivelser fulle av ekle monstre og farlige, pixellerte hindringer. Spillet beskrives som et rytmebasert plattformspill, med et herlig lydspor for de av oss som liker chip-musikk.

Les også
Anmeldelse: Hegemony: Philip of Macedon
Brain Drain (DSi).

Ukens Virtual Console-utgivelse er Ghoul Patrol, et zombiespill som opprinnelig kom til SNES.

Så har vi en drøss med DSi-utgivelser. AiRace er et tredimensjonalt racingspill der du flyr gjennom seks eksotiske miljøer. Det skrytes av ni forskjellige fly, god fysikk og massevis av utfordringer.

Brain Drain er et hjernetrimspill basert på et kjent konsept. Her må du flippe puslefigurene slik at de danner et spesifikt mønster, og det er selvsagt lettere sagt enn gjort.

Chronos Twins (DSi).

Chronos Twins er en blanding av plattformspill og hjernetrimspill der du kontrollerer både nåtiden og fortiden samtidig. Endringer i fortiden påvirker nåtiden i sanntid, og om du for eksempel overvinner en fiende i fortiden vil han forsvinne fra nåtiden. Tidsreiser er kompliserte greier, men spillet inneholder i alle fall nitten nivåer fulle av nøtter og utfordringer. Spillet er basert på en eldre utgivelse til DS.

Neste spill er Fire Panic, hvor du spiller brannbilsjåfør. Du får et oversiktskart over byen, og må peke ut den raskeste veien fra brannstasjonen til stedet der det brenner. Det siste DSi-spillet denne uken er Sudoku Challenge.

PC

Først: Hvis du bruker Mac, har du sannsynligvis fått med deg at Steam nå er lansert på formatet ditt. Sjekk listen over Mac-spill på Steam, denne inkluderer også noen helt ferske utgivelser på formatet.

Hegemony: Philip of Macedon (PC).

Vi starter en hektisk PC-uke med strategispillet Hegemony: Philip of Macedon. Her spiller du faren til den mer kjente Alexander, og målet er å legge oldtidens Hellas for dine føtter. Hegemony har vært under utvikling i seks år, og er et massivt sanntidsstrategispill hvor handlingen foregår over hele Hellas samtidig (du kan zoome ut og inn fra de satelittbaserte 3D-miljøene til verdenskartet som du vil). I tillegg til å overvinne fiendens styrker på slagmarkene må du sikre at styrkene dine har mat nok (og at denne faktisk kommer fram til sultne soldater), og at økonomien holder seg stabil.

Heroes of Newerth (PC).

En annen stor utgivelse er Heroes of Newerth, som etter en lengre betatest (med nesten tre millioner deltakere) nå er lansert "på ordentlig". Dette er nok et spill basert på konseptet fra Warcraft 3-modifikasjonen Defense of the Ancients (DotA), og er med andre ord et taktisk, lagbasert actionstrategispill hvor spillerne får kontroll over mektige helter og må bruke magiske egenskaper og datastyrte hærstyrker mot fienden.

Eschalon: Book II (PC).

Hvis du liker eldre rollespill, er Eschalon: Book II et spill du sannsynligvis bør få med deg. Her må du utforske massive utendørsomgivelser og gigantiske grotter og fangehull, for å løse et eldgammelt mysterium og redde verden Eschalon. Her får vi turbasert kamp, mengder av egenskaper og mer eller mindre magiske gjenstander som kan brukes og et åpent system for figurutvikling. I forhold til originalen fra 2007 loves også bedre grafikk og brukergrensesnitt.

Puzzle Bots (PC).

Så har vi Puzzle Bots, et eventyr/hjernetrimspill der du kontrollerer en gjeng knøttsmå roboter som har sansen for eventyr. En dag oppdages en skjult dør i robotfabrikken, og bak den venter et eldgammelt mysterium. Men før dette kan løses må robotene komme seg helskinnet forbi nyskjerrige kjæledyr og rampete småbarn, ved hjelp av sine unike egenskaper og en god porsjon logikk.

Armalyte (PC).

PC-utgaven av det sideskrollende skytespillet Armalyte ble lansert for en stund siden, men da kunne man kun kjøpe det i boks direkte fra utgiveren. Nå er en digital utgave tilgjengelig. Originalspillet regnes som et av de beste romskytespillene på Commodore 64, og spillet leverer et finslipt SHMUP-gameplay fra tiden før sjangeren ble overtatt av japanere med kulefetisj. Et unikt aspekt av spillet er en usårbar drone som følger deg rundt, som en effektiv alliert.

Egypt: Engineering an Empire (PC).

Strategispillet Egypt : Engineering an Empire skulle så vidt jeg forstår egentlig selges i butikk, men enn så lenge har ikke denne lanseringen skjedd. Dette er et imperiebyggespill hvor handlingen er satt til oldtidens Egypt (virkelig?). Spillet skal være lett å lære, og passe godt for strateginybegynnere. Du må utvikle byer (med 50 ulike typer bygninger som kan bygges), kjempe turbaserte taktiske kamper og drive diplomati. Spillet støtter flerspiller i "hotseat"-modus, hvor to spillere kjemper sammen mot en dataspiller, eller mot hverandre.

Mer strategi finner du i World War One Gold, en forbedret utgave av Ageods første verdenskrig-spill.

Inner Quest (PC).

Inner Quest er et hjernetrimspill av typen hvor du må kombinere fargede objekter. Spillet later til å være svært velprodusert, med fargerik grafikk og musikk som kunne vært hentet fra et Mario-spill.

Så, litt "casual"-moro. I Sally's Studio får du drive ditt eget treningsstudio, mens i Royal Envoy må du bygge middelalderbyer. Nostalgibehovet dekkes av actioneventyret Enclave, som var svenske Starbreezes første spill.

For flere spill kan du stikke innom PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Ultimul (PC).

Gratisutgivelser

Som vanlig har vi også tid til noen gratisutgivelser. Ultimul er et spill i "tower defense"-sjangeren, men med en liten vri. Her angriper nemlig fienden i samlet flokk, i stedet for å labbe i kø langs en lang og kronglete sti.

Så har vi en lekker nyversjon av Knight Lore, som var et av de første spillene fra britiske Rare. Her må du utforske en serie omgivelser sett fra isometrisk synsvinkel, og finne gjenstandene du trenger for å bli kvitt en varulvforbannelse.

Gambler (PC).

En litt annerledes "nyversjon" er Gamler, som er basert på det tradisjonelle japanske spillet Cho-Han Bakuchi. Her må du tjene deg rik ved å gamble, men for å gjøre det trenger du først å skaffe penger.

Det fiktive spillet Space Paranoids, fra filmen Tron, har nå blitt virkelig. I dette nettspillet må du navigere deg gjennom tredimensjonale miljøer og drepe farlige "recognizers".

His Dark Majesty (Atari 8-bit).

Vi har tatt med noen Commodore 64-spill i denne spalten, men nå er tiden kommet for gamle Atari-maskiner. His Dark Majesty er et turbasert strategi/rollespill med en omfattende historiedrevet enspillerkampanje.

Litt enkel flash-moro får du i Give Up Robot, et plattformspill med hjernetrimelementer hvor du må komme deg helskinnet gjennom femti nivåer.

Til slutt: Ta en titt på resultatene fra spillutviklerkonkurransen Ludum Dare 17, hvor en rekke spillskapere har laget spennende småspill på rekordlite tid. Her er det mye moro.

Det var alt for denne gang, men vi er tilbake i fremtiden. Mens du venter på at denne skal få summet seg til å dukke opp, kan du ta en titt på fortidens nettutgivelser.

Siste fra forsiden