Anmeldelse

Grand Theft Auto: San Andreas

San Andreas er som en eneste stor lekeplass for voksne, stappet av dårlig moral, mørke fantasier og uhorvelig mye moro.

Side 1
Side 2

Det er ikke hver dag en spiser frokost på fastfood-restaurant, bremser i takt med Dr. Dre nedover gata, flykter fra purken både på land, til sjøs og i luften før det hele ender med blodbad, fest og basar nede på den lokale strippeklubben. Alt i ett og samme spill. Det er mye å sette tennene i i Grand Theft Auto: San Andreas, som etter åtte måneder på PlayStation 2 omsider fant veien til PC og Xbox.

Hyggelig tilbakekomst
Det måtte fem år og et dødsfall innen familien til før Carl Johnson returnerte til Los Santos, den første av tre byer i delstaten San Andreas. I kampen om respekt, både fra sine egne og fiendtlige gjengmedlemmer, kastes CJ frem og tilbake mellom ulike oppdrag som trinnvis introduserer spilleren til spillets nye funksjoner. Midt oppi det hele møter vi på korrupte politimenn som tilsynelatende har andre planer for vår hovedperson. Livet i Los Santos er alt annet enn idyllisk.

Sentralt i historien er de kontinuerlige krigene mellom de forskjellige gjengene i nabolaget. De første oppdragene går ut på å utføre små kriminelle handlinger som på et eller annet vis skader rivalgjengen. Alt fra uskyldig tagging til mer dramatiske drive-bys hører blant disse. Hver gjeng har kontroll over sin bydel, men gjennom vold og makt kan spilleren stadig ekspandere sine områder og på den måten tjene mer penger. Ikke akkurat klassisk GTA slik som vi kjenner det, men en ny, strategisk side vi tar i mot med åpne armer. Og dette er bare begynnelsen.

Ettersom historien utvikler seg, utvides også spillområdet til slettene og skogene rundt Los Santos, og siden San Fierro, før du til slutt ender opp i Las Venturas. Alle byene kommer komplett med sin helt egen stil og særegenheter, tydelig inspirert av de virkelige byene Los Angeles, San Francisco og Las Vegas. Med bratte bakker, trikker og en egen versjon av Golden Gate-broen er det lett å kjenne igjen San Fierro. Las Venturas på sin side består stort sett av fargerike kasinoer, deriblant en av mine favoritter, "Pirates in Men's Pants". Landområdene mellom byene kommer som nevnt med skoger, innsjøer og mindre landsbyer, og gir et kjærkomment avbrekk fra den ellers så urbane settingen.

Det er en omfattende spillverden. En verden det tar tid å sette seg inn i. En verden hvor innbyggerne lever sine egne liv. Du vil gjentatte ganger få øye på politimenn som jakter på andre kriminelle, enten du kommer ramlende inn i en vill biljakt eller blir fanget i en skuddløsning. Det er en fin detalj som faktisk gir deg følelsen av at byen lever sitt eget liv og du er kun en del av den. Det finnes bokstavelig talt tusenvis av steder å utforske og nesten like mange ting å finne på. For mens størrelsen på spillverdenen kan være imponerende i seg selv, er det alt du kan gjøre på de forskjellige stedene som fortsatt imponerer mest.

Vellykkede oppdrag
Ved å fullføre forskjellige oppdrag for ulike personer, tjener en respekt. Med unntak av noen av de første oppdragene, skiller de seg ikke stort ut fra det vi har sett i tidligere GTA-spill. På listen står kidnappinger, innbrudd, eliminering av viktige personligheter, klassiske "seek & destroy"-oppdrag, og mye mer. Enkelte av oppdragene krever også at du bruker skyggene som skjulested og hvor stillhet er ditt beste våpen - tydelig inspirert av spill som Splinter Cell. Et stort utvalg av oppdragene kan løses på en rekke kreative måter og det ligger mye moro i å eksperimentere med forskjellige metoder. Noen oppdrag fungerer dessverre ikke like godt, med en altfor vekslende vanskelighetsgrad, men alt i alt virker flertallet av dem bedre balansert og designet enn tidligere.

Som alltid styrer du spillet i ditt eget tempo. Er du lei av å løse oppdrag, har du alltids muligheten til å hoppe inn i et av spillets minispill, som for eksempel dansing. Her gjelder det å treffe rett tast til rett tid, i takt med musikken. Eller hvorfor ikke ta et slag biljard? Muligheten er der. Ved å hoppe inn i en van, kan du dra opp innbruddstokt i nabolaget om natten. Om du derimot hopper inn i en politibil, må du stoppe kriminelle fra å slippe unna. Lignende oppdrag kan gjøres med ambulanser, brannbiler, busser, osv.

Disse oppdragene er en fin måte å tjene raske penger på, som senere kan brukes til å skreddersy utséendet til CJ etter eget ønske. Spredd utover byene finnes det en hel rekke klesbutikker, frisører og tatoveringssjapper til dette formålet. Du kan til og med kjøpe ekstradeler til bilen din, og oppgradere doningens lydanlegg. Alt dette blir rent overfladisk og er langt ifra nødvendig, men bare det faktum at muligheten er der, virker veldig tiltalende. San Andreas er kanskje ikke best i alt, men uten tvil et av de beste til å gjøre alt.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden