Gamestop

Fullstendig kaos på Wall Street etter at Reddit-brukere sendte GameStop-aksjen til himmels

Northfoto/Shutterstock.com

GameStop-aksjen har fullstendig eksplodert i januar, etter en lengre periode med svake tall. Fra å ha ligget på rundt tre dollar per aksje i fjor nådde prisen nesten 350 dollar på onsdag, og årsaken bak den voldsomme veksten har sjokkert en hel finansverden.

Det er nemlig ikke økt optimisme rundt salg av brukte spill eller omfattende endringer i GameStops strategi som har ført til dagens situasjon. I stedet er det en bunke hobbyinvestorer på Reddit som har gått knallhardt inn for å øke selskapets aksjekurs, og etablerte finansfolk har tapt milliarder.

Lurer systemet

Som nettstedet Ars Technica forklarer har Reddit-gruppa WallStreetBets utnyttet et fenomen i aksjeverdenen kalt shortsalg. I korte trekk er dette en strategi der man selger aksjer man ikke har mot et løfte om at man kjøper aksjen tilbake senere. Med denne strategien tjener man på en nedgang i kurs, men dersom prisen går opp er det dårlig nytt.

Det siste året har shortsalg av GameStop-aksjen blitt svært populært, og investorer har lånt haugevis med aksjer i håp om at prisen skulle fortsette å synke. Så kom imidlertid WallStreetBets på banen, og med ett gikk planen i vasken.

Reddit-kanalen fikk nemlig overbevist flere av sine nesten tre millioner brukere om å kjøpe så mange GameStop-aksjer som mulig. Det presset prisen opp, hvorpå shortselgerne lånte flere aksjer for å dekke potensielle tap. WallStreetBets har imidlertid ingen planer om å selge, og som følge av økt handel har Gamestop-kursen fortsatt å klatre.

Ifølge Business Insider har fond og investorer som satset på shortsalg av GameStop tapt vel over 400 milliarder kroner de siste ukene. CNBC melder onsdag at det store hedgefondet Melvin Capital har trukket seg helt ut av kampen mot Reddit, etter å ha lidd enorme tap.

Hvor lenge GameStop kan ri videre på denne bølgen er umulig å vite, og mange spår at bobla kommer til å sprekke før eller siden. Som Bloomberg rapporterer har amerikanske myndigheter nå begynt å grave i situasjonen, og tiltak kan komme på plass dersom det blir nødvendig.

I mellomtiden har WallStreetBets riktignok ingen planer om å gi slipp på sin nyvunne maktposisjon. Medlemmene har allerede tatt sikte på å produsere lignende resultater med andre aksjer, som for eksempel kinokjeden AMC.

Per 31. desember 2019 eide Norges oljefond for øvrig 1,8 millioner aksjer i GameStop – med en eierandel på 2,75 prosent. Hvorvidt fondet har holdt på de aksjene er imidlertid ikke kjent.

Gamestop har slitt i lengre tid.
I 2019 la kjeden ned samtlige butikker i Norge »

Siste fra forsiden